Δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου για τα κλειστά εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα

Δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου για τα κλειστά εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα

ΣΕΛΠΕ: Χωρίς ξεκάθαρη τεκμηρίωση οι αποφάσεις για τη λειτουργία της αγοράς. Δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου για την απόφαση να μην επαναλειτουργήσουν τελικά εμπορικά κέντρα και μεγάλα πολυκαταστήματα.

Για επιλεκτικές αποφάσεις και αποκλεισμούς κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), αναφερόμενος στο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

«Η Πολιτεία με πρόσφατη απόφασή της επέτρεψε το άνοιγμα της λιανικής αγοράς με συγκεκριμένους κανόνες για την προστασία της υγείας και της ζωής όλων μας. Η επιλεκτική όμως απόφαση λειτουργίας μόνον ορισμένων επιχειρηματικών μονάδων και ο αποκλεισμός άλλων, χωρίς να υφίσταται ξεκάθαρη τεκμηρίωση, αντιβαίνει τόσο στους κανόνες της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς, όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού, με περαιτέρω πιθανές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας αλλά και στην οικονομία της χώρας μας».

Υπενθυμίζεται πως, ενώ όλοι – συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης – περίμεναν πως το επόμενο βήμα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου θα ήταν η επαναλειτουρία των εμπορικών κέντρων και των μεγάλων πολυκαταστημάτων, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έβαλε τελικά φρένο σε αυτή την προοπτική.

Ενδεικτικό των γενικευμένων προσδοκιών που υπήρχαν για την επαναλειτουργία τους από τη Δευτέρα 19 Απριλίου είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκτιμούσε πως, αφού έχει πάρει όλα τα μέτρα που θέλουν οι ειδικοί για το ασφαλές άνοιγμα του λιανεμπορίου, με την υποχρεωτική χρήση των self test από τους εργαζόμενους, θα ήταν εφικτή μια περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όχι μόνο με το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, αλλά και με την κατάργηση του ραντεβού με τα καταστήματα για τους καταναλωτές – κάτι που ζητούν επισταμένα έμποροι και εμπορικοί σύλλογοι.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αποφάσισε να πειθαρχήσει στις αποφάσεις της επιτροπής, αφού κρίθηκε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν περαιτέρω χαλάρωση.

Ωστόσο, ο εμπορικός κόσμος συνεχίζει να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η αγορά, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που καλλιεργήθηκαν προσδοκίες, οι οποίες τελικά διαψεύστηκαν. Να μην ξεχνάμε πως, όταν αποφασίστηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τελευταία στιγμή, εξαιρέθηκαν Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εμπόρων στις τρεις περιφέρειες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ