Το σχέδιο για συντάξεις σε μία ημέρα – Νέο μοντέλο για εξυπηρέτηση – εξπρές των συνταξιούχων

Το σχέδιο για συντάξεις σε μία ημέρα – Νέο μοντέλο για εξυπηρέτηση – εξπρές των συνταξιούχων

Μοντέλο εμβολιασμού και στην απονομή των συντάξεων σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση με στόχο η συντριπτική πλειονότητα των νέων αιτήσεων να διεκπεραιώνεται σε 24 ώρες.

Σχέδιο για την έκδοση συντάξεων σε μία μέρα θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Θα έχει αναφορές στο αυτοματοποιημένο σύστημα που εφαρμόστηκε για τον εμβολιασμό της χώρας, για αυτό και στην κυβέρνηση μιλούν για την εφαρμογή μοντέλου εμβολίου και στις συντάξεις.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους η συντριπτική πλειονότητα των νέων συντάξεων να εκδίδεται σε μία μέρα. Για τις υπόλοιπες συντάξεις που εκκρεμούν, η κεντρική επιδίωξη είναι, σταδιακά και εφόσον ψηφιοποιούντα ανά κατηγορία, να εκδίδονται μέσα σε 3 μήνες.

Για την εφαρμογή του νέου μοντέλου θα συνεργαστούν το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό την εποπτεία της προεδρίας της κυβέρνησης, όπως έγινε και με τον εμβολιασμό, όπου στη θέση του πρώτου ήταν το υπουργείο Υγείας. Η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, ώστε να τρέξει γρήγορα το νέο σύστημα ήταν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, και ο λόγος που ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε στην αλλαγή της διοίκησης του ΕΦΚΑ την προηγούμενη Παρασκευή, καθώς εκτιμάται ότι η νέα διοίκηση μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικότερα στο έργο της ψηφιοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως αναγνωρίζουν όσοι σχετίζονται με το νέο σύστημα, πρόκειται για ένα δύσκολο project. Οπως τονίζουν είναι το δυσκολότερο project ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα.

Δύο κατηγορίες

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης και αυτές που εκκρεμούν είναι οι δύο κατηγορίες συντάξεων τις οποίες επιχειρεί να ψηφιοποιήσει η κυβέρνηση με τη δεύτερη να αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα, αφού ένα βουνό από ένσημα των περασμένων δεκαετιών είναι αποθηκευμένο σε φακέλους στις αποθήκες του ΕΦΚΑ.

Σε ό,τι αφορά τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης ήδη δύο κατηγορίες τους, αυτή που αφορά τους κληρονόμους θανόντων και οι αγροτικές, έχουν μπει σε διαδικασία αυτοματοποίησης. Βάσει του σχεδίου σταδιακά το επόμενο διάστημα μέχρι και το τέλος του έτους θα εκδίδονται με αυτόματες διαδικασίες και οι άλλες κατηγορίες συντάξεων (ιδιωτικού τομέα, Δημοσίου και επαγγελματιών).

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία για τους υγειονομικούς (ασφαλισμένους του τέως ΤΣΑΥ) και τους δικαιούχους συντάξεων αναπηρίας (ανεξαρτήτως ταμείου). Αμέσως μετά, τον Ιούλιο, θα έχει ψηφιοποιηθεί η διαδικασία αίτησης – απονομής σύνταξης γήρατος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (σ.σ. ασφαλισμένοι τέως ΙΚΑ). Εξάλλου – σύμφωνα με τον κυβερνητικό  σχεδιασμό – τον ερχόμενο Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία και για τις συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή των αυτασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ (σ.σ. έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές) και στο τέως ΕΤΑΑ (σ.σ. αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, δικηγόροι). Τονίζεται ότι ο εν λόγω μηχανισμός δεν αφορά τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την ψηφιοποίηση της σχετικής διαδικασίας. Αυτό σημαίνει πως αν – για παράδειγμα – για τους ασφαλισμένους του τέως ΤΣΑΥ ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης στις 15 Ιουνίου, ψηφιακή αίτηση δεν θα μπορούν να κάνουν όσοι έχουν υποβάλει χειρόγραφη αίτηση έως τις 14 Ιουνίου, αλλά μόνο εκείνοι που θα υποβάλουν αίτηση από τις 15 Ιουνίου και έπειτα.

Σημειώνεται ότι η προαναφερθείσα διαδικασία δεν σχετίζεται με τις άλλες διαδικασίες έκδοσης συντάξεων, αφενός της προκαταβολής και αφετέρου της προσωρινής.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει περάσει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, έχουν θεμελιώσει ηλικιακά συνταξιοδοτικό δικαίωμα και οι οφειλές τους (σ.σ. αφορά μόνο τους ασφαλισμένους των τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ) δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ προς τα τέως ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και τις 6.000 ευρώ προς τον τέως ΟΓΑ, προβλέπεται (προαιρετικό) δικαίωμα προκαταβολής σύνταξης 360 – 384 ευρώ. Το ίδιο νέο πλαίσιο προβλέπει ότι καθίσταται υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη όχι μόνο για όσους είχαν σχετικό δικαίωμα έως τώρα (ασφαλισμένοι τέως ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ.), αλλά και για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ.

Την ίδια ώρα οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις τροποποιούν τα μέχρι σήμερα ισχύοντα και δημιουργούν νέες διαδικασίες στην απονομή της σύνταξης. Οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν ως κύριο στόχο: την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής κύριων και επικουρικών συντάξεων και για τον λόγο αυτόν νομοθετούν τη σύμπραξη του ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές.

Οι νέες ρυθμίσεις μεταξύ άλλων προβλέπουν:

  • τη διεύρυνση των δικαιούχων που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη,
  • την απλοποίηση της διαδικασίας του υπολογισμού των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ,
  • την ενίσχυση του ρόλου της χορήγησης της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης στη διαδικασία για ταχύτερη έκδοση της σύνταξης,
  • την εκ νέου ρύθμιση της διαδικασίας για αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης και νέες προθεσμίες υποβολής των δικαιολογητικών που συνοδεύουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τις παραπάνω νέες ρυθμίσεις η διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικής παροχής αποτελείται  από τρία κυρίως στάδια:

  • της προετοιμασίας του συνταξιοδοτικού φακέλου
  • της υποβολής των αιτημάτων συνταξιοδότησης
  • της έκδοσης προσωρινής και οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ