Bloomberg : Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού «φρενάρουν» την αισιοδοξία παρά τα νέα εμβόλια

Bloomberg : Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού «φρενάρουν» την αισιοδοξία παρά τα νέα εμβόλια

Οι μεταλλάξεις που πιθανώς παρέχουν μερική αντίσταση στα εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων είναι πλέον διαδεδομένες τόσο στη Νότια Αφρική όσο και στη Βραζιλία και απειλούν να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο, αναφέρει το Bloomberg.

Ενώ ο πλανήτης βρίσκεται κοντά στη διάθεση δύο ακόμη νέων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, οι μεταλλάξεις που εμφανίζονται παγκοσμίως αναγκάζουν τους κατασκευαστές να αναπτύξουν πρακτικές για μια ασθένεια που αλλάζει συνεχώς και θα μπορούσε να παραμείνει ενεργή για χρόνια, εκτιμά το Bloomberg.

Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τη Moderna και τις Pfizer- BioNTech χρησιμοποιούνται ήδη.

Εν τω μεταξύ, νέες μελέτες δείχνουν ότι δύο ακόμη φαρμακοβιομηχανίες, η Johnson & Johnson και η Novavax  μπαίνουν στη μάχη ενάντια σε πρώιμες μορφές του ιού, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για γρήγορες αδειοδοτήσεις στις ΗΠΑ για το εμβόλιο J & J και στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη λήψη του Novavax.

Στα άσχημα νέα ωστόσο, συνεχίζει το Bloomberg, οι μεταλλάξεις που πιθανώς παρέχουν μερική αντίσταση στα εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων είναι πλέον διαδεδομένες τόσο στη Νότια Αφρική όσο και στη Βραζιλία και απειλούν να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.

Το πλάνο της J&J βρέθηκε στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών να είναι 72% αποτελεσματικό στις ΗΠΑ, αλλά μειώθηκε στο 57% σε μελέτες που έγιναν στη Νότια Αφρική. Το εμβόλιο της Novavax, από την άλλη βρέθηκε 89% αποτελεσματικό για την μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μόνο 49% για εκείνη από τη Νότια Αφρική.

«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε περίπτωση σαν να είναι μια μετάλλαξη»

Τα νέα αποτελέσματα προσφέρουν μια σαφή ένδειξη ότι τα εμβόλια δεν θα λειτουργήσουν επίσης κατά τουλάχιστον μιας από τις αναδυόμενες μεταλλάξεις, εκτιμά το Bloomberg.

«Μέχρι τη στιγμή που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, κάνει ένα τεστ, λάβει ένα θετικό αποτέλεσμα και ξεκινήσει η διαδικασία η ευκαιρία μας να ελέγξουμε τα κρούσματα και να κάνουμε ανίχνευση των επαφών έχει εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε η Διευθύντρια Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Ρόσελ Βαλένσκι. «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε περίπτωση σαν να είναι μια μετάλλαξη κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας τώρα».

Εάν ο οργανισμός αισθάνεται ότι ο ιός έχει μετατοπιστεί αρκετά ώστε να απαιτεί διαφορετική ακολουθία, θα απαιτήσει μικρές δοκιμές για να βεβαιωθεί ότι τα εμβόλια παράγουν ανοσοαπόκριση, είπε. Οι πρώτες λίγες μελέτες μπορεί να χρειαστεί να περάσουν από μια συμβουλευτική επιτροπή, σύμφωνα με τον Μαρκς, αλλά ο οργανισμός προσπαθεί να εξορθολογίσει τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο και ενδεχομένως να απαιτεί λιγότερα δεδομένα με την πάροδο του χρόνου.

«Θα θέλαμε να είμαστε αρκετά ευκίνητοι και σύντομοι με αυτό», δήλωσε ο Μαρκς σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο της American Medical Association, «οπότε καλύπτουμε αυτές τις μεταλλάξεις του ιού το συντομότερο δυνατό, επειδή είναι σαφές ότι μπορούν να εξαπλωθούν αρκετά γρήγορα».

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna – κατασκευαστές των δύο εμβολίων που έχουν εγκριθεί για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ – δήλωσαν ότι οι δικές τους δόσεις θα πρέπει να παράγουν αρκετά αντισώματα κατά της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής για να κάνουν τα εμβόλια αποτελεσματικά.

Το εμβόλιο της J&J έχει τη δυνατότητα να είναι το επόμενο εγκεκριμένο στις ΗΠΑ. Ο κολοσσός του τομέα της φαρμακοβιομηχανίας σκοπεύει να υποβάλει στο FDA αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης την επόμενη εβδομάδα.

Το εμβόλιο της Novavax, εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να λάβει την πρώτη έγκρισή του στο Ηνωμένο Βασίλειο και η εταιρεία συζητά με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κατά πόσον τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών από άλλες χώρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της επανεξέτασής του, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Σταν Ερκ.

Η Novavax εξακολουθεί να στρατολογεί ασθενείς για κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ και το Μεξικό,πρόσθεσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ