Αθηναγόρας για Θεοφάνια : Η κυβέρνηση έδειξε ανοχή αλλιώς θα είχαμε αυτόφωρο – Τι είπε για Αμβρόσιο

Αθηναγόρας για Θεοφάνια : Η κυβέρνηση έδειξε ανοχή αλλιώς θα είχαμε αυτόφωρο – Τι είπε για Αμβρόσιο

Ανυπακοή της Εκκλησίας με την ανοχή της κυβέρνησης περιέγραψε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας αναφερόμενος στον εορτασμό των Θεοφανίων

Ανυπακοή της Εκκλησίας με την ανοχή της κυβέρνησης περιέγραψε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας αναφερόμενος στον εορτασμό των Θεοφανίων.

Ανυπακοή και ανοχή

Ο κ. Αθηναγόρας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9,89» αναφέρθηκε στη σημερινή εικόνα των λειτουργιών στους εκκλησιαστικούς ναούςκαι στο αν υπήρξε συνεννόηση με την κυβέρνηση για διακριτική παρουσία της αστυνομίας και τόνισε:

«Κοιτάξτε. Νομίζω ότι ας πούμε η συνεννόηση, αν υπήρξε συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο δεν το γνωρίζω. Δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή παραδείγματος χάριν εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας. Αποφάσισε να εφαρμόσει ότι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά ήταν πιο ήπια».

Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι

Στη δημοσιογραφική επισήμανση ότι η Εκκλησία επέδειξε ανυπακοή και η κυβέρνηση έδειξε ανοχή ο κ. Αθηναγόρας σημείωσε ότι «ναι, η κυβέρνηση έδειξε ανοχή, αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;».

Μάλιστα σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχολιάζοντας την επισήμανση ακροατή ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να υπακούει στις αποφάσεις της Πολιτείας και πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να μην πληρώνει τους ιερείς, τόνισε ότι «δεν θα πληρωνόμαστε. Γιατί δεν μπορούμε να βρούμε ένα άλλο τρόπο να πληρωνόμαστε; Δεν είναι επιχείρημα αυτό. Γιατί ο κ. Νίκος (σ.σ. ακροατής) λέει ότι «καθίστε φρόνημα γιατί δεν θα σας πληρώνουμε». Αυτό λέει. (…) Με την απόφασή μας αυτή αποδείξαμε ότι δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι».

Πρόβλημα με Αμβρόσιο

Ερωτηθείς σχετικά με το σόου του Αμβρόσιου και του Καλαβρύτων Ιερώνυμου στο Αίγιο που έκαναν ρίψη του σταυρού στο παλιό λιμάνι της πόλης παρά την απαγόρευση ο κ. Αθηναγόρας το καταδίκασε λέγοντας ότι «εδώ υπάρχει πρόβλημα» καθώς  αντίκειται στην επιστολή Ιερώνυμου προς τους Μητροπολίτες αλλά και επειδή «είναι αντίθετη στην απόφαση που είχε πάρει η σύνοδος». 

Ερωτηθείς αν θα επιβληθούν ποινές υπογράμμισε: «Αυτό θα το απαντήσω στις 12 του μηνός που έχουμε σύνοδο και στην οποία θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Αν θα πρέπει να σταλεί κάτι σε αυτούς ή σε κάποιους άλλους».

Τηρήσαμε και τις δύο ΚΥΑ

«Εμείς σαν σύνοδος τηρήσαμε και τις δύο ΚΥΑ. Η μία ΚΥΑ λέει ότι έχουμε καθολικό lockdown και όντως υπάρχει καθολικό lockdown στις εκκλησίες εκτός από το δίωρο το σημερινό. Και μας έδειξε ανοχή η κυβέρνηση. Εκεί μόνον αγγίζει την προηγούμενη ΚΥΑ. Η σημερινή εφαρμόζεται. Αύριο που θα γίνει η λειτουργία θα είναι κλειστή η πόρτα. Οι πιστοί θα μπουν μετά να ανάψουν το κεράκι τους και να κάνουν την προσευχή τους», ανέφερε.

«Εμείς δεν διαφωνούμε ότι η κυβέρνηση πήρε μία απόφαση που είχε δεδομένα και την έκανε ο προβληματισμός ξεκινάει από τη στιγμή που δεν ενημερώνεται το άλλο μέλος που έχει γίνει συμμέτοχος σε μία συμφωνία. Νομίζω ότι αυτό το πράγμα θα είχε λυθεί πολύ πριν. Και χωρίς να γίνει όλη αυτή η ανακατωσούρα και να χαθεί η ομοιοστασία. Λοιπόν, δέκα λεπτά πριν ανακοινωθεί η ανακοίνωση είναι ενημέρωση που προϋποθέτει διάλογο; Είχαμε το χρόνο να το κάνουμε (τον διάλογο). Ας το ανακοίνωναν. Είχαμε το χρόνο να το κάνουμε (…). Αν υπήρχε μία μικρή ενημέρωση πιο πριν θα είχε γίνει μία μικρή διαβούλευση και αυτό που έγινε προφανώς-χωρίς να μπορώ να το επιβεβαιώσω-μετά την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ θα είχε γίνει πολύ πιο πριν» τόνισε.

Διακριτοί ρόλοι

Για το αν η ένταση στις σχέσης κυβέρνησης και εκκλησίας θα δημιουργήσουν προβλήματα σημείωσε: «Όχι δε νομίζω. Γιατί και ο κ. Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρισμένα πράγματα μέσα του για τη σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας και ο Αρχιεπίσκοπος το ίδιο. Και οι ρόλοι μας πρέπει να είναι διακριτοί».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ