Κονγκό: Εξερράγη το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο – Εκκενώνθηκε η πόλη Γκόμα (Vids)

Κονγκό: Εξερράγη το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο – Εκκενώνθηκε η πόλη Γκόμα (Vids)

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ενεργοποίησε το σχέδιο εκκένωσης της πόλης Γκόμα, στα ανατολικά της χώρας, μετά την έκρηξη ηφαιστείου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ενεργοποίησε το σχέδιο εκκένωσης της πόλης Γκόμα, στα ανατολικά της χώρας, μετά την έκρηξη ενός ηφαιστείου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πάτρικ Μουγιάγια.

Το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα βορείως της Γκόμα.

Το Νιραγκόνγκο, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, εξερράγη αιφνιδιαστικά σήμερα, όπως ανέφερε ένας ηφαιστειολόγος από την πόλη Γκόμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

«Βλέπω σιντριβάνια λάβας», είπε ο Ντάριο Τεντέσκο. «Προς το παρόν δεν εκκενώνονται» τα γύρω χωριά, εξήγησε, λέγοντας ότι δεν αναμένει να απειληθεί η Γκόμα.

Το Νιραγκόνγκο ενεργοποιήθηκε για τελευταία φορά το 2002. Τότε σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι και 120.000 έμειναν άστεγοι, αφού η λάβα έφτασε μέχρι την Γκόμα. Σύμφωνα με τον Τεντέσκο, η ροή της λάβας είναι από τις πιο γρήγορες στον κόσμο.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι βλέπει κόκκινες λάμψεις στην κορυφή του όρους, που φτάνει σε ύψος τα 3.470 μέτρα. Μια οσμή θείου έχει απλωθεί στην πόλη, η οποία βρίσκεται στη νότια πλαγιά του βουνού, στις όχθες της λίμνης Κίβου.

Οι ηφαιστειολόγοι ανησυχούσαν, επειδή η δραστηριότητα που παρατηρείται την τελευταία πενταετία στο Νιραγκόνγκο είναι παρόμοια με εκείνη που είχε καταγραφεί πριν από τις εκρήξεις του 1977 και του 2002. Όμως, οι επιστήμονες του Παρατηρητήριου Ηφαιστείων της Γκόμα (OVG) δυσκολεύονταν να κάνουν τακτικούς ελέγχους, αφότου η Παγκόσμια Τράπεζα περιέκοψε τη χρηματοδότησή τους λόγω καταγγελιών για κατάχρηση πόρων.

Νωρίτερα, στην Γκόμα κυριάρχησε πανικός και πολλοί κάτοικοι έτρεξαν να γυρίσουν στα σπίτια τους, βλέποντας με ανησυχία τον κρατήρα και τον ουρανό, στα βόρεια, να έχει βαφτεί κόκκινος.

«Ο ουρανός είναι κόκκινος. Υπάρχει έντονη οσμή. Βλέπουμε από μακριά τεράστιες φλόγες να ξεπηδούν από το βουνό. Αλλά δεν υπάρχουν δονήσεις. Ούτε οι σειρήνες ήχησαν μέχρι τώρα», έλεγε μια κάτοικος, η Καρίν Μπαλά, πριν αποφασιστεί η εκκένωση της πόλης.

Σε μεγάλο μέρος της Γκόμα, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και εκατοντάδες άνθρωποι, άνδρες γυναίκες και παιδιά, κατευθύνονται πεζή ή με αυτοκίνητα προς τα σύνορα με τη Ρουάντα.

«Ο κόσμος φεύγει ή ετοιμάζεται να φύγει», είπε ένας άλλος κάτοικος: κάποιοι κουβαλούσαν τα στρώματά τους, άλλοι τα παιδιά τους. Εκτός από τη Ρουάντα, ορισμένοι αναζητούν καταφύγιο προς τα δυτικά, στην περιοχή Μασίσι.

Στις 17 Ιανουαρίου 2002, το Νιραγκόνγκο εξερράγη καλύπτοντας με λάβα σχεδόν όλη την ανατολική Γκόμα, συμπεριλαμβανομένης και της μισής πίστας του αεροδρομίου της πόλης. Η φονικότερη έκρηξη σημειώθηκε το 1977, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι.

Η περιοχή της Γκόμα, στην επαρχία του Βόρειου Κίβου, συνορεύει με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Γνωρίζει έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, αφού εκεί υψώνονται έξι ηφαίστεια, μεταξύ των οποίων είναι το Νιραγκόνγκο (3.470 μέτρα) και το Νιαμουραγκίρα (3.058 μέτρα). Τα δύο αυτά ηφαίστεια απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα μεταξύ τους και βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκας.

Μια πηγή, προσκείμενη στις αρχές αυτού του πάρκου, ανέφερε ότι η λάβα κυλάει προς την κοινότητα Κιμπούμπα, στα βόρεια της Γκόμα, προς τα σύνορα με τη Ρουάντα. Πρόσθεσε ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από τον σταθμό παραγωγής ενέργειας του Ματέμπε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ