«Κλείδωσε» η παράταση του lockdown – Για τουλάχιστον μια εβδομάδα

«Κλείδωσε» η παράταση του lockdown – Για τουλάχιστον μια εβδομάδα

Η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αττική, παρά το γεγονός ότι το Λεκανοπέδιο βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα σε καθεστώς καθολικού lockdown, φέρνουν πονοκέφαλο στους ειδικούς, ενώ «κλειδώνουν» την παράταση των σκληρών μέτρων.

Η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αττική, παρά το γεγονός ότι το Λεκανοπέδιο βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα σε καθεστώς καθολικού lockdown, φέρνουν πονοκέφαλο στους ειδικούς, ενώ «κλειδώνουν» την παράταση των σκληρών μέτρων.

Τα στοιχεία, προκρίνουν την παράταση για τουλάχιστον μία εβδομάδα του lockdown στις «κόκκινες» περιοχές, αφού φαίνεται ότι το κύμα της πανδημίας που σφυροκοπά τη χώρα δεν λέει να κοπάσει.

Συγκεκριμένα, από τα 2.147 κρούσματα, τα 1.047 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική.

Κρούσματα και νοσοκομεία απομακρύνουν το lockdown

Ακόμα, πέραν της παράτασης του lockdown, η επόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ κρίσιμη και για ακόμα έναν λόγο: Πρόκειται να ληφθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα καταστημάτων και πιθανώς και σχολείων.

«Θα περιμένουμε να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό εισαγωγών σε απλές κλίνες. Αν υπάρξει σταθεροποίηση των εισαγωγών μέχρι το Σάββατο, θα μπορούσαν με αυστηρούς ελέγχους, τεστ και προσοχή στα ΜΜΜ να ξεκινήσουν να ανοίγουν γιατί ο κόσμος έχει πιεστεί πάρα πολύ. Τα μαγαζιά είναι κλειστά, η κάθε οικογένεια έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Βλέπουμε, εκτιμάμε τις παραμέτρους κι αποφασίζει η κυβέρνηση τα επόμενα βήματα» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA η Ματίνα Παγώνη.

Την αύξηση κρουσμάτων συνοδεύει και η πίεση στο σύστημα υγείας, με τα νοσοκομεία να εκπέμπουν SOS. Δεν φαίνεται επίσης πιθανό τα κρούσματα να πέσουν κάτω από τα 1.000, κάτι που θα βοηθούσε για μια εισήγηση άρσης μέτρων.

Έτσι, η επόμενη εβδομάδα θα βρει την Αττική πάλι σε καθεστώς lockdown με τους Αθηναίους να γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη – η οποία πέφτει στις 4 Μαρτίου – από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Για τις 8 Μαρτίου, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι δίνουν προβάδισμα στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, προσπαθώντας μάλιστα να βρουν τη «χρυσή τομή» μεταξύ click away, click in shop και κανονικής λειτουργίας της αγοράς.

Το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται να πηγαίνει πιο πίσω (ίσως και την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας, στις 15 Μαρτίου), λόγω της ευρείας διασποράς του ιού στα παιδιά, καθώς και λόγω της θέλησης της κυβέρνησης να μην ανοίγει πάρα πολύ το «ακορντεόν», προτιμώντας να απελευθερώνεται μια δραστηριότητα τη φορά. 

Ψώνια με… SMS στο 13032

Τον πενταψήφιο αριθμό 13032 σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να διευκολύνει αποκλειστικά το λιανεμπόριο.

Οι πολίτες που θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν αγορές από τα καταστήματα του λιανεμπορίου, θα στέλνουν sms στον νέο αριθμό. Ωστόσο, το μήνυμα θα έχει διάρκεια 3 ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνον μία φορά την ημέρα.

Ωστόσο, το 13032 θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Για τις αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία, αλλά και για τις άλλες δραστηριότητες, ισχύει το 13033.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με τον νέο πενταψήφιο αριθμό να πετύχει το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ θα πετύχει και την κατάχρηση των μετακινήσεων με τον συγκεκριμένο αριθμό.

«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στoν ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.

Έρχεται νέα αύξηση κρουσμάτων

Μιλώντας στο MEGA o καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σημείωσε ότι τα προγνωστικά μοντέλα που εξετάζουν τα δεδομένα της πανδημίας, είχαν προβλέψει αυτό το νούμερο των κρουσμάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα σκαρφαλώσουν στα 2.500, το οποίο θα είναι και «το πικ του κύματος, και θα αρχίσει να υποστρέφεται εν συνεχεία».

Ο καθηγητής τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, ενώ έπειτα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση «αργά αλλά σταθερά».

Σχετικά με την άρση του lockdown, αυτή θα πάει πιο πίσω, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως η συζήτηση θα ανοίξει μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ