Απόλυτη καταστροφή : Πόσο χρόνο χρειάστηκε ο Βεζούβιος για να εξοντώσει τους κατοίκους της Πομπηίας

Απόλυτη καταστροφή : Πόσο χρόνο χρειάστηκε ο Βεζούβιος για να εξοντώσει τους κατοίκους της Πομπηίας

Νέα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά προκειμένου μια ολόκληρη πόλη να αποτελεί παρελθόν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, φαίνεται ότι χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά προκειμένου το σύννεφο στάχτης και αερίων που απελευθέρωσε ο Βεζούβιος το 79μ.Χ. να εξοντώσει το σύνολο των κατοίκων της Πομπηίας.

Μέχρι σήμερα, πολυάριθμες μελέτες είχαν επιβεβαιώσει ότι οι περίπου 2.000 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη ρωμαϊκή πόλη, δεν κάηκαν ζωντανοί από τη λάβα, αλλά πέθαναν από ασφυξία. Και η εργασία των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μπάρι, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) και τη Βρετανική Γεωλογική Μελέτη του Εδιμβούργου αναφέρουν ότι η πυροκλαστική ροή – ένα πυκνό, γρήγορο ρεύμα στερεοποιημένων κομματιών λάβας, ηφαιστειακής στάχτης και καυτών αερίων – περικύκλωσε την Πομπηία μέσα σε λίγα μόλις λεπτά από τη στιγμή της έκρηξης.

Το φονικό νέφος είχε «θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 100 βαθμούς και αποτελούνταν από διοξείδιο του άνθρακα, χλωρίδια, μόρια πυρακτωμένης στάχτης και ηφαιστειακό γυαλί», όπως εξήγησε στον Guardian ο Ρομπέρτο Ισάια, έμπειρος ερευνητής του Παρατηρητηρίου του Βεζούβιου στο INGV. «Στόχος της δουλειάς μας ήταν να αναπτύξουμε ένα μοντέλο που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε και να ποσοτικοποιήσουμε τις επιπτώσεις των πυροκλαστικών ροών σε μια κατοικημένη περιοχή της Πομπηίας, σε απόσταση περίπου 10 χλμ από τον Βεζούβιο», πρόσθεσε.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι κάτοικοι δεν είχαν καμία διέξοδο, αλλά και ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς έχασαν τις ζωές τους στα σπίτια και τα κρεβάτια τους ή στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης. Το μοντέλο του Ισάια εκτιμά ότι τα αέρια, η στάχτη και τα ηφαιστειακά υλικά πλημμύρισαν την πόλη μέσα σε διάστημα 10 έως 20 λεπτών.

«Είναι πιθανό ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας της βροχής από πέτρες που έπληξε την Πομπηία μετά την έκρηξη, η πλειοψηφία όμως πέθανε από ασφυξία», τόνισε ο Ισάια, προσθέτοντας ότι η πυροκλαστική ροή χρειάστηκε μόλις λίγα λεπτά για να κυκλώσει την Πομπηία.

«Αυτά τα 15 λεπτά στο εσωτερικό του πυρωμένου νέφους θα πρέπει να έμοιαζαν ατέλειωτα. Οι κάτοικοι δεν θα μπορούσαν καν να φανταστούν τι τους συνέβαινε. Οι κάτοικοι της Πομπηίας είχαν ζήσει πολλούς σεισμούς, όχι όμως και ηφαιστειακές εκρήξεις, με αποτέλεσμα να τους ξαφνιάσει αυτό το καυτό σύννεφο τέφρας και να τους είναι αδύνατον να προετοιμαστούν για αυτό».

Η έρευνα του INGV περιγράφει τις πυροκλαστικές ροές ως «την πιο καταστροφική συνέπεια» των ηφαιστειακών εκρήξεων. «Θυμίζουν τις χιονοστιβάδες και προκαλούνται από την κατάρρευση της εκρηκτικής στήλης. Η ηφαιστειακή τέφρα που δημιουργείται μπορεί να διατρέξει τις πλαγιές του ηφαιστείου με ταχύτητες εκατοντάδων χιλιομέτρων την ώρα, σε υψηλές θερμοκρασίες και με μεγάλη συγκέντρωση σωματιδίων».

Πλέον, τα ερείπια της Πομπηίας είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος αρχαιολογικός χώρος της Ιταλίας, μετά το Κολοσσαίο στη Ρώμη. Μόνο στη διάρκεια της περσινής χρονιάς προσέλκυσε περίπου ένα εκατ. τουρίστες.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να ενώσουμε τα κομμάτια των γεγονότων κατά τις παρελθοντικές εκρήξεις του Βεζούβιου, προκειμένου να μπορούμε να ιχνηλατήσουμε τα χαρακτηριστικά των πυροκλαστικών ροών και τις επιπτώσεις τους στον πληθυσμό», τόνισε στον Guardian ο καθηγητής Πιερφρανσέσκο Ντελίνο του Πανεπιστημίου του Μπάρι.

«Η επιστημονική προσέγγιση που υιοθετήσαμε σε αυτή τη μελέτη αποκαλύπτει πληροφορίες που κρύβονται στις πυροκλαστικές καταθέσεις και διευκρινίζει νέες πτυχές της έκρηξης στην Πομπηία, ενώ παράλληλα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την ερμηνεία της συμπεριφοράς του Βεζούβιου, μεταξύ άλλων και για στόχους πολιτικής προστασίας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ