Κλείσιμο
ΧΡΩΜΑ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΠΡΑΣΙΝΟ
ΜΑΥΡΟ
ΚΙΤΡΙΝΟ
ΜΠΛΕ
Con-Troll: Τον έβγαλε στη σέντρα τον Μανούχο ο Κλάτενμπεργκ, θα τον βγάλει και στη... σύνταξη όπως πρέπει;
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

To εμβόλιο της Pfizer μειώνει τη μετάδοση από την πρώτη κιόλας δόση

Μελέτη εξέτασε το υγειονομικό προσωπικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κέμπριτζ.

To εμβόλιο της Pfizer μειώνει τη μετάδοση από την πρώτη κιόλας δόση | to10.gr

Μία μόνο δόση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech μειώνει τον αριθμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων Covid-19 και ίσως περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, δείχνει βρετανική μελέτης που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα χιλιάδων τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα υγειονομικό προσωπικό νοσοκομείου του Κέμπριτζ στην Αγγλία.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν δραματική μείωση της αναλογίας των θετικών τεστ μεταξύ των ασυμπτωματικών μελών του υγειονομικού προσωπικού έπειτα από μία μόνο δόση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech» είπε ο Νικ Τζόουνς, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κέμπριτζ και συνεπικεφαλής της μελέτης.

Διαχωρίζοντας τα αποτελέσματα των τεστ του μη εμβολιασμένου προσωπικού από εκείνα του εμβολιασμένου, η ομάδα του Τζόουνς διαπίστωσε πως το 0,80% των τεστ των μη εμβολιασμένων μελών του υγειονομικού προσωπικού ήταν θετικά.

Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,37% για τα μέλη του προσωπικού που είχαν εμβολιασθεί λιγότερο από 12 ημέρες νωρίτερα –όταν η προστασία από το εμβόλιο δεν είναι ακόμα πλήρης– και 0,20% για τα μέλη του προσωπικού που είχαν εμβολιασθεί 12 ή περισσότερες ημέρες νμωρίτερα.

Η μελέτη δεν έχει ελεγχθεί προκειμένου να γίνει δεκτή για δημοσίευση, παρουσιάζεται όμως ως προδημοσίευση.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι 12 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου ο κίνδυνος ασυμπτωματικής νόσου μειώνεται κατά τέσσερις φορές, είπε ο Μάικ Γουίκς, λοιμωξιολόγος στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο οποίος συνδιηύθυνε τη μελέτη.

Το επίπεδο των ασυμπτωματικών μολύνσεων μειώθηκε στο μισό σε όσους είχαν εμβολιασθεί λιγότερο από 12 ημέρες νωρίτερα, πρόσθεσε, δήλωσε.

«Πρόκειται σπουδαία νέα — το εμβόλιο της Pfizer όχι μόνο παρέχει προστασία από τη νόσο,  αλλά βοηθά επίσης στην πρόληψη της μόλυνσης, περιορίζοντας έτσι την ικανότητα του ιού να περάσει σε άλλους» δήλωσε ο Γουίκς.

«Όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι το εμβόλιο δεν δίνει πλήρη προστασία σε όλους» επισήμανε.

Δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη από το Ισραήλ έδειξαν ότι δύο δόσεις του εν εμβολίου της Pfizer μειώνουν τα συμπτωματικά κρούσματα Covid-19 κατά 94% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τη σοβαρή νόσο κατά σχεδόν το ίδιο ποσοστό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Latest News

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από