«Πάρτι» στα καταστήματα : Ετοιμάζουν τις βιτρίνες οι επιχειρηματίες – Πλήρης οδηγός για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

«Πάρτι» στα καταστήματα : Ετοιμάζουν τις βιτρίνες οι επιχειρηματίες – Πλήρης οδηγός για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την χαλάρωση του lockdown και το άνοιγμα των καταστημάτων.

Ρολά σηκώνει από τη Δευτέρα το λιανεμπόριο μετά τη χαλάρωση του lockdown που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Κομμάτι της καθημερινότητας γίνονται και τα self test, στα οποία η κυβέρνηση έχει ρίξει ειδικό βάρος, προσβλέποντας ότι θα βοηθήσουν ως έξτρα όπλο στο άνοιγμα δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κρίθηκε αναγκαία παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλευόμενοι παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς θωρήθηκε ότι θα βοηθήσει τόσο στην οικονομία που «ασφυκτιά» όσο στην ψυχολογία των πολιτών, οι οποίοι έχουν κουραστεί από το παρατεταμένο lockdown.

Ήδη ιδιοκτήτες καταστημάτων και υπάλληλοι ετοιμάζονται πυρετωδώς, απολυμαίνοντας τους χώρους και τοποθετώντας τα εμπορεύματά τους και πάλι στις βιτρίνες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων, ο κόσμος θα ανταποκριθεί στο άνοιγμα της αγοράς και θα προσέλθει πάντα τηρώντας τα μέτρα να αγοράσει τα είδη που έχει ανάγκη. 

Τα καταστήματα είναι αποφασισμένα να τηρήσουν τα μέτρα και να εφαρμόσουν με ευλάβεια τα όσα ορίζει το πρωτόκολλο, μη ρισκάροντας κάτι άλλο που ενδεχομένως να φέρει και πάλι το κλείσιμο της αγοράς. 

Δευτέρα, λοιπόν, σηκώνουν ρολά μετά από μακράς διάρκειας αδράνεια τα καταστήματα του λιανεμπορίου τα οποία θα μπορούν να υποδέχονται πελάτες.

Ωστόσο λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας θα εφαρμοστεί ένα μείγμα click away και click in shop παράλληλα με την χρήση του νέου αριθμού 13032 που θα χρησιμεύει μόνο για το λιανεμπόριο. 

Το lockdown φεύγει τα ψώνια… έρχονται

Από Δευτέρα σηκώνει ρολά και το λιανεμπόριο.

Οι πολίτες για να ψωνίσουν θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού.

Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως.

Στο SMS στο 13032 ο χρήστης αναγράφει μόνο το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του. Η απάντηση που λαμβάνει σε περίπτωση έγκρισης είναι «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Στο δεύτερο μήνυμα εντός της ίδιας ημέρας θα λαμβάνει αρνητική απάντηση.

Επίσης παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής. 

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός, μόνο έναν πελάτη αν

ά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα.

Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Ποια καταστήματα ανοίγουν από Δευτέρα

Τα καταστήματα που ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα είναι τα εξής:

  • τα συνοικιακά καταστήματα
  • τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
  • οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
  • τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος) τα outlets, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά.

Για τα συγκεκριμένα καταστήματα θα γίνει επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Προσοχή! Όσον αφορά τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων παραμένει ο περιορισμός των μετακινήσεων έως 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι ή εντός του Δήμου, με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033. 

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, είπε ότι για τις αγορές σε σούπερ μάρκετ οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν sms 2 στο 13033 ενώ συνεχίζει να ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων των 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας.

«Δεν θα επιτρέπεται να πάμε για παράδειγμα από την Αγία Παρασκευή σε σούπερ μάρκετ στη Γλυφάδα αλλά ούτε και στη Βαρβάκειο», είπε ο κύριος Σταμπουλίδης.

Self test και στο λιανεμπόριο

Στην συνέχεια ακολουθεί το λιανεμπόριο, στο οποίο υποχρέωση για self test θα έχουν οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι. Ειδικότερα για τους εργαζόμενους, εφόσον το self test βγει θετικό, θα πρέπει να προσκομίσουν στον εργοδότη τους και αποδεικτικό μοριακού τεστ που να επιβεβαιώνει ότι έχει μολυνθεί από τον covid-19.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι, τα rapid test θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά και στο λιανικό εμπόριο. Όπως είπε, το εμπορικό επιμελητήριο σε συνεργασία με τον ιατρικό σύλλογο Πειραιά αναλαμβάνει τη διενέργεια rapid test σε όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια covid free αγορά και covid free shops», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ενδεχομένως να χρειαστούν γύρω στα 1000 rapid test την ημέρα.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ