Δεύτερη νύχτα πύρινης κόλασης: Εκκενώνονται οικισμοί – Συναγερμός στα Μέγαρα

Δεύτερη νύχτα πύρινης κόλασης: Εκκενώνονται οικισμοί – Συναγερμός στα Μέγαρα

Άνιση μάχη με τις φλόγες λόγω των ισχυρών ανέμων δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κόρινθο, με τους οικισμούς που εκκενώνονται να αυξάνονται όσο περνά η ώρα

Άνιση μάχη με τις φλόγες λόγω των ισχυρών ανέμων δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κόρινθο, με τους οικισμούς που εκκενώνονται να αυξάνονται όσο περνά η ώρα.

Η μεγάλη πυρκαγιά, που ξεκίνησε χθες, Τετάρτη, από τον Σχίνο Λουτρακίου, μαίνεται ακόμη ανεξέλεγκτη, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ενίσχυση των ανέμων τις επόμενες ώρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων από τα βόρεια, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς έχουν σταματήσει πλέον να επιχειρούν τα εναέρια μέσα λόγω της νύχτας.

Οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς τα Μέγαρα με την περιοχή να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Ο συναγερμός που χτυπά στα κινητά από το 112, που έχει ήδη ενεργοποιηθεί τρεις φορές, τρομοκρατεί τους κατοίκους που ζουν δραματικές ώρες βλέποντας τον τόπο τους να γίνεται στάχτη και την περιουσία τους να κινδυνεύει, αν δεν έχει ήδη παραδοθεί στις φλόγες.

Απεγνωσμένοι κάτοικοι που κινούνται προς τη θάλασσα, πυκνοί καπνοί που φτάνουν μέχρι την Αθήνα σκορπίζοντας τη μυρωδιά της καταστροφής και του θανάτου, έκτακτα δελτία και προειδοποιήσεις από επίσημα χείλη για «δύσκολη νύχτα» ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες, με τα πορίσματα για τα λάθη που έγιναν στο Μάτι να δημοσιεύονται και να σοκάρουν.

Η ελπίδα και η απαίτηση όλων είναι αυτή τη φορά ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργήσει άψογα, αν και ήδη υπάρχουν κριτικές για πολύτιμο χρόνο με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που δεν αξιοποιήθηκε σωστά με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί η φωτιά.

Προς τα Μέγαρα οι φλόγες

Οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς τα Μέγαρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου.
Μέχρι αυτή τη στιγμή οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά λόγω των προβλέψεων για ραγδαία ενίσχυση των ανέμων, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι μήνυμα νωρίτερα μέσω του 112, συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Επίσης, συνιστά στους κατοίκους όλης της περιοχής να είναι σε εγρήγορση, ενώ σε πλήρη επιφυλακή είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις για περαιτέρω ενίσχυση αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει πολλές μεγάλες και ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται όλες, αλλά το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του ότι το δάσος που καίγεται είναι συμπαγές και αδιαπέραστο.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δάσος είναι κυρίως ιδιωτικό και δεν έχει υπάρξει ποτέ διαχείριση για πυρκαγιά, δεν υπάρχουν δρόμοι και είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Από την ώρα που νύχτωσε και σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, το βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις και κυρίως στα πεζοπόρα τμήματα, ενώ τα οχήματα έχουν σχηματίσει περίμετρο για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Αυτό είναι και το στοίχημα για τις νυχτερινές ώρες, ενώ με το πρώτο φως της μέρας θα πετάξουν και πάλι τα εναέρια μέσα κάνοντας συνεχώς ρίψεις νερού στις εστίες.

Υπενθυμίζεται ότι στην πυρκαγιά επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 82 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στρατιώτες.

Άνεμοι 80 χλμ./ώρα

Πέρα από την απόσυρση των εναέριων μέσων με τη δύση του ηλίου, στις προσπάθειες κατάσβεσης – που συνεχίζονται με επίγειες ομάδες – δεν είναι σύμμαχος ο καιρός, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι ισχυροί άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, παρουσιάζουν περαιτέρω ενίσχυση τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, με τις μέγιστες εντάσεις τους να φτάνουν τοπικά τα 80 χιλιόμετρα ανά ώρα, όπως φαίνεται και στον  χάρτη που ακολουθεί.

Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, οπότε αναμένεται εξασθένηση των ανέμων. 

Δύσκολες ώρες στο Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα

Στο μεταξύ, εκτός ελέγχου μαίνεται και το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα. Οι φλόγες έφτασαν στον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε εσπευσμένα, ενώ έγιναν αρκετοί απεγκλωβισμοί πολιτών με αναπηρίες από σπίτια. Από το δύσβατα σημεία δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς υπήρχε κίνδυνος εγκλωβισμού τους.

Η καταστροφή στο δάσος, σε δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και καλλιέργειες με κηπευτικά σε περιοχές των Μεγάρων είναι ανυπολόγιστη.

Πώς ξεκίνησε η πύρινη κόλαση

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα της Πέμπτης, η φωτιά ξεκίνησε από καύση υλικών σε ελαιώνα, ενώ μέχρι νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, είχαν καεί τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Στο μεταξύ, το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ έθεσε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το νοσοκομείο Κορίνθου, καθώς και τα Κέντρα υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας. Επίσης, διέθεσε 5 ασθενοφόρα επιπλέον εκείνων που υπάρχουν συνήθως στην περιοχή.

«Περισσότερα από 20.000 τα καμένα στρέμματα»

Μιλώντας στο MEGA, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο κοινοτάρχης του Σχίνου, Δημήτρης Λάμπρου, αναφέρθηκε στις δύσκολες αυτές ώρες περιγράφοντας την «πύρινη κόλαση».

Μάλιστα, έκανε λόγο για «περισσότερα από 20.000 καμένα στρέμματα».

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ