Κορωνοϊός: Στόχος η ανοσία μέχρι τον Ιούνιο – Οι νέοι οδηγούν την κούρσα των εμβολιασμών (vids)

Κορωνοϊός: Στόχος η ανοσία μέχρι τον Ιούνιο – Οι νέοι οδηγούν την κούρσα των εμβολιασμών (vids)

Με τον παραγωγικό ιστό της κοινωνίας να βρίσκεται στο τιμόνι του τρένου της «Ελευθερίας», με τους ανθρώπους νεότερης ηλικίας να κλείνουν μαζικά ραντεβού για εμβολιασμό, η χώρα οδεύει προς τον «τερματικό σταθμό» που είναι η επίτευξη της ανοσίας τον Ιούνιο.

Με τον παραγωγικό ιστό της κοινωνίας να βρίσκεται στο τιμόνι του τρένου της «Ελευθερίας», με τους ανθρώπους νεότερης ηλικίας να κλείνουν μαζικά ραντεβού για εμβολιασμό, η χώρα οδεύει προς τον «τερματικό σταθμό» που είναι η επίτευξη της ανοσίας τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι «μηχανές» φορτσάρουν το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου και με το που μπαίνει το καλοκαίρι αναμένεται να καταργηθεί λεγόμενη η σειρά «προτεραιοποίησης»  και συνεπώς οι ηλικιακοί περιορισμοί. Σύντομα δε, εκτιμάται ότι θα φτάσουμε στο σημείο όπου οι κάτοικοι της χώρας ηλικίας 30 ετών και άνω, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και με τα τέσσερα εμβόλια.

Με δεδομένο τον «ενθουσιασμό» που επικρατεί στις νεότερες ηλικίες για τον εμβολιασμό και την τεράστια επισκεψιμότητα στις πλατφόρμες ήδη από τα πρώτα λεπτά της λειτουργίας τους, στην κυβέρνηση σκέφτονται το ενδεχόμενο να γίνει πραγματικότητα το άνοιγμα όλων των ηλικιακών ομάδων για να εμβολιαστούν, ακόμη και τον Ιούνιο.

Τι γίνεται στην τρίτη φάση

Ηδη από την ερχόμενη εβδομάδα η επιχείρηση «Ελευθερία» περνά στην τρίτη της φάση με κύριο χαρακτηριστικό τη δημιουργία 1.500 εμβολιαστικών κέντρων. Σε αυτά σχεδιάζεται να προστεθούν κι άλλα με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο καθημερινός αριθμός εμβολιασμών.

Το Μεγάλο Σάββατο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνει ραντεβού ο κόσμος της ηλικιακής ομάδας 45-49. Αν τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, εντός του Μαΐου η χώρα προχωρήσει στο άνοιγμα και επόμενων ηλικιακών ομάδων για να εμβολιαστούν, φτάνοντας έτσι τον Ιούνιο στο άνοιγμα της πλατφόρμας ώστε να μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα εμβολιασμό, τον Μάιο θα ξεπεράσουμε τα 2.000.000 νέους εμβολιασμούς και τον Ιούνιο, αν επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, θα ξεπεράσουμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς. Εχουν ήδη εμβολιαστεί 2.000.000 άνθρωποι και το σύνολο του πληθυσμού, αν εξαιρέσουμε τα παιδιά, είναι κάτι περισσότερο από 8 εκατ. Με βάση τους εμβολιασμούς και συνυπολογίζοντας και ένα ποσοστό από εκείνους που έχουν νοσήσει, η πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης» θα έχει επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού.

Μεγάλη ανταπόκριση

Αναλυτικά στοιχεία για τους συμπολίτες μας, ηλικίας 30 έως 45 ετών, που έχουν ήδη εγγραφεί στις πλατφόρμες εμβολιασμού ή και έχουν ήδη εμβολιαστεί, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη ραδιοφωνική συχνότητα του «Σκάι 100,3». Ενώ έκανε γνωστό ότι από τα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει με μονοδοσικό σκεύασμα ο εμβολιασμός ανθρώπων που δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο.

Υπογραμμίζοντας  την «πολύ μεγάλη ανταπόκριση» στην κατηγορία 30-45 ετών, ο υπουργός Επικρατείας δημοσιοποίησε τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση μέχρι νωρίς το μεσημέρι: Σύμφωνα με αυτά, «στην κατηγορία 30-39 από την Τρίτη έχουμε σχεδόν 120.000 οι οποίοι έχουν εγγραφεί και 12.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί. Στην πλατφόρμα 40-44, 43.710 έχουν κλείσει ραντεβού από χθες το βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα και έχουν ήδη εμβολιαστεί -και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό- περισσότεροι από 500».

Ταυτοχρόνως, όμως, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο «μεγάλο μας πρόβλημα», όπως είπε, που δεν είναι άλλο από τους ανεμβολίαστους ανθρώπους των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων.

Εσπασε το φράγμα του 1 δισ. δόσεων

Την ίδια ώρα στον κόσμο, και με το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών να επιταχύνεται, ξεπεράστηκε χθες το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως. Καταγράφτηκαν όμως και σχεδόν 900.000 νέα κρούσματα μέσα σε μόνο μια μέρα σε όλον τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. 

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές, τουλάχιστον 1.002.938.540 – δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν χορηγηθεί σε 207 χώρες ή εδάφη.

Οι περισσότεροι εμβολιασμοί

Περισσότεροι από τους μισούς μεταξύ αυτών (58%) έχουν γίνει σε τρεις χώρες: τις ΗΠΑ (225,6 εκατομμύρια), την Κίνα (216,1 εκατομμύρια) και την Ινδία (138,4 εκατομμύρια).

Ωστόσο, κατ’ αναλογία πληθυσμού, το Ισραήλ έρχεται πρώτο, με σχεδόν έξι στους δέκα Ισραηλινούς να έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως. Στις ΗΠΑ, η εκστρατεία ανοσοποίησης αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Η επανέναρξη της χρήσης του εμβολίου της  Johnson&Johnson, που εγκρίθηκε την Παρασκευή από τις υγειονομικές αρχές, θα ωθήσει τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων. 

Πρόοδος καταγράφεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχουν χορηγηθεί 128 εκατομμύρια δόσεις στο 21% του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο κατέρριψε νέο αρνητικό ρεκόρ χθες με σχεδόν 900.000 νέα κρούσματα του κορονοϊού να καταγράφονται σε ένα εικοσιτετράωρο, κυρίως λόγω της εκρηκτικής αύξησης των μολύνσεων στην Ινδία.

Τα περισσότερα κρούσματα

Περισσότερο από το ένα τρίτο των νέων μολύνσεων, περίπου 340.000, καταγράφηκαν στην επικράτεια της Ινδίας, όπου σχεδόν 1 εκατομμύριο κρούσματα έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Αρκετές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους με την Ινδία, με την ινδική παραλλαγή του ιού που έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βέλγιο και χθες στην Ελβετία να προκαλούν ανησυχίες και στην Ευρώπη.

Η Covid-19 έχει σκοτώσει τουλάχιστον 3.088.103 ανθρώπους, ενώ πάνω από 145 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί μετά τον πρώτο εντοπισμό του κορονοϊού στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 στην Κίνα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ