ΠΟΥ: Το ινδικό στέλεχος μπορεί να επικρατήσει στην Ευρώπη

ΠΟΥ: Το ινδικό στέλεχος μπορεί να επικρατήσει στην Ευρώπη

Σε εξέλιξη συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ για την πανδημία στην Ευρώπη.

Το στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος B.1.617 του κοροναϊού, το οποίο αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ανιχνεύεται πλέον σε τουλάχιστον 26 χώρες της Ευρώπης, από την Ελλάδα και την Αυστρία μέχρι το Ισραήλ και το Κιργιστάν.

«Ακόμα συνεχίζουμε να μαθαίνουμε για τη νέα ποικιλία, μπορεί όμως να εξαπλώνεται ταχύτατα και να εκτοπίσει τη [βρετανική] γραμμή Β.1.1.7, η οποία έχει γίνει η κυρίαρχη στην Ευρώπη» προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης.

«Τα περισσότερα κρούσματα συνδέονται με διεθνή ταξίδια, συμβαίνει όμως και εγχώρια μετάδοση» είπε ο αξιωματούχος, τονίζοντας όμως ότι «όλες οι παραλλαγές του ιού που έχουν εμφανιστεί ως σήμερα αντιμετωπίζονται με τα διαθέσιμα, εγκεκριμένα εμβόλια.

Η παραλλαγή B.1.617, η οποία μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για το δραματικό νέο πανδημικό κύμα στην Ινδία, φέρει τουλάχιστον δύο μεταλλάξεις στο γονίδιο της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Λόγω των μεταλλάξεων το στέλεχος μεταδίδεται ευκολότερα, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη.

Τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι τα ημερήσια κρούσματα και οι θάνατοι μειώνονται στην Ευρώπη. Τα εβδομαδιαία κρούσματα, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, περιορίστηκαν από το μέγιστο επίπεδο των 1,7 εκατομμυρίων στα μέσα Απριλίου σε 685.000 την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό αντιστοιχεί σε θεαματική μείωση κατά 60% σε έναν μήνα.

Παρόλα αυτά, τα διεθνή ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται «ενώπιον της συνεχούς απειλής και νέων αβεβαιοτήτων» προειδοποίησε επίσης ο Κλούγκε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ