Καμπανάκι Χαρδαλιά για 18 περιοχές της Αττικής που μπορούν να μετατραπούν σε νέο «Μάτι»

Καμπανάκι Χαρδαλιά για 18 περιοχές της Αττικής που μπορούν να μετατραπούν σε νέο «Μάτι»

Κηρύξαμε και τις 18 περιοχές ως άμεσου κινδύνου για να δώσουμε την δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς να καθαρίσουν και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Δεκαοχτώ περιοχές ως «άμεσου κινδύνου» για τη μετατροπή τους σε περίπτωση πυρκαγιάς σε νέο Μάτι, ανέδειξε, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, το πρόγραμμα προσομοίωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, έχουν γίνει ήδη μελέτες για τις εν λόγω περιοχές και το προσεχές εξαήμερο, ειδικά συνεργεία θα αναλάβουν την υλοποίηση κρίσιμων έργων αντιπυρικής θωράκισής τους, όπως η τοποθέτηση δεξαμενών, η διάνοιξη δρόμων διαφυγής και άλλα, προκειμένου να αποτραπεί νέα τραγωδία.

Πέραν αυτών, ο υπουργός απάντησε και για την φωτιά στο Αλεποχώρι, υπογραμμίζοντας ότι ο μηχανισμός αντέδρασε άμεσα και παρά τις αντίξοες συνθήκες δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι εντός 4,5 ωρών η φωτιά διέγραψε πορεία 10,3 χιλιομέτρων περνώντας μέσα από οικισμούς. «Σε τέτοιες καταστάσεις η κεντρική εντολή είναι «σώστε τους ανθρώπους»» σημείωσε.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη είπε: «Τρέχουμε πρόγραμμα προσομοιώσεων. Μετά από την άσκηση ρωτήσαμε την αρμόδια υπηρεσία να μας υποδείξει τις επικίνδυνες περιοχές της Αττικής που μπορούν να γίνουν «Μάτι». Μας έδειξαν 18 περιοχές. Η δική μας αρχική εκτίμηση ήταν για 4 που όλοι έχουμε δει δια γυμνού οφθαλμού σε Πόρτο Γερμενό, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Σχοινιά κ.α. Το πρόβλημα όλων αυτών των περιοχών υπάρχει εδώ και δεκαετίες αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. Εμείς αναλάβαμε και αυτή την ευθύνη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κηρύξαμε και τις 18 περιοχές ως άμεσου κινδύνου για να δώσουμε την δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς να καθαρίσουν και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

«Το πρόβλημα όλων αυτών των περιοχών υπάρχει εδώ και δεκαετίες αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. Εμείς αναλάβαμε και αυτή την ευθύνη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κηρύξαμε και τις 18 περιοχές ως άμεσου κινδύνου για να δώσουμε την δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς να καθαρίσουν και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες. Εμείς από την πλευρά μας ολοκληρώσαμε εντός 30 ημερών, μελέτες, διαπραγματεύσεις κ.α. και προχωρήσαμε σε 18 επιχειρήσεις αντιπυρικής θωράκισης. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι σε εξέλιξη. Εντός 6 ημερών θα δείτε συνεργεία στις 18 περιοχές. Βάζουμε 18 δεξαμενές, δρόμους διαφυγής. Την άλλη εβδομάδα ανοίγεται ο δρόμος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Όλοι ξέρουν εδώ και χρόνια το πρόβλημα αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα.  Με την ίδια διαδικασία την άλλη εβδομάδα θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου για το Σέιχ Σου. Μιλάμε για θέματα που η ΓΓ πολιτικής προστασίας δεν έχει αρμοδιότητα αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε. Παίρνουνε την ευθύνη γιατί ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να μην κρυφτεί πίσω από τις αρμοδιότητες του αλλά να συνεργαστούμε όλοι μαζί», τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Για τη φωτιά στο Αλεποχώρι

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Αλεποχώρι, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για ολιγωρία λέγοντας: «Μας ρωτάτε πόσο κόστισε η πυρόσβεση. Να μας πείτε πόσο κοστίζει για εσάς μια ανθρώπινη ζωή για να σας απαντήσω. Ούτε ένα ευρώ πίσω δεν θα αφήσουμε για να κάνουμε όσα πρέπει και να κρατήσουμε ασφαλείς τους πολίτες.

Η πυρκαγιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη . Εκδηλώθηκε βράδυ και εξελίχθηκε κάτω από επικίνδυνες συνθήκες με ριπές ανέμου άνω των 8 μποφόρ

Το βράδυ εκείνο η φωτιά σε 4,5 ώρες «έτρεξε» 10,3 χιλιόμετρα περνώντας μέσα από οικισμούς και απειλώντας ζωές. Αν κρίνεται εσείς ανέτοιμο τον μηχανισμό που εκκένωσε οικισμούς και έσωσε ζωές είναι ύβρις απέναντι σε πυροσβέστες και εθελοντές και ΕΛΑΣ.

Ο μηχανισμός λειτούργησε. Από τις 6 το πρωί είχαμε όλο το στόλο – και από Θεσσαλονίκη – και έκανε βολές».

Ο ίδιος διέψευσε τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που τον εμφανίζουν να επιρρίπτει την πυρκαγιά σε «ατυχία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ