Σύνοδος Κορυφής: Από προσχέδιο σε προσχέδιο για την Τουρκία – Δεν ικανοποιείται η Λευκωσία

Σύνοδος Κορυφής: Από προσχέδιο σε προσχέδιο για την Τουρκία – Δεν ικανοποιείται η Λευκωσία

Η Λευκωσία αναμένει ένα νέο, τρίτο προσχέδιο μετά την ολοκλήρωση της διεξοδικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε κατά την πρωινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες.

Από προσχέδιο σε προσχέδιο φαίνεται πως πηγαίνει η κοινή δήλωση των ηγετών της ΕΕ για το μέλλον των σχέσεων του μπλοκ με την Τουρκία, ένα 24ωρο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Όπως αναφέρουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Λευκωσία αναμένει ένα νέο, τρίτο προσχέδιο μετά την ολοκλήρωση της διεξοδικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε κατά την πρωινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το τελευταίο προσχέδιο που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τρίτης δεν ικανοποιεί την πλειοψηφία των κρατών μελών, με πολλά κράτη μέλη να διατυπώνουν κατά τη συνεδρίαση παρατηρήσεις και να ζητούν αλλαγές επί του κειμένου.

Θέση της Λευκωσίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι πως η κοινή δήλωση των 27 για την Τουρκία πρέπει να αντανακλά ξεκάθαρα το περιεχόμενο της έκθεσης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και τη συζήτηση που έγινε από τους Υπουργούς Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) τη Δευτέρα.

Η κοινή δήλωση, αναφέρουν, πρέπει να κινείται στο πλαίσιο και των δημόσιων δηλώσεων στις οποίες προέβη ο Ζοζέπ Μπορέλ, με τις οποίες συνόψισε τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του ΣΕΥ.

Πάντως, το τελευταίο προσχέδιο περιλαμβάνει εκτεταμένες αλλαγές, βελτιώσεις και διαγραφές επί σημείων του πρώτου κειμένου, με σαφείς αναφορές για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το philenews και το ΚΥΠΕ, το προσχέδιο που τέθηκε ενώπιον των Μονίμων Αντιπροσώπων σήμερα το πρωί, και το οποίο δεν κρίθηκε ως αποδεκτό, έχει ως ακολούθως:

1. “Πραγματοποιήσαμε μια συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και σημειώσαμε την κοινή ανακοίνωση σχετικά με την «κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», που εκπόνησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Κομισιόν όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο”.

2. “Υπενθυμίζουμε το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία σαν υποψήφια χώρα. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης και σεισμικών ερευνών, στα χωρικά ύδατα, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και την επανάληψη διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”.

3. “Υπό την προϋπόθεση ότι τα τρέχοντα θετικά σημάδια από πλευράς Τουρκίας θα συνοδευτούν από πράξεις που θα οδηγήσουν σε πιστοποιημένη, διαρκή αποκλιμάκωση υπό τις καθιερωμένες προϋποθέσεις, περιλαμβανομένων όσων ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η αναδυόμενη πρόσφατα πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εξετάσει τρόπους να συνεργαστεί με την Τουρκία με προοδευτικό, τμηματικό και αναστρέψιμο τρόπο για να ενισχύσει τη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και λαμβάνουν περαιτέρω αποφάσεις κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο”

4. “Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων ή μονομερών ενεργειών εντός των θαλασσίων ζωνών των κρατών μελών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτει για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, στη βάση της κοινής ανακοίνωσης του Υπάτου Εκπροσώπου και της Κομισιόν.”

5. “Εκτιμούμε τη φιλοξενία περίπου 4 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία και εκφράζουμε την ετοιμότητα της ΕΕ να εξετάσει τη συνέχιση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής κάτω από συγκεκριμένες διασφαλίσεις εφαρμογής, περιλαμβανομένης ρήτρας αναστολής συνδεδεμένης με τη δέσμευση της Τουρκία να αποτρέπει τρέχουσες μεταναστευτικέ δομές οι οποίες δημιουργούν νέες διαδρομές προς την ΕΕ περιλαμβανομένης της Κύπρου.” Καλούμε την Κομισιόν να ετοιμάσει σχέδια προς το Συμβούλιο γι ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.”

6. “Επαναλαμβάνοντας ότι η συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων περιλαμβανομένης της μετανάστευσης, με όλα τα κράτη μέλη χωρίς διακρίσεις είναι απαραίτητη καλούμε την Κομισιόν να διερευνήσει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να διασφαλίσει την περαιτέρω εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, με την βοήθεια όπου απαιτείται της Frontex, ιδίως σε τομείς όπως η προστασία των συνόρων, η αποτροπή όλων των διαδρομών παράνομης μετανάστευσης προς την ΕΕ και η αύξηση της επανεισδοχής μεταναστών. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουμε ότι η Τουρκία οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεών της που εκπορεύονται από τη δήλωση ΕΕ – Τουρκίας προς όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.”

7. “Υπενθυμίζουμε τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ΗΕ και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ, περιλαμβανομένου του ψηφίσματος 1251 του ΣΑΗΕ και σε ευθεία γραμμή με τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Αναμένουμε το ίδιο και από την Τουρκία Προσβλέπουμε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμετάσχει ως παρατηρητής και θα παίξει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, περιλαμβανομένου του διορισμού εκπροσώπου στα γραφεία καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ και διασφαλίζοντας ότι εν μέσω των διαπραγματεύσεων το κοινοτικό κεκτημένο θα δράσει ως καταλύτης προς μια λειτουργική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.”

8. “Επαναλαμβάνουμε τα συμπεράσματα της 10ης Δεκεμβρίου του 2020, όπου καταδικάστηκαν οι μονομερείς δράσεις της Τουρκίας και καλέσαμε σε σεβασμό των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ 550 και 789 και την αντιστροφή των μονομερών ενεργειών που έχουν ήδη εκτελεστεί. Συνέχιση των μονομερών ενεργειών σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην επίλυση του Κυπριακού”

9. “Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συνεχιζόμενη και ανησυχητική υποχώρηση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την Τουρκία να αναστρέψει επειγόντως όλες αυτές τις αρνητικές τάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για απόσυρση από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια εξέλιξη που θέτει εν αμφιβόλω την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών και κοριτσιών στην Τουρκία.”

10. “Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα αυτό κατά τη σύνοδό του τον Ιούνιο.”

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ