Καταλονία : Τα «τύμπανα» της ανεξαρτησίας συνεχίζουν να ηχούν δυνατά

Καταλονία : Τα «τύμπανα» της ανεξαρτησίας συνεχίζουν να ηχούν δυνατά

Κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα τρία κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία και της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους, παρά την ιδιαιτέρως αυξημένη συμμετοχή και την πρωτιά των Σοσιαλιστών.

Η σημαντικά μειωμένη προσέλευση στις κάλπες κατά τις χθεσινές εκλογές στην Καταλονία – στο 53,5% έναντι 79% το 2017 – δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά τους πολιτικούς συσχετισμούς στη νέα Βουλή. Η πρωτιά των Σοσιαλιστών σε ψήφους δεν τους διασφάλισε ούτε περισσότερες έδρες σε σύγκριση με το δεύτερο κόμμα, ούτε όμως τη δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση – υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι αυτονομιστές θα τηρήσουν την προεκλογική τους δέσμευση, ότι δεν θα συνεργαστούν σε καμία περίπτωση με τους Σοσιαλιστές του Σαλβαδόρ Ίγια. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, οι τρεις σχηματισμοί που στηρίζουν την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία ξεπέρασαν για πρώτη φορά αθροιστικά το 50% των ψήφων, ενώ διατήρησαν και διεύρυναν την πλειοψηφία τους στην τοπική βουλή, με 74 στις 135. Ισχυρότερος από τους τρεις αναδείχθηκε η Ρεπουμπλικανική Αριστερά του φυλακισμένου Οριόλ Τζουνκέρας, με 33 έδρες (όσους και οι Σοσιαλιστές, αλλά με 45.000 περίπου ψήφους λιγότερες), ενώ 32 έδρες συγκέντρωσε το Μαζί για την Καταλονία, του εξόριστου, εκλεγμένου ευρωβουλευτή και πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν.

Τρίτο, στο στρατόπεδο των αυτονομιστών, ήρθε το ακροαριστερό κόμμα CUP, το οποίο μάλιστα κατάφερε όχι απλώς να διατηρήσει τις ψήφους του παρά τη μεγάλη αποχή (189.000 έναντι 195.000 το 2017), αλλά και να υπερδιπλασιάσει τις έδρες του, από 4 που διέθετε στην απερχόμενη βουλή σε 9.

Στην απέναντι πλευρά, την ίδια στιγμή, το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η συντριβή του κόμματος των Ciudadanos (Πολίτες), το οποίο είχε αναδειχθεί πρώτο στην προηγούμενη αναμέτρηση, με 1,1 εκατομμύριο ψήφους και 36 έδρες. Χθες, όμως, κατάφερε μόλις και μετά βίας να ξεπεράσει τις 150.000 ψήφους, χάνοντας τα πέντε έκτα των εδρών του, καθώς περιορίστηκε στις 6.

Συντριβή των Ciudadanos, άνοδος Ακροδεξιάς

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μεγάλο μέρος των ψήφων που έχασαν οι Ciudadanos κατευθύνθηκε προς το ακροδεξιό κόμμα Vox το οποίο, στην πρώτη του εμφάνιση στην Καταλονία, βρέθηκε στην τέταρτη θέση, με 217.000 ψήφους και 11 έδρες. Καθώς δε είναι φανερό ότι άντλησε μερικές δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους και από τη «δεξαμενή» της παραδοσιακής Δεξιάς, η οποία υποχώρησε περαιτέρω, είναι πλέον φανερό ότι η Ακροδεξιά είναι η μεγάλη ωφελημένη από τη συνεργασία της με το Λαϊκό Κόμμα και τους Ciudadanos στην κυβέρνηση της Ανδαλουσίας.

Θα πρέπει, λοιπόν, να αναμένεται νέος γύρος σύγκρουσης με τη Μαδρίτη τώρα που στη Βαρκελώνη θα συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο οι αυτονομιστές; Θα επιχειρήσουν να θέσουν, άραγε, εκ νέου ζήτημα απόσχισης και συγκρότησης ανεξάρτητου κράτους; Ή απλώς θα περιοριστούν σε μια συνολική διαπραγμάτευση με τη κεντρική κυβέρνηση, επιδιώκοντας ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς για την Καταλονία, ενδεχομένως ανάλογο με αυτό που ισχύει για τη Χώρα των Βάσκων;

Η αλήθεια είναι ότι όσο συνεχίζεται η κρίση της πανδημίας, μια κατά μέτωπο σύγκρουση είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί. Όταν όμως αυτή τελειώσει, τότε όλα είναι δυνατά. Όπως, άλλωστε, και στην έτερη περιοχή της Ευρώπης με ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα – τη Σκοτία, όπου όλοι ετοιμάζονται για τον νέο γύρο της αναμέτρησης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ