Αναδρομικά : Μάχη σε Ελεγκτικό Συνέδριο και ΣτΕ για χιλιάδες αγωγές – Κρίνονται επικουρικές συντάξεις και δώρα

Αναδρομικά : Μάχη σε Ελεγκτικό Συνέδριο και ΣτΕ για χιλιάδες αγωγές – Κρίνονται επικουρικές συντάξεις και δώρα

Κρίσιμες αποφάσεις, με ορίζοντα την Ολομέλεια, τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και του Εκλεκτικού Συνεδρίου, αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέσα στους επόμενους μήνες συνταξιούχοι,

Κρίσιμες αποφάσεις, με ορίζοντα την Ολομέλεια, τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και του Εκλεκτικού Συνεδρίου, αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέσα στους επόμενους μήνες συνταξιούχοι, από τις οποίες θα κριθεί εν τέλει το εύρος των διεκδικούμενων αναδρομικών από τις περικομμένες συντάξεις τους.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας, αλλά και του όγκου των υποθέσεων που αναμένεται να εκδικαστούν και να κριθούν μόνο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι το γεγονός ότι μόνο ενώπιον του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου εκκρεμούν 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ.

Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αγωγές των ενστόλων όλων των Σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, Αστυνομικών, κ.λπ.), που είναι περίπου στα ίδια αριθμητικά επίπεδα.

Την ερχόμενη Πέμπτη , 14 Ιανουαρίου 2021, στο Δ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, θα συζητηθούν τέσσερις υποθέσεις συνταξιούχων που θα έχουν το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έως το περασμένο έτος.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται, λόγω των ζητημάτων μείζονος σημασίας που επικαλούνται οι συνταξιούχοι, αλλά και των συνταγματικών θεμάτων που ανακύπτουν οι τέσσερις αυτές υποθέσεις θα παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ολομέλεια Συμβουλίου Επικρατείας

Παράλληλα, μια ημέρα μετά, και συγκεκριμένα την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου, θα συζητηθεί ένα μεγάλο πακέτο αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που και αυτοί με τη σειρά τους διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι μεταξύ των άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Όλοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους. Υποστηρίζουν ότι οι περικοπές παραβιάζουν τις συνταρακτικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.λπ.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ