Από τις οργανωμένες παραλίες στο άνοιγμα των θεάτρων – Οι 10 σταθμοί μέχρι την… ελευθερία

Από τις οργανωμένες παραλίες στο άνοιγμα των θεάτρων – Οι 10 σταθμοί μέχρι την… ελευθερία

Στην ατζέντα των ειδικών σήμερα είναι ακόμη μία σειρά θεμάτων πολιτισμού, αλλά και το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού με τα γυμναστήρια όμως να φαίνεται να μπαίνουν πάλι στο ντουλάπι.

Ακόμη μία σημαντική συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου αφενός να αποφασιστούν τα μέτρα με τα οποία θα λειτουργήσουν οι οργανωμένες παραλίες, τα κολέγια, τα ΙΕΚ και τα φροντιστήρια, αφετέρου για να εξετάσουν το άνοιγμα περεταίρω δραστηριοτήτων σχετικές με πολιτιστικά δρώμενα.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναμένεται να αποφασίσουν τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες, αύριο, Σάββατο.

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι οργανωμένες παραλίες να ανοίξουν με τα ίδια μέτρα που υπάρχουν και στην εστίαση, δηλαδή να υπάρχουν αποστάσεις, αλλά όχι… μουσική, για τον ίδιο λόγο.

Στην ατζέντα των ειδικών είναι ακόμη μία σειρά θεμάτων πολιτισμού, αλλά και το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού με τα γυμναστήρια όμως να φαίνεται να μπαίνουν πάλι στο ντουλάπι. 

Ειδικότερα η κυβέρνηση έχει ζητήσει να οριστούν ημερομηνίες για το άνοιγμα των μουσείων, των θερινών σινεμά και των συναυλιακών χώρων.

Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα του πολιτισμού που είναι στο τραπέζι:

-14/5 θα ανοίξουν τα μουσεία

-21/5 θα πάρουν σειρά τα θερινά σινεμά και

-28/5 θέατρα και συναυλιακοί χώροι.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν μέχρι τότε θα είναι εφικτό ένα τέτοιο άνοιγμα στον χώρο του πολιτισμού.

Πάντως μερίδα ειδικών φαίνεται να έχει δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα των θερινών σινεμά και των συναυλιών εντός του μηνός, την ώρα μάλιστα που λίγες ημέρες πριν θα έχει ανοίξει ο τουρισμός.

Σε κάθε περίπτωση επίσημες ανακοινώσεις και διευκρινίσεις θα δοθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Το χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης μέχρι τις 17 Μαΐου

Υπενθυμίζεται πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δήλωσε τις ημερομηνίες ανοίγματος των δραστηριοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

  • Από 8 Μαΐου, το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. μειώνεται σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Κατά την ίδια ημερομηνία, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από τις 10 Μαΐου, μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της χώρας επιστρέφουν στα σχολεία με δωρεάν self tests
  • Από 10 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  • Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν, επίσης, τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από τις 15 Μαΐου ξεκινά και ο τουρισμός. Μαζί του θα απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ όλα δείχνουν πως θα σταματήσει και η αποστολή SMS.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων «δεύτερης ευκαιρίας».

Τέλος και στο SMS;

Ανάσα θα πάρουν οι πολίτες στις 8 Μαΐου, καθώς ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες.

Επίσης, η 15η Μαΐου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο, καθώς ανοίγει ο τουρισμός και οι μετακινήσεις εκτός νομού απελευθερώνονται.

Bούληση της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η χρήση του SMS από τις 15 Μαΐου, όπως κατέστησε σαφές, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. 

«Με την κατάργηση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού θα σταματήσει και η χρήση του SMS» δήλωσε.

Επισήμανε ωστόσο, πως σε κάθε περίπτωση περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος ωστόσο εκτιμά πως αυτό θα γίνει έτσι ακριβώς όπως έχει ήδη αναγγελθεί.

Ωράριο κυκλοφορίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί εντελώς το ωράριο κυκλοφορίας το βράδυ άφησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επίσης συνέδεσε, την κατάργηση του SMS με την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε πως δεν θα γίνει η πλήρης κατάργηση της νυχτερινής απαγόρευσης στο άμεσο μέλλον, καθώς πρώτα θα επεκταθεί το ωράριο μετά τις 23:00, ωστόσο αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται να καταργηθεί και εντελώς το μέτρο. 

«Πηγαίνουμε βήμα- βήμα.Το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά. Σε πρώτη φάση  η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά ,αν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση». Το θέμα μαζί με τα sms θα αξιολογηθούν τις επόμενες μέρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ