Παπαευαγγέλου : «Η Επιτροπή Εμπειρογνώμων θα μελετήσει και θα εισηγηθεί για νέες οδηγίες στη χρήση μάσκας»

Παπαευαγγέλου : «Η Επιτροπή Εμπειρογνώμων θα μελετήσει και θα εισηγηθεί για νέες οδηγίες στη χρήση μάσκας»

Οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας προς το παρόν δεν έχουν αλλάξει στη χώρα μας, αλλά ομάδα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχει αναλάβει να μελετήσει και να εισηγηθεί σχετικά μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, όπως προανήγγειλε η κ. Παπαευαγγέλου.

Με την ευκαιρία των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη αεριζόμενους χώρους, γίνεται αρκετή συζήτηση αυτές τις μέρες για τη σωστή χρήση της μάσκας που αποτελεί μια σημαντική ασπίδα προστασίας, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Έτσι το CDC πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα πειραματικής μελέτης που έδειξε ότι για να έχουν ικανή προστασία δύο άνθρωποι οι οποίοι έρχονται σε στενή επαφή πρέπει απαραίτητα και οι δύο να φοράνε μάσκα.

Όταν και οι δύο φοράνε μάσκα, η προστασία ανέρχεται στο 84,3%  ενώ η χρήση διπλής μάσκας αυξάνει ακόμα περισσότερο την προστασία στο 96%.

Οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας προς το παρόν δεν έχουν αλλάξει στη χώρα μας, αλλά ομάδα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχει αναλάβει να μελετήσει και να εισηγηθεί σχετικά μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, όπως προανήγγειλε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μάσκα για να προστατεύει πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος, να είναι φτιαγμένη από ύφασμα καλής ποιότητας και με τρεις στρώσεις υφάσματος και βέβαια να γίνεται σωστή χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ» τόνισε.

Στο τραπέζι η διπλή μάσκα

Αρκετοί είναι πλέον οι λοιμωξιολόγοι που συστήνουν τη χρήση της διπλής μάσκας.

Οι ειδικοί τονίζουν πως οι πολίτες συχνά δεν φορούν σωστά τις μάσκες τους και προτείνουν την χρήση μιας υφασμάτινης μάσκας σε συνδυασμό με μια χειρουργική.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας και το ποια είναι η κατάλληλη, η πρόεδρος του Κεντρικού συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα διευκρίνισε ότι η υφασμάτινη μάσκα με διπλό ή τριπλό ύφασμα είναι μια χαρά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση για να γίνει υποχρεωτική, αλλά την επιτροπή έχει απασχολήσει το γεγονός ότι ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε τις μάσκες και ότι είναι τελείως ακατάλληλες όσες έχουν μόνο ένα στρώμα από απλό πανί. Επίσης υπάρχει προβληματισμός αν πλένονται επαρκώς οι υφασμάτινες μάσκες ή γίνεται πολλαπλή χρήση μασκών που δεν είναι προορισμένη για τέτοια χρήση. Αν είναι χειρουργικό τύπου πρέπει να αλλαχθεί αν είναι υφασμάτινη πρέπει να πλυθεί και να σιδερωθεί σημείωσε.

Πόσο ασφαλείς είμαστε

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στα πειράματα της μελέτης, διαπίστωσαν ότι φορώντας μόνο μία μάσκα, χειρουργική ή υφασμάτινη, μπλοκάρεται λίγο πάνω από το 40% των σταγονιδίων που προέρχονται από την αναπνοή ενός ακάλυπτου προσώπου.

Αν όμως φορεθεί μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική αποκλείεται περίπου το 80% των σταγονιδίων.

Όταν και οι δύο φορούν μάσκα, εμποδίζεται περισσότερο από το 95% των σταγονιδίων.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ