Μαγιορκίνης : Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης

Μαγιορκίνης : Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης

Τι δεν γνωρίζουμε ακόμη σύμφωνα με τον ειδικό.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο της υψηλότερης μεταδοτικότητας για την βρετανική μετάλλαξη σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μαγιορκίνης παραθέτει όλες τις εκτιμήσεις σχετικά με την μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης τονίζοντας πως από τα έως τώρα δεδομένα προκύπτει πως η μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους είναι αρκετά χαμηλότερη απ΄ότι αρχικά είχε υπολογιστεί.

«Αυτά τα σχετικά χαμηλά επίπεδα αυξημένης μεταδοτικότητας δεν επαρκούν για να εξηγήσουν την ένταση του τρίτου κύματος στο Ην. Βασίλειο ή στην Πορτογαλία (ή κάπου αλλού)», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Σχετικά με την βρετανική μετάλλαξη και την αυξημένη μεταδοτικότητά της.

Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για αύξηση του Rt κατά 0.57 και 0.7 κάτι που θα ήταν ισοδύναμο από 70% έως και 100% πιο μεταδοτικό. (PHE Technical briefing 1)

Στη συνέχεια έγινε η εκτίμηση για αύξηση μεταδοτικότητας (secondary attack rate) που είναι 50% υψηλότερο υποβαθμίζοντας έτσι την μεταδοτικότητα κατά 20% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις (PHE Technical briefing 2)

Στην 3η έκδοση του briefing η αύξηση της μεταδοτικότητα όπως υπολογίζεται από το attack rate υπολογίζεται στο 33% υποβαθμίζοντα και άλλο 17% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. (PHE Technical briefing 3).

Στην 4η έκδοση του briefing δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την μεταδοτικότητά του.

Στην 5η έκδοση ωστόσο υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η μεταδοτικότητα σε 20-30% δηλαδή 2-3 φορές χαμηλότερη από ότι είχε αρχικά δηλωθεί.

Θεωρώ ότι αυτές οι εκτιμήσεις μεταδοτικότητας θα υποβαθμιστούν ελαφρώς προς τα κάτω. Γιατί; Υπάρχουν ακόμα αρκετά τεχνικά προβλήματα στον υπολογισμό του variant όπως για παράδειγμα ότι στους υπολογισμούς πλέον μπαίνουν μόνο δείγματα που είχαν ικανοποιητικό φορτίο και ξεκάθαρα σήματα σε όλα τα γονίδια κάτι που λειτουργεί υπερ το variant (καθότι στο varian ανιχνεύεται 1 γονίδιο λιγότερο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ανίχνευση των άλλων 2 στόχων να γίνεται σε μικρότερους κύκλους).

Με απλά λόγια φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο της υψηλότερης μεταδοτικότητας του νέου στελέχους (βρετανικό) αλλά σε σαφώς πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι είχαν αρχικά υπολογισθεί.

Αυτά τα σχετικά χαμηλά επίπεδα αυξημένης μεταδοτικότητας δεν επαρκούν για να εξηγήσουν την ένταση του τρίτου κύματος στο Ην.Βασίλειο ή στην Πορτογαλία (ή κάπου αλλού)….

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ