Συνεδριάζουν οι ειδικοί για λιανεμπόριο και εμπορικά κέντρα – Τα σενάρια για την απελευθέρωση της αγοράς

Συνεδριάζουν οι ειδικοί για λιανεμπόριο και εμπορικά κέντρα – Τα σενάρια για την απελευθέρωση της αγοράς

Οι ειδικοί θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και θα κάνουν μία πρώτη εκτίμηση του αν μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα.

Ακόμη μία σημαντική συνεδρίαση από την υποεπιτροπή των ειδικών θα λάβει χώρα σήμερα.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και θα κάνουν μία πρώτη εκτίμηση του αν μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση είναι αρκετά σημαντική, καθώς τα στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί θα είναι και αυτά που θα κρίνουν αν θα επιτραπεί ή όχι το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων, φροντιστηρίων, κέντρων αισθητικής αλλά και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο χωρίς ραντεβού.

Είναι ασαφές πως στόχος της κυβέρνησης, εφόσον φυσικά το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων  και η πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου, ώστε να μην χρειάζεται καν το click inside, δηλαδή ραντεβού με το κάθε κατάστημα.

Φυσικά όλα αυτά θα γίνουν με βασικό όπλο τα self test.

Από Δευτέρα στους χώρους εργασίας τα self tests

Αναφερόμενος σήμερα στα self-tests ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι «ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή», ενώ χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς ως «ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς».

«Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self-test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πότε θα ανοίξουν τα εμπορικά αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Έτσι ανοικτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα με την υποχρέωση όμως των εργαζομένων να κάνουν δύο self test ο καθένας ανά εβδομάδα ακόμη και από την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα έχοντας όπλο τα self tests, ενδέχεται να σηκώσουν ρολά τα Malls, κέντρα αισθητικής και τα φροντιστήρια μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου στις 19 Απριλίου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα.

Επίσης Σάββατο 24 Απριλίου, ενδέχεται να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν κανονικά, δίχως click away και click in shop / click inside.

Τι θα αλλάξει πρακτικά σε περίπτωση που απελευθερωθεί το λιανεμπόριο

Σε περίπτωση που απελευθερωθεί το λιανεμπόριο, θα εξακολουθήσουμε να στέλνουμε μήνυμα στο 13032 και  θα υπάρχει ο περιορισμός του αριθμού των πελατών εντός των καταστημάτων.

Η διαφορά θα είναι ότι δεν θα χρειάζεται να κλείσουμε ραντεβού. Η χαλάρωση του περιορισμού όσον αφορά στον αριθμό των επισκεπτών μέσα στο κατάστημα δεν αναμένεται να γίνει παρά μετά το Πάσχα προκειμένου να δοθεί χρόνος για να γίνει ρουτίνα το τεστ αυτοδιάγνωσης και να έχουν προστεθεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη στη λίστα των εμβολιασμένων. 

Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε πρώτη εικόνα αποκλιμάκωσης – Χαλάρωση στο λιανεμπόριο εφόσον διατηρηθεί

«Την Παρασκευή θα έχουμε την εικόνα της πανδημίας από όλη την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής δείχνει μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης. Αν συνεχιστεί θα μπορούμε να πάμε με τη διαδικασία των self test σε μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο» είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Μέχρι σήμερα από τη λειτουργία του λιανεμπορίου δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η κατάσταση στην πανδημία. Μέχρι σήμερα 10η μέρα. Ομως μέχρι τη 14η μέρα αυτό μπορεί να έχει αλλάξει» είπε και διευκρίνισε πως η όποια χαλάρωση δεν αφορά στα sms αλλά στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δηνιουργείται με τη μη λειτουργία των εμπορικών κένρων και των mall.

Πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι η ομαλοποίηση της αγοράς, είπε. Αναφέρθηκε στα self test ως υπερόπλο που έφερε αισιοδοξία στην κοινωνία, «καθώς μας γλίτωσε από ένα μεγάλο κομμάτι του ιού» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τη μεγάλη κορύφωση της πανδημίας την έχουμε αφήσει πίσω μας. Χαρακτήρισε ωστόσο πρόωρη την όποια συζήτηση για άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα.

Σε σχέση με το άνοιγμα της εστίασης, παρέπεμψε στις χθεσινές εικόνες από τη έναρξης λειτουργίας των πάμπ στο Λονδίνο και εξέφρασε την ανησυχία του. «Αν αύριο ανοίγαμε εδω την εστίαση και βλέπατε αυτές τις εικόνες δεν θα τρομάζατε και λίγο; Καλό είναι να ξέρουμε τι ζητάμε. Να μην πάρουμε περισσότερα ρίσκα από όσα πρέπει. Να κανουμε βήματα προσεκτικά», είπε. 

Αρκουμανέας : Μετά από 11 εβδομάδες ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 5,3 %

Την ίδια ώρα μετά από 11 εβδομάδες συνεχούς ανόδου, ο δείκτης θετικότητας άρχισε να πέφτει, τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3  ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Όπως εξήγησε την πρώτη εβδομάδα του Ιανουάριου ήταν στο 1,82 και έφτασε στο 6,4. Ωστόσο χθες εμφάνισε για πρώτη φορά πτωτική τάση και έφτασε στο 5,3%.

Ο κ Αρμουμανέας εκτίμησε ότι τις επόμενες 2 εβδομάδες θα ξέρουμε αν υπάρχει σταθεροποίηση.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι έχουμε πλέον και ρεκόρ τεστ, λέγοντας ότι – ανά εκατομμύριο πληθυσμού- κάνουμε περισσότερα τεστ από τη Γερμανία και είμαστε σε πολύ καλή θέση στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις μετακινήσεις εν όψει Πάσχα, δήλωσε πως αν αποφασίσει η επιτροπή να ανοίξει τις υπεροπτικές μετακινήσεις θα βοηθήσει και ο ΕΟΔΥ με όλες μονάδες στη χώρα, ώστε οι μετακινήσεις να γίνουν με ασφάλεια.

Σχετικά με τα self test εξήγησε ότι για να καταγραφούν στα επίσημα κρούσματα του ΕΟΔΥ πρέπει να επιβεβαιωθούν από rapid ή μοριακό τεστ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ