ILO: Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» – Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι θα παραμείνουν άνεργοι

ILO: Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» – Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι θα παραμείνουν άνεργοι

«Η αύξηση της απασχόλησης δεν θα επαρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες που καταγράφηκαν τουλάχιστον έως το 2023», ανέφερε η ILO στην έκθεσή της «Παγκόσμια Απασχόληση και Κοινωνικές Προοπτικές: Τάσεις 2021».

Η πανδημία του κοροναϊού θα προκαλέσει «παρατεταμένη και σαφή αύξηση της ανεργίας» με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που βρίσκονται πίσω στην κούρσα των εμβολιασμών να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασία ILO.

Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να παραμείνουν άνεργοι σε όλο τον κόσμο φέτος, αρκετά περισσότεροι σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, με μια αδύναμη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας να επιτείνει τις υφιστάμενες ανισότητες, ανέφερε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Η οργάνωση προέβλεψε βελτίωση των προοπτικών στα 205 εκατ. ανέργους την επόμενη χρονιά -και πάλι πολύ παραπάνω από τα 187 εκατ. που καταγράφηκαν το 2019 πριν από την κρίση του κορoνοϊού που προκάλεσε χάος.

Σύμφωνα με τα μοντέλα της ILO, αυτό ισοδυναμεί σε παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας 6,3% φέτος, υποχωρώντας στο 5,7% την επόμενη χρονιά, αλλά και υψηλότερα από το προ της πανδημίας ποσοστό του 5,4% το 2019.

Πιο βαθιά η πληγή λόγω των μειωμένων ωρών εργασίας

Ο Στέφαν Κούεν, οικονομολόγος της ILO και επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε στο Reuters ότι ο πραγματικός αντίκτυπος στην αγορά εργασίας είναι ακόμα μεγαλύτερος αν ληφθούν υπόψιη οι μειωμένες ώρες εργασίας που επιβλήθηκαν σε πολλούς εργαζόμενους και πολλοί άλλοι παράγοντες.

Η ανάκαμψη δεν θα συνοδευθεί από αύξηση της απασχόλησης

Η Οργάνωση φοβάται ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δεν θα δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας προκειμένου να υποστηριχθούν όσοι βρέθηκαν στην ανεργία εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας.

Η παγκόσμια έλλειψη εκτιμάται ότι θα είναι 75 εκατομμύρια φέτος και 23 εκατομμύρια το 2022. 

«Η αύξηση της απασχόλησης δεν θα επαρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες που καταγράφηκαν τουλάχιστον έως το 2023», ανέφερε η ILO στην έκθεσή της «Παγκόσμια Απασχόληση και Κοινωνικές Προοπτικές: Τάσεις 2021».

«Η προβλεπόμενη ανάπτυξη απασχόλησης θα είναι πολύ ασθενής για να προσφέρει αρκετές ευκαιρίες απασχόλησης σε όσους ήταν ανενεργοί ή άνεργοι στη διάρκεια της πανδημίας και για τους νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας,» ανέφερε η ILO, για να προσθέσει: «πολλοί ανενεργοί άνθρωποι θα εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό αλλά δεν θα μπορέσουν να βρουν απασχόληση.»

Παραπλανητικά τα ποσοστά ανεργίας

Η πρόβλεψη της Οργάνωσης που έχει έδρα τη Γενεύη είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη ότι η πανδημία αντέστρεψε προοδευτικά κέρδη πολλών ετών στην πρόνοια σ΄ ολόκληρο τον πλανήτη.

Η ανεργία αυξήθηκε σε πολλές χώρες παρά τα προγράμματα στήριξης προκειμένου οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό τους, όμως ο βασικός δείκτης ανεργίας κρύβει το μέγεθος της ζημιάς.

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά γυναίκες και νέοι, εγκατέλειψαν την αγορά εργασίας και βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού.

Επιπροσθέτως, η εκπαίδευση διακόπηκε σε πολλές περιοχές λόγω της ανάγκης να περιοριστεί η πανδημία.

Ο ILO εκτιμά ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι πιθανότατα χαμηλότερης ποιότητας, με το πρόβλημα να είναι περισσότερο σοβαρό στις φτωχότερες χώρες με μεγάλα ποσοστά μαύρης οικονομίας.

«Η κρίση θα επιδεινώσει την ανισότητα μέσα και ανάμεσα στις χώρες τα επόμενα χρόνια,» υποστηρίζει η Οργάνωση.

Χάθηκαν πέντε χρόνια προόδου

Συνολικά, οι συντάκτες εκτίμησαν ότι οι απώλειες ωρών εργασίας το 2020 σε σχέση με το 2019 αντιστοιχούσαν στο ισοδύναμο των 144 εκατ. θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης το 2020, ένα έλλειμμα που διαμορφώνεται σε 127 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους.

«Η ανεργία δεν συλλαμβάνει τον αντίκτυπο στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Κουέν, σημειώνοντας ότι ενώ οι προσλήψεις στις ΗΠΑ ξεκίνησαν και πάλι μετά τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας, πολλοί εργαζόμενοι αλλού, κυρίως στην Ευρώπη, διατηρήθηκαν σε προγράμματα μειωμένου ωραρίου.

Οι γυναίκες, οι νέοι και τα 2 δισ. άνθρωποι που απασχολούνται στην ανεπίσημη οικονομία είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο, με 108 εκατ. περισσότερους εργαζόμενους να κατηγοριοποιούνται τώρα ως φτωχοί ή ακραία φτωχοί συγκριτικά με το 2019, σύμφωνα με την ILO.

«Πέντε χρόνια προόδου προς την εξάλειψη της φτώχειας των εργαζομένων ακυρώθηκαν», ανέφερε η έκθεση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ