Οι Τούρκοι θέλουν να «φάνε» τη Λίβυα ΥΠΕΞ μετά το «χαστούκι» στον Τσαβούσογλου – Δέχεται απειλές

Οι Τούρκοι θέλουν να «φάνε» τη Λίβυα ΥΠΕΞ μετά το «χαστούκι» στον Τσαβούσογλου – Δέχεται απειλές

Οι πιέσεις των Τούρκων και ορισμένων μουσουλμάνων κληρικών να παραιτηθεί η Μανγκούς είναι πλέον αφόρητες όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα, ενώ οι φιλότουρκοι πολιτοφύλακες δεν διστάζουν να… ψάχνουν τη Μανγκούς και για τα περαιτέρω.

«Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να βάλουμε τέλος στην παρουσία όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων για να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία» της Λιβύης. Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, Νάιλα αλ Μανγκούς, τον τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 3 Μαϊου.

Έκτοτε, οι πιέσεις των Τούρκων και ορισμένων μουσουλμάνων κληρικών να παραιτηθεί η Μανγκούς είναι πλέον αφόρητες όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα, ενώ οι φιλότουρκοι πολιτοφύλακες δεν διστάζουν να… ψάχνουν τη Μανγκούς και για τα περαιτέρω.

Δέχεται απειλές

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης δέχθηκε πίεση να παραιτηθεί και κατήγγειλε πως δέχθηκε απειλές, αφού ζήτησε από τα τουρκικά στρατεύματα και μισθοφόρους να εγκαταλείψουν τη χώρα της μπροστά στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Νάιζα Ελ Μανγκούς, δικηγόρος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών από τον προσωρινό πρωθυπουργό της χώρας, Abdelhamid Dbeibah, αφού αντιμετώπισε αντιδράσεις για αθέτηση της υπόσχεσης ότι το 30% των υπουργικών θέσεων θα πήγαινε στις γυναίκες, σύμφωνα με τον Guardian.

Το Σάββατο, μια πολιτοφυλακή στην Τρίπολη εισέβαλε σε ένα ξενοδοχείο που χρησιμοποιούσε προηγουμένως η κυβέρνηση ενότητας. Σε βίντεο που μεταδόθηκαν, ακούγονται μέλη των πολιτοφυλακών να ρωτούν για το πού βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών και να ψάχνουν για το αυτοκίνητό της.

Επιπρόσθετα, ένας ακραίος ισλαμιστής που ζει στην Τουρκία, επέκρινε την ΥΠΕΞ μέσω του σταθμού που διατηρεί. Τη χαρακτήρισε «κακή, άξια περιφρόνησης», ενώ ισχυρίστηκε πως «υπηρετεί το σιωνιστικό σχέδιο».

Μερικοί από τους αντιπάλους της Μανγκούς ισχυρίζονται ότι είναι υποστηρίκτρια του στρατάρχη Χάφταρ και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που εδρεύει στην Ανατολή.

Οι αντίπαλοι της Μανγκούς λένε ότι οι εκκλήσεις της για αποχώρηση της Τουρκίας δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες εκκλήσεις για αποχώρηση των μισθοφόρων της Ρωσικής ομάδας Wagner.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, υπερασπίστηκε την Μάνγκους, λέγοντας ότι η κριτική πρέπει να σταματήσει. «Υποστηρίζουμε πλήρως την ξεκάθαρη έκκληση της υπουργού Εξωτερικών για αποχώρηση ξένων δυνάμεων προς όφελος της κυριαρχίας και της σταθερότητας της Λιβύης» είπε.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η παρουσία της στη Λιβύη δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των ρώσων μισθοφόρων, καθώς τα στρατεύματά της βρίσκονται στη Λιβύη μετά από πρόσκληση της προηγούμενης κυβέρνησης της Λιβύης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ