Στα… μαχαίρια ΕΕ και Ρωσία για το Sputnik

Στα… μαχαίρια ΕΕ και Ρωσία για το Sputnik

Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τις κυβερνήσεις των «27» να μην υποκύψουν στις δελεαστικές προτάσεις της Μόσχας (και του Πεκίνου), τις οποίες χαρακτηρίζει προπαγανδιστικές.

Η ανακοίνωση του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου για τη σύναψη συμφωνίας που προβλέπει την παραγωγή του Sputnik-V στην Ιταλία φαίνεται πως πολλαπλασιάζει τις – ήδη έντονες, εξαιτίας και της υπόθεσης Ναβάλνι – αναταράξεις στις σχέσεις των Βρυξελλών με τη Μόσχα. Πολύ περισσότερο καθώς, μετά το άνοιγμα που έχουν κάνει σε Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία, οι Ρώσοι ισχυρίζονται πως έχουν στα σκαριά ανάλογες συμφωνίες και για άλλες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Μόσχα – δίνοντας έτσι συνέχεια στις δηλώσεις που έχει κάνει πρόσφατα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου είχε χαρακτηρίσει την Κυριακή «ρώσικη ρουλέτα» την έγκριση του Sputnik με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος από κάποια κράτη-μέλη – κάτι που οδήγησε τη Μόσχα να απαιτήσει δημόσια συγγνώμη.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να παραπλανηθούν από την Κίνα και τη Ρωσία, τα καθεστώτα των οποίων έχουν αξίες λιγότερο αποδεκτές από τις δικές μας, καθώς οργανώνουν εκστρατείες για την προμήθεια εμβολίων σε άλλους, που είναι μεν εξαιρετικά περιορισμένες όσον αφορά την ουσία, αλλά προβάλλονται υπέρμετρα επικοινωνιακά», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Μισέλ, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα».

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Μόσχα και το Πεκίνο, που επίσης διεισδύει στην ευρωπαϊκή φαρμακευτική αγορά, ότι ενώ δείχνουν προθυμία να εξάγουν εκατομμύρια δόσεις, έχουν χορηγήσει αναλογικά λιγότερα εμβόλια στους δικούς τους πολίτες σε σύγκριση με τον μέσο όρο των «27».

Αμηχανία στις Βρυξέλλες

Η παραπάνω εικόνα αποτυπώνει την έντονη ανησυχία που επικρατεί στις Βρυξέλλες, καθώς οι αλλεπάλληλες αστοχίες και καθυστερήσεις – με τελευταία την προειδοποίηση της Johnson & Johnson ότι ενδέχεται να μην παραδώσει το δεύτερο τρίμηνο το σύνολο των 55 εκατ. δόσεων που έχει δεσμευτεί – δημιουργούν έντονη δυσφορία. Μαζί δε με αυτή, ένα κενό που είναι προφανές ότι θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν οι ανταγωνιστές της ΕΕ.

Το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος είναι και το στοιχείο που, τελικά, θα κρίνει κατά πόσο οι ισχυρισμοί και οι προειδοποιήσεις Μισέλ, φον ντερ Λάιεν και άλλων αξιωματούχων θα πιάσουν τόπο. Οι λαοί και οι επιχειρήσεις, άλλωστε, μπροστά στην αγωνία για να ξεφύγουν από τη μέγγενη της πανδημίας και την απειλή του θανάτου και της οικονομικής καταστροφής, μετρούν πλέον νούμερα και όχι δηλώσεις.

«Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο εναντίον της COVID-19. Και η Ευρώπη θα είναι σημαντικός σύμμαχος στην απελευθέρωση του κόσμου από αυτόν τον ιό» είπε ο Μισέλ, αποποιούμενος κάθε πρόθεσης ανταγωνισμού και εθνικισμού. Για την ώρα, πάντως, εμφανίζεται απολογούμενος…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ