Τουλάχιστον δύο μεταλλαγμένα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα -Το ένα στη Θεσσαλονίκη

Τουλάχιστον δύο μεταλλαγμένα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα -Το ένα στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα για το ίδιο θέμα μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας ο οποίος τόνισε ότι στη χώρα μας προς το παρόν έχει εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη με συνολικά 59 κρούσματα, ενώ υπάρχουν και μερικά «ύποπτα» στη Βόρεια Ελλάδα.

«Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχουν δύο τουλάχιστον μεταλλαγμένα κρούσματα του νέου βρετανικού στελέχους της Covid-19 στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο πρέπει να έρθει και η σχετική επιβεβαίωση από την Ακαδημία Αθηνών γι’ αυτό και δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμη στα κρούσματα για τα οποία μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ», ανέφερε η καθηγήτρια Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεωργία Γκιούλα.

Σε ερώτηση μάλιστα για τις περιοχές που έχουν εντοπιστεί οι δύο αυτές περιπτώσεις κρουσμάτων που πιθανόν να έχουν εντοπιστεί με το νέο στέλεχος του κοροναϊού, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Μ.  Βρετανία, η κ. Γκιούλα σημείωσε στο GRTimes πως «το ένα βρέθηκε στον νομό Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης όχι μέσα σε αυτή και ένα ακόμη στην Κεντρική Μακεδονία».

Όσο για το αν υπάρχει πλέον τρόπος να εντοπίζεται πλέον τα μεταλλαγμένα κρούσματα, η καθηγήτρια Εργαστηρίου Μικροβιολογίας υπογράμμισε: «Όχι σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα. Απλώς εμείς ως εργαστήριο αναφοράς μπορούμε να έχουμε ισχυρές μοριακές ενδείξεις όμως τα δείγματα πρέπει να σταλούν στην Αθήνα για επιβεβαίωση. Υπάρχει κεντρική επιτήρηση στο θέμα αυτό».

Αρκουμανέας: Δεν αποκλείεται και τρίτο lockdown

Νωρίτερα για το ίδιο θέμα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας ο οποίος τόνισε ότι στη χώρα μας προς το παρόν έχει εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη με συνολικά 59 κρούσματα, ενώ υπάρχουν και μερικά «ύποπτα» στη Βόρεια Ελλάδα.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας», και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, ο κ. Αρκουμανέας εξέφρασε την ανησυχία του για περισσότερα κρούσματα κάτι που όπως είπε έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση.

Στο ερώτημα εάν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, τόνισε ότι εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις.

Μάλιστα δεν απέκλεισε ενδεχόμενο τρίτου lockdown αν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ