Lockdown : Το παρασκήνιο της συνεδρίασης-θρίλερ: Οι διαφωνίες, τα αιτήματα και οι επιφυλάξεις

Lockdown : Το παρασκήνιο της συνεδρίασης-θρίλερ: Οι διαφωνίες, τα αιτήματα και οι επιφυλάξεις

Το βασικό πρόβλημα των ειδικών ήταν πως δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να δουν εικόνες συνωστισμού στην Ερμού και σε άλλους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, την ώρα που το σύστημα Υγείας δοκιμάζεται, με τον υπουργό Υγείας μάλιστα, Βασίλη Κικίλια, να ανακοινώνει την μετατροπή ακόμη ενός νοσοκομείου αποκλειστικά σε all covid νοσοκομείο, του Θριάσιου.

Νέο μείγμα μέτρων ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση με σκοπό να δοθούν ανάσες ελευθερίας, να περιοριστούν οι εστίες υπερμετάδοσης, να τηρηθούν καλύτερα τα μέτρα και να αποφευχθούν οι συναθροίσεις στο σπίτι.

Ωστόσο πριν τις ανακοινώσεις από τον τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά προηγήθηκε μία «ζωηρή» συνεδρίαση μεταξύ των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Το γεγονός μάλιστα πως οι επίσημες ανακοινώσεις ξεκίνησαν σχεδόν 1,5 ώρα μετά φανερώνει αφενός τις επιφυλάξεις των ειδικών, αφετέρου τη δυσκολία στο να βρεθεί η χρυσή τομή για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επικεντρώθηκε στο γεγονός πως θα ήταν επικίνδυνο όσο ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, ο κόσμος να παραμένει στα σπίτια του, καθώς η ενδοοικογενειακή διασπορά είναι η βασική εστία υπερμετάδοσης της πανδημίας.

Φυσικά σε αυτό οι ειδικοί δεν διαφώνησαν, απλώς αρκετοί θεώρησαν πως οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (κρούσματα, νοσηλείες, διασωληνώσεις) είναι ακόμη αρκετά ψηλά, ώστε να «ελευθερωθούν» οι μετακινήσεις αλλά και να ανοίξει και η αγορά.

Οι επιφυλάξεις των ειδικών

Το βασικό πρόβλημα των ειδικών ήταν πως δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να δουν εικόνες συνωστισμού στην Ερμού και σε άλλους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, την ώρα που το σύστημα Υγείας δοκιμάζεται, με τον υπουργό Υγείας μάλιστα, Βασίλη Κικίλια, να ανακοινώνει την μετατροπή ακόμη ενός νοσοκομείου αποκλειστικά σε all covid νοσοκομείο, του Θριάσιου.

Αυτός ήταν και ο λόγος λοιπόν που οι ειδικοί ζήτησαν μία σειρά από μέτρα στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το άνοιγμα της αγοράς έδωσαν θετική ψήφο τα 32 από τα 33 μέλη της Επιτροπής, ενώ ένας επιστήμονας εξέφρασε την αντίθεσή του με τα μέτρα, τονίζοντας πως θεωρεί ότι πρέπει να παραταθεί το lockdown για ακόμη μερικές εβδομάδες.

Ωστόσο οι επιστήμονες ζήτησαν ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξουν τα καταστήματα τη διενέργεια υποχρεωτικών rapid test στους εργοδότες και στους εργαζομένους, όπως γίνεται στην Κύπρο. 

Την ίδια ώρα αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατέθεσε τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε και προβλέπει υποχρεώτικότητα διαγνωστικών τεστ σε μια σειρά κλάδων, μεταξύ των οποίων και το λιανεμπόριο.

Οι ειδικοί επομένως συμφωνήσαν στο άνοιγμα της αγοράς με αυστηρά μέτρα, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί πως επειδή δεν άνοιξαν τα εμπορικά κέντρα, δύσκολα οι πολίτες θα μετακινούνται συνεχώς σε άλλους δήμους για να κάνουν τα ψώνια τους.

Γιατί είχαν δεύτερες σκέψεις με τις διαδημοτικές

Η μεγαλύτερη συζητήση που έφερε ακόμη μεγαλύτερες διαφωνίες ήταν αυτή για την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, την οποία μάλιστα πολλοί θεωρούσαν «κλειδωμένο μέτρο».

Οι ειδικοί όχι μόνο τόνισαν πως ήταν επιφυλακτικοί στην άρση του συγκεκριμένου μέτρου, αλλά θεωρούσαν πως αν το μέτρο αρθεί μαζί με το άνοιγμα της αγοράς, τότε πολύ πιθανόν να υπάρξει συνωστισμός. 

Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί αποφάσισαν να μην πάρουν πάνω τους μία τέτοια απόφαση και έτσι λίγη ώρα μετά ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως με απόφαση της κυβέρνησης οι διαδημοτικές μετακινήσεις για σωματική άσκηση (κωδικός 6) απελευθερώνονται μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει πιλοτικά με τον υφυπουργό Πολιτική Προστασίας να τονίζει πως οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω το συγκεκριμένο μέτρο αποσυμπίεσης.

Υπενθυμίζεται πως σε αυτές τις μετακινήσεις επιτρέπονται να βρίσκονται μαζί έως 3 άτομα ή μία οικογένεια.

Επιπλέον, υπάρχει η πεποίθηση ότι η μεταφορά δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους, με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών, είναι πιο ασφαλής σε σχέση με μαζώξεις σε σπίτια και κλειστούς χώρους.

Σχολεία

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, υπήρξε συζήτηση στην Επιτροπή για την λειτουργία τους, ωστόσο οι ειδικοί επισήμαναν πως δεν θα ψηφίσουν για το άνοιγμά τους αν δεν έρθουν τα self test.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα self test αναμένεται να είναι στη χώρα μας το αργότερο εντός 7 ημερών και θα είναι μόνο ρινικά. 

Η συζήτηση για τα σχολεία θα ανοίξει πάλι την επόμενη Παρασκευή όπου οι ειδικοί θα επανεξετάσουν το άνοιγμα των σχολείων στις 12 Απριλίου, με προτεραιότητα στην τρίτη Λυκείου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ