Ολοκληρώθηκε το τετ α τετ Ερντογάν με Δένδια – Ακολουθεί η συνάντηση με Τσαβούσογλου

Ολοκληρώθηκε το τετ α τετ Ερντογάν με Δένδια – Ακολουθεί η συνάντηση με Τσαβούσογλου

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Ακολουθεί η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από το ξαφνικό αίτημα του ίδιου του Τ. Ερντογάν με αφορμή την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

50 λεπτά η διάρκεια του τετ α τετ με Ερντογάν

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στο τουρκικό προεδρικό Μέγαρο και διήρκεσε σχεδόν 50 λεπτά. Στη συνάντηση το παρών έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες ενώ ακολουθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην ‘Αγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Η πρώτη συνάντηση μετά από 3,5 χρόνια

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη έλληνα υπουργού στην Τουρκία μετά από δύο χρόνια, και 3,5 χρόνια μετά την τελευταία φορά που ο Ερντογάν ζήτησε να συναντήσει έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην Αγκυρα (σ.σ. Οκτώβριος του 2017, Νίκος Κοτζιάς).

Από την ελληνική πλευρά οι προσδοκίες για την συνάντηση είναι χαμηλές και η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα αξιολογείται ως δύσκολη αποστολή, δεδομένου ότι μόλις χθες ο Ερντογάν απείλησε με νέα εισβολή στην Κύπρο, ενώ υπονόησε πως η Αγκυρα σκοπεύει να κάνει έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ουσιαστικά αυτό που πραγματικά επιδιώκει αυτή τη στιγμή η ελληνική διπλωματία είναι να αποσπάσει εγγυήσεις -στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν θα επαναλάβει τους επόμενους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο προκλήσεις, επιθετικές ενέργειες και σκηνικά ανάλογα με αυτά που εκτυλίχθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με το Oruc Reis.

Τουλάχιστον να μιλάμε

«Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε, στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε» έχει τονίσει σχετικά προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και ότι τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει: «θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».

Να συζητήσουμε ανοιχτά τις διαφορές μας

Ενδεικτικό του όλου κλίματος είναι οι θέσεις που διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν τις συναντήσεις του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα με τον ίδιο και με τον κ. Ερντογάν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι διατεθειμένος να θέσει επί τάπητος όλες τις αξιώσεις της Άγκυρας καθώς όπως δήλωσε ότι θα συζητηθούν όλες οι διαφορές Αθήνας – Άγκυρας. «Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με την Ελλάδα» επεσήμανε στο τουρκικό δίκτυο NTV, παραδεχόμενος πάντως πως «υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα».

«Πρέπει να τα συζητήσουμε ανοιχτά» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Νίκου Δένδια «ικανοποιητική», αφήνοντας ωστόσο αιχμές για τη στάση της Ελλάδας, την οποία κατηγόρησε για την ένταση όλο αυτό το διάστημα.

«Δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με τους μηχανισμούς που υπήρχαν με την Ελλάδα για 5 χρόνια. Δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό λόγω της αρνητικής στάσης της Ελλάδας. Οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Στη συνέχεια, υπήρξε αποκλεισμός της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ και διάφορες χώρες συμμετείχαν στο παιχνίδι».

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η τουρκική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με την ελληνική σε «φιλική ατμόσφαιρα». «Ο διάλογος και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές και ικανοποιητικές. Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή άλλες χώρες για να συναντηθούμε με την Ελλάδα».

Βήμα – βήμα για τετ α τετ Μητσοτάκη και Ερντογάν

Στόχος της Αθήνας είναι η επιδίωξη της αποκλιμάκωσης της έντασης και η δημιουργία ενός θετικού κλίματος αναφορικά με το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και τις συναντήσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν και το Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κληθείσα πριν από λίγο -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- να μιλήσει για τις προσδοκίες της Ελλάδας από την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην τουρκική πρωτεύουσα, τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά έχει πολλές φορές επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση και τη δημιουργία θετικού κλίματος. Θα προβάλλουμε τις θέσεις μας για όλα τα διμερή και ευρωτουρκικά ζητήματα».

Ειδικότερα σε ότι αφορά μια συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν η κα Πελώνη σημείωσε ότι «προχωράμε βήμα βήμα, εμπεδώνουμε το καλό κλίμα με απουσία στην πράξη και σε λόγια των εντάσεων και μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Θα περιμένουμε τη συνάντηση

Ως προς το γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να δει δια ζώσης τον Νίκο Δένδια και ποια είναι η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης η Αριστοτελία Πελώνη δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά της Αθήνας λέγοντας ότι «θα πρέπει να περιμένουμε τη συνάντηση».

Ως προς το αν έπαιξε ρόλο η επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας και Λιβύης για τη σπουδή Ερντογάν να ζητήσει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι γνωστές οι τουρκικές θέσεις και οι θέσεις της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα επανεκκινήσει τις συνομιλίες με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και θα προχωρήσουμε αντιστοίχως».

Θα συζητηθούν όλα για το Κυπριακό

Κληθείσα να σχολιάσει αν η κυβέρνηση θεωρεί προκλητική ενέργεια τη μετάβαση Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα της Κύπρου μετά από τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με το Νίκο Δένδια η κα Πελώνη απάντησε πως «δεν γνωρίζω πότε ο κ. Τσαβούσογλου επισκέπτεται τα Κατεχόμενα. Προφανώς ενόψει και της Πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό όλα αυτά θα συζητηθούν στη συνάντηση των κ.κ. Δένδια και Τσαβούσογλου. Επαναλαμβάνω ότι η θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Όλα τα ανοιχτά μέτωπα με Τουρκία στη Μεσόγειο συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου που έγινε νωρίτερα στην Αθήνα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ