Εμβόλιο : «Φρένο» στις παράλληλες συμφωνίες κρατών μελών βάζει η Κομισιόν

Εμβόλιο : «Φρένο» στις παράλληλες συμφωνίες κρατών μελών βάζει η Κομισιόν

Σε σειρά ερωτημάτων που αφορούν τη διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη και ως αποτέλεσμα και στην Ελλάδα, απάντησε η βασική διαπραγματεύτρια της ΕΕ για τις συμβάσεις των εμβολίων, Σάντρα Γκαλίνα.

Σε σειρά ερωτημάτων που αφορούν τη διανομή των εμβολίων κατά του κοροναϊού στην Ευρώπη και ως αποτέλεσμα και στην Ελλάδα, απάντησε η βασική διαπραγματεύτρια της ΕΕ για τις συμβάσεις των εμβολίων, Σάντρα Γκαλίνα.

Η κ. Γκαλίνα, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για διμερείς συμφωνίες που διεξάγουν ορισμένα κράτη – μέλη, απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, καθώς η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 7) αποκλείει τις παράλληλες συμβάσεις.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν έχει δει κανένα συμβόλαιο ανάμεσα σε κάποιο κράτος – μέλος της ΕΕ και σε παρασκευάστρια εταιρεία, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και αν υπάρχουν, οι δόσεις είναι δεσμευμένες από την ΕΕ για να δοθούν κατ’ αναλογία στα κράτη-μέλη και σε περίπτωση που κάποιο εξ αυτών δεν επιθυμεί να παραλάβει όλες τις δόσεις που του αναλογούν, τότε αυτές θα διατεθούν πάλι αναλογικά στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Σημείωσε, δε, τόνισε ότι οι παράλληλες συμφωνίες κρατών – μελών με φαρμακευτικές εταιρίες για επιπλέον δόσεις εμβολίων, είναι νομικά μετέωρες ενώ ακόμη και αν έχουν υπάρξει, προηγούνται οι δόσεις της Κοινής Ευρωπαϊκής Στρατηγικής.

Ακόμα, η διαπραγματεύτρια ανέφερε επίσης ότι το μέγεθος της παραγγελίας της ΕΕ ήταν αυτό που επέτρεψε να ασκηθούν τα δικαιώματα για τις επιπλέον δόσεις που υπήρχαν στις αρχικές συμβάσεις, σε συνθήκες που είναι πολύ περιορισμένη η προσφορά λόγω περιορισμένης παραγωγικής δυνατότητας.

Η κ. Γκαλίνα επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε κατά τις διαπραγματεύσεις προκειμένου η νομική ευθύνη σε περίπτωση αρνητικών παρενεργειών, να παραμείνει με τις εταιρίες, κάτι που δεν θα μπορούσαν επιτύχουν τα κράτη – μέλη αν προχωρούσαν μονομερώς.

Οι ευρωβουλή θα λάβει γνώση του περιεχομένου της πρώτης σύμβασης της ΕΕ για τα εμβόλια με την φαρμακευτική Curevac μέσα στις επόμενες ημέρες. Έως τώρα δεν είχαν καμία πρόσβαση για λόγους εμπιστευτικότητας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ