Ουρές στο κρύο για ψώνια : Τήρησαν τα μέτρα και στήριξαν την οικονομία

Ουρές στο κρύο για ψώνια : Τήρησαν τα μέτρα και στήριξαν την οικονομία

Βγήκαν στα μαγαζιά ακόμη και για βόλτα. Πάνω από δύο μήνες είχαν να ανοίξουν οι πόρτες των καταστημάτων και ήδη σε αρκετά από αυτά, από νωρίς το πρωί σχηματίστηκαν ουρές αφού οι κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό επιβάλλουν περιορισμό στον αριθμό των καταναλωτών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα.

Βγήκαν στα μαγαζιά ακόμη και για βόλτα. Πάνω από δύο μήνες είχαν να ανοίξουν οι πόρτες των καταστημάτων και ήδη σε αρκετά από αυτά, από νωρίς το πρωί σχηματίστηκαν ουρές αφού οι κανόνες προστασίας από τον κοροναϊό επιβάλλουν περιορισμό στον αριθμό των καταναλωτών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στο κατάστημα.

Ολα τα μαγαζιά τη Δευτέρα άνοιξαν με εκπτώσεις και τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και σε άλλες πόλεις, οι καταναλωτές έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στα καταστήματα με ρούχα και παπούτσια. Ιδιαίτερη κίνηση επίσης είχαν και οι αλυσίδες με είδη ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Η αλήθεια είναι ότι ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος στην πρεμιέρα ανοίγματος του λιανεμπορίου. Ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, το κρύο περόνιαζε και χρειαζόταν θέληση και υπομονή για να περιμένει κανείς στην ουρά.

Εστω όμως και υπό βροχή ή χιονόνερο, ο κόσμος έδειξε να πειθαρχεί στα μέτρα και τις συστάσεις των αρμοδίων αρχών για αποφυγή συνωστισμού. Ήταν κάτι που ήδη είχε επισημανθεί ως προϋπόθεση για να πάνε όλα καλά και να μην δημιουργηθούν φαινόμενα που μπορούν να πυροδοτήσουν ξαφνική έξαρση της πανδημίας. 

Σε αυτό φρόντιζαν και οι έμποροι και οι επιχειρηματίες που έλεγχαν την ροή της κίνησης στα μαγαζιά τους ενώ είχαν στις εισόδους μπουκάλια με αντισηπτικά. Βεβαίως σε κεντρικές περιοχές υπήρχαν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, ενώ εμφανείς ήταν και οι περιπολίες αστυνομικών.

Πολλοί καταναλωτές ωστόσο έδειξαν υπομονή την πρώτη μέρα περιμένοντας να φύγει το πρώτο κύμα αγορών. Κάποιοι άλλοι περιμένουν να περάσουν λίγο οι μέρες ώστε να πετύχουν καλύτερες εκπτώσεις. Επίσης, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, και μιας και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ο χρόνος για την επίσκεψη σε ένα ή περισσότερα καταστήματα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το δίωρο, αρκετοί προτίμησαν να κάνουν αναγνωριστικές βόλτες, κοιτώντας βιτρίνες και τσεκάροντας τιμές και προϊόντα. 

Η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος, βλέποντας και τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανησυχεί μήπως η κατάσταση με την πανδημία επιδεινωθεί και στη χώρα μας με αποτέλεσμα να μαγαζιά να κλείσουν πρόωρα. Αυτή η προοπτική θα ήταν ολέθρια όχι μόνο για τις ζωές των 150.000 και πλέον εργαζομένων, όσο και για ολόκληρο τον κλάδο που από χθες κάνει αγώνα να κερδίσει όσο μεγαλύτερο μερίδιο μπορεί από τον τζίρο των περίπου 5,5 δισ. ευρώ, που ήταν πέρυσι. 

Ομως η πανδημία δεν αστειεύεται κι ας έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών. Ακόμη και 20 νεκροί τη μέρα, είναι νούμερο τρομακτικό. Γι’ αυτό από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και των ειδικών επιστημόνων, ξεκαθαρίζεται καθημερινά ότι το λουκέτο στα καταστήματα θα μπορούσε να επανέλθει ανά πάσα στιγμή αν τα πράγματα χειροτερέψουν. 

Τι δεν ξεχνάμε καθοδόν προς τα μαγαζιά

Για κάθε επίσκεψη σε κατάστημα, υπάρχει πάντα το χρονικό περιθώριο των δύο ωρών που δίδεται στον κόσμο για να κάνει τις αγορές. Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους σχετική βεβαίωση ή με χειρόγραφη δήλωση ή να αποστείλουν τον κωδικό 2 με SMS στο 13033. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι 07:00-20:00, ενώ προαιρετική είναι η λειτουργία τους και την ερχόμενη Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Eκτός από τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα άνοιξαν επίσης κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, ΚΤΕΟ και πολλοί ακόμα κλάδοι.

Η κυβέρνηση εκπέμπει αισιοδοξία

Ως ημέρα αισιοδοξίας χαρακτήρισε τη σημερινή, καθώς επαναλειτούργησαν τα εμπορικά καταστήματα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο Μega.

Μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως όλοι οι επαγγελματίες και οι καταναλωτές τήρησαν τα μέτρα, φορώντας μάσκα και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

«Από τη στιγμή που δουλεύει η αγορά, εκτιμώ ότι θα δουλέψει καλά και θα μπορέσουμε να καλύψουμε 2,5 με 3 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του τζίρου που αναμένεται στην εκπτωτική περίοδο» τόνισε ο κ. Παπαθανάσης. 

«Δεν θέλουμε λουκέτα, ούτε ανεργία και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» είπε ο κ. Παπαθανάσης, συμπληρώνοντας πως μετά την ολοκλήρωση των μέτρων θα φανεί ποιες κατηγορίες χρειάζονται μεγαλύτερη ενίσχυση.

Καρανίκας: Θα πάρει ρυθμό η αγορά

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε σήμερα το άνοιγμα του λιανεμπορίου διαβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Γιώργος Καρανίκας.

Μάλιστα, μιλώντας στο CNN Greece, εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για τις επιδόσεις κατά την εκπτωτική περίοδο, τονίζοντας ότι «η αγορά θα πάρει ρυθμό» με τις ιδιαίτερα δελεαστικές εκπτώσεις να συνδράμουν στην προσέλκυση καταναλωτών. 

«Τα πράγματα πήγαν πολύ ομαλά. Υπήρχαν κάποιες ουρές, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογες ούτε προκάλεσαν κανένα πρόβλημα», τονίζει, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αναμενόμενη μετά από το κλείσιμο των καταστημάτων.

«Η πρώτη και η δεύτερη μέρα του ανοίγματος είναι ο μεγάλος σκόπελος και εφόσον τον περάσουμε η αγορά θα πάρει ρυθμό», αναφέρει προσθέτοντας ότι αντίστοιχες εικόνες είχαμε τα Χριστούγεννα με την αγορά να ομαλοποιείται άμεσα. Εξάλλου, οι ίδιοι οι καταστηματάρχες ήταν ιδιαίτερα αυστηροί στην τήρηση των υγειονομικών κανονισμών.

Ως προς τα επόμενα βήματα, εκτιμά πως εφόσον συνεχιστεί αυτή η εικόνα, η αγορά δεν θα ξανακλείσει, γεγονός που επιτρέπει να βλέπουμε μπροστά στον ορίζοντα και την εστίαση, τουλάχιστον στο κομμάτι που σχετίζεται με το λιανεμπόριο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ