Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Άνδρο – Εξαπλώθηκε η φωτιά

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Άνδρο – Εξαπλώθηκε η φωτιά

Με εντολή Χαρδαλιά μεταβαίνει στην Άνδρο κλιμάκιο της ΔΑΕΕ για τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Εξαπλώνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Άνδρο, την ώρα που ήδη δύο οικισμοί – Ρέματα και Αντένι – έχουν ήδη εκκενωθεί, ενώ σε ετοιμότητα για εκκένωση αν χρειαστεί βρίσκονται οι κάτοικοι δύο ακόμη χωριών.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύονται,  ενώ με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, μεταβαίνει στο νησί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που θα διερευνήσει τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς.

Ενισχύονται οι δυνάμεις

Η πυρκαγιά έχει πάρει διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί σε μεγάλη έκταση, ενώ συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. 

Με εντολή του Αρχηγού του Σώματος, Στέφανου Κολοκούρη, μεταφέρθηκε στην Άνδρο και δεύτερο αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ από την Ελευσίνα, ενώ στις 13.00 αναχώρησε πλοίο από την Ραφήνα, το οποίο μίσθωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να μεταφέρει 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα από την Αθήνα.

Έτσι, συνολικά θα επιχειρούν στην πυρκαγιά 55 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της ΕΜΑΚ, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα (ένα του ΠΣ και ένα του Στρατού).

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και εθελοντές με δικά τους οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μεγάλο μέτωπο κατευθύνεται στο Ατένι

Σύμφωνα με το enandro.gr στο νησί βρίσκεται και το δεύτερο ελικόπτερο της πυροσβεστικής με άνδρες της ΕΜΑΚ και με κάδο για πυρόσβεση, το οποίο επιχειρεί σε ένα μεγάλο μέτωπο  που κατευθύνεται στο Ατένι.  

Οι οικισμοί Ρέματα και Ατένι που εκκενώθηκαν νωρίτερα, και οι κάτοικοι παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν και οι κάτοικοι στα χωριά Άρνη και Κατάκοιλο,  καθώς η πυρκαγιά, έχει ανοίξει σε μεγάλη έκταση, λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν και τα επτά μποφόρ και το δύσβατο της περιοχής. 

Το πρώτο ελικόπτερο με κλιμάκιο 8 ανδρών της ΕΜΑΚ, σύμφωνα με το enandro.gr, έκανε αρκετές φορές κατόπτευση του πεδίου προσγείωσης στο Γαύριο, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Χώρα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.  

«Ανεξέλεγκτη η φωτιά»

Ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λότσαρης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 fm,  μίλησε για ένα ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο που καίει σε χαμηλή βλάστηση.  Προληπτικά εκκενώθηκαν τα χωριά Ρέματα και Ατένι.

Νωρίτερα είχε δώσει εντολή για προληπτική εκκένωση της περιοχής, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα και θα διερευνηθούν μετά την κατάσβεση, ενώ φήμες ότι ξεκίνησε από ΙΧ που άρπαξε φωτιά δεν ευσταθούν καθώς αυτό συνέβη σε άλλη περιοχή.

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, μεταβαίνει στο νησί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που θα διερευνήσει τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της νύχτας τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι, από σπίθες που πετάχτηκαν, ο επικεφαλής του πυροσβεστικού κλιμακίου της Άνδρου, ο οποίος όμως, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, παραμένει στο μέτωπο της πυρκαγιάς και επιχειρεί κανονικά μαζί με τους άλλους πυροσβέστες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ