Καθαρά Δευτέρα : Οι ερωτήσεις «παγίδα» της Αστυνομίας – Τα SOS για να μην πληρώσετε «χρυσά» τα Σαρακοστιανά

Καθαρά Δευτέρα : Οι ερωτήσεις «παγίδα» της Αστυνομίας – Τα SOS για να μην πληρώσετε «χρυσά» τα Σαρακοστιανά

Διαφορετική από κάθε άλλη χρονιά θα είναι φέτος η Καθαρά Δευτέρα, μιας και το σκληρό lockdown στην μισή σχεδόν χώρα δεν επιτρέπει τον εορτασμό με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο

Διαφορετική από κάθε άλλη χρονιά θα είναι φέτος η Καθαρά Δευτέρα, μιας και το σκληρό lockdown στην μισή σχεδόν χώρα δεν επιτρέπει τον εορτασμό με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο.

Πρόκειται για ακόμα μια αργία που αναγκαζόμαστε να ζήσουμε υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και όλοι ελπίζουμε να είναι η τελευταία. Αύριο λοιπόν, οι εξουθενωμένοι από τον ένα και πλέον χρόνο «μάχης» με τον κοροναϊό και τα συνεχόμενα lockdown, πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν αέρα και να πετάξουν χαρταετό. Ωστόσο και αυτό, όπως τα πάντα στη ζωή μας μετά την εμφάνιση του κοροναϊού, θα γίνει κάτω από πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

Όπως έχει ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, την Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας δεν θα διαφέρει όσον αφορά στα μέτρα σε σχέση με τις άλλες ημέρες, ενώ επιτρέπεται το πέταγμα του χαρταετού με περιορισμούς στις μετακινήσεις και με την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις με τους κωδικούς «2» και «3» μόνο εντός του δήμου διαμονής των πολιτών ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία τους.

Όσον αφορά στον κωδικό μετακίνησης που θα πρέπει να αποστείλει κάποιος στο 13033 για το πέταγμα χαρταετού, αυτός είναι ο αριθμός 6.

Και μπορεί για τον συγκεκριμένο κωδικό να μην υπάρχει χιλιομετρικό όριο για όσους κινούνται με τα πόδια ή με ποδήλατο, ωστόσο όσοι βγουν για το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού θα πρέπει να το κάνουν εντός των ορίων του δήμου διαμονής τους ή σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων.

Τα μέτρα που θα ισχύουν την Καθαρά Δευτέρα

Από εκεί και πέρα δεν θα αλλάξει τίποτα ούτε στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία τις καθημερινές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι από τις 21:00 έως τις 05:00, ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 19:00 ως τις 05:00.

Το τελευταίο ωράριο ισχύει και τις καθημερινές για όλες τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο».

Τι απαντήσεις θα πρέπει να δώσετε αν σας σταματήσουν για έλεγχο

Σε περίπτωση λοιπόν που αποφασίσετε να επισκεφτείτε τους γονείς σας ή κάποιο φιλικό πρόσωπο και μετακινηθείτε στέλνοντας τον κωδικό 4 στο 13033, τότε αν σας σταματήσουν για έλεγχο, είναι πιθανό να σας ζητηθούν περισσότερες διευκρινίσεις.

Τι θα πει όμως πιο αυστηρός έλεγχος και τι ερωτήσεις μπορεί να σου γίνουν σε περίπτωση που μετακινηθείτε με τον συγκεκριμένο αριθμό; 

Απαντήσεις σε αυτό έδωσε ο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς στην ερώτηση για τον κωδικό 4, δηλαδή πώς θα διακριβώνεται ότι ο πολίτης πηγαίνει σε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια ή πάει για βόλτα, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες» επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών.

Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάει να συνδράμει κι όχι 1, πρέπει να αιτιολογηθεί αυτό.

Με λόγια λόγια αν δύο άτομα έχουν δηλώσει πως πηγαίνουν για παροχή βοήθειας σε άλλη οικεία, τότε είναι πολύ πιθανό να πρεπει να αιτιολογήσουν γιατί πηγαίνουν και οι δύο μαζί.

«Υπάρχουν αξιολογικά στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση» τόνισε.

Από πού θα μπορούμε να αγοράσουμε χαρταετό;

Αποκλειστικά από πλανόδιους θα πωλούνται οι χαρταετοί στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», αφού τα σούπερ μάρκετ απαγορεύεται να τους στα καταστήματα των δικτύων τους εξαιτίας του αυστηρού lockdown. Την ίδια στιγμή οι χώροι πώλησης εποχιακών ειδών είναι κλειστοί.

Έτσι, ο μοναδικός τρόπος να προμηθευτείς χαρταετό είναι οι πλανόδιοι μικροπωλητές, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες.

Οι αλυσίδες σουπερ μάρκετ στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, αντιθέτως θα μπορούν να πωλούν χαρταετούς μόνο μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου για να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός έναντι των λιανεμπορικών καταστημάτων που παραμένουν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν.

Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Καθαρά Δευτέρα

Όπως κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα τα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα θα είναι κλειστά.

Αντιθέτως, ιχθυοπωλεία και οι φούρνοι θα είναι ανοιχτά. 

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα

Επίσης, κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα, όπως κάθε χρόνο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι λαικές αγορές θα λειτουργήσουν, κανονικά, και αύριο Σάββατο με επάρκεια σαρακοστιανών και καλές τιμές ενώ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Δημήτρης Μουλιάτος δήλωσε: «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε όλους τους καταναλωτές που θα επιλέξουν τους υπαίθριους χώρους των λαϊκών αγορών προκειμένου να προμηθευτούν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα σε χαμηλές τιμές και για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Όλοι εμείς οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και τηρώντας όλα τα μέτρα που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας, προσφέρουμε σε όλους σαρακοστιανά εδέσματα ξεχωριστής φρεσκάδας και νοστιμιάς».

Υπενθυμίζεται ότι παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα είναι ανοικτά οι φούρνοι, τα μίνι μάρκετ οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ