Εστίαση : Αρχισαν τις προετοιμασίες οι μαγαζάτορες – Με ποιους όρους θα λειτουργήσουν (vid)

Εστίαση : Αρχισαν τις προετοιμασίες οι μαγαζάτορες – Με ποιους όρους θα λειτουργήσουν (vid)

Στις 3 Μαΐου θα σημάνει Ανάσταση για την εστίαση, τον κλάδο εκείνο της οικονομίας που επλήγη όσο κανένας άλλος από την πανδημία

Στις 3 Μαΐου θα σημάνει Ανάσταση για την εστίαση, τον κλάδο εκείνο της οικονομίας που επλήγη όσο κανένας άλλος από την πανδημία. Υστερα από έξι μήνες λουκέτο, οι καταστηματάρχες θα μπορούν να στήσουν πάλι τα τραπέζια τους στον ανοικτό χώρο, έξω από τα μαγαζιά τους.

Αρχισαν οι προετοιμασίες

Μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που από την Τετάρτη, και πριν ο Πρωθυπουργός επιβεβαιώσει την έντονη φημολογία των προηγούμενων ημερών για άνοιγμα στις 3 Μαΐου, άρχισαν τις προετοιμασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα. 

Ηδη εδώ και αρκετό καιρό, κάποιοι επιστήμονες είχαν ταχθεί υπέρ της λειτουργίας της εστίασης θεωρώντας  πως με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονταν άσκοπες μετακινήσεις και συνωστισμός. Η επιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε την Τετάρτη γνωμοδότησε θετικά υπέρ του ανοίγματος αμέσως μετά το Πάσχα.

Αλλωστε, η διενέργεια των self test στους εργαζόμενους προσμέτρησε για την θετική εισήγηση.

Είχαν προειδοποιήσει

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι συνδικαλιστές της εστίασης προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο 8.000 λουκέτων και μία στρατιά νέων ανέργων κατά την επανεκκίνηση του κλάδου. Ο τζίρος στον κλάδο της εστίασης το 2020 περιορίστηκε στα 3,7 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 37,7% σε σχέση με το 2019.

Τις πρώτες ημέρες του Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις κεφάλαιο κίνησης για τους πρώτους 2-3 μήνες της επαναλειτουργίας τους.

Το κεφάλαιο κίνησης θα ισούται με το 7% του τζίρου του 2019 ενώ οι επιχειρήσεις- δικαιούχοι θα πρέπει να παρουσιάζουν μείωση τζίρου πάνω από 30%.

Πώς θα μπορούμε να επισκεφτούμε πάλι τα μαγαζιά
Πλέον δεν χρειάζεται να καθόμαστε μόνο με μέλη της οικογένειας αλλά θα είμαστε τέσσερα άτομα και θα υπάρχει απόσταση δύο μέτρων ανάμεσα από τα τραπέζια. Στους καταστηματάρχες αναμένεται να δοθούν πλατείες και πεζοδρόμια για να τους διευκολύνουν αλλά θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία των μαγαζιών.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 2300

Μεγάλες απώλειες τον Φεβρουάριο

Απώλειες της τάξης των 119,73 εκατ. ευρώ είχαν στον τζίρο τους τον Φεβρουάριο εφέτος οι εγχώριες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλυμάτων και στην εστίαση. Οι απώλειες αυτές κατανέμονται περίπου ισομερώς, καθώς στην παροχή καταλύματος η πτώση του τζίρου ανήλθε σε 53,63 εκατ. ευρώ και στις επιχειρήσεις της εστίασης σε 64,1 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ:

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου παροχής καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο εφέτος ανήλθε σε 24.595.138 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 68,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 78.223.504 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών το 2020 μεγαλύτερη του 1%, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (83,9%) και η μικρότερη στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου (34,1%). Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη αύξηση (17,6%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο 2021 ανήλθε σε 51.672.826 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 55,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020, όπου είχε ανέλθει σε 115.729.873 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών το 2020 μεγαλύτερη του 1%, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας (87%) και η μικρότερη στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (23,8%).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ