Tο εμβόλιο της AstraZeneca ίσως συνδέεται με σπάνια κρούσματα αυτοάνοσης αιμορραγίας

Tο εμβόλιο της AstraZeneca ίσως συνδέεται με σπάνια κρούσματα αυτοάνοσης αιμορραγίας

Η ιδιοπαθής θρομβοκυτταροπενική πορφύρα είναι αντιμετωπίσιμη διαταραχή του αίματος που προκαλεί κόκκινα στίγματα στο δέρμα και σπανιότερα αιμορραγία.

Το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca ίσως αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο για ιδιοπαθή θρομβοκυτταροπενική πορφύρα, μια αντιμετωπίσιμη διαταραχή του αίματος που προκαλεί κόκκινα στίγματα στο δέρμα και σπανιότερα αιμορραγία.

Το συμπέρασμα προκύπτει από βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Medicine και εξετάζει δεδομένα για 5,4 εκατομμύρια άτομα στη Σκοτία, από τους οποίους περίπου τα μισά έλαβαν μία ή δύο δόσεις του εμβολίου της Astra και οι υπόλοιποι το εμβόλιο της Pfizer. Η μελέτη έδωσε επίσης ενδείξεις ότι το εμβόλιο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρμομβοεμβολικών επεισοδίων.

H ιδιοπαθής θρομβοκυτταροπενικής πορφύρα εκτιμήθηκε ότι εμφανίζεται σε 1,13 λήπτες του εμβολίου ανά 100.000.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αζίζ Σεΐκχ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου ότι τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή για να ξεκαθαριστεί το εάν το εν λόγω εμβόλιο σχετίζεται με σπάνια εγκεφαλική θρόμβωση.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος εμφάνισης πορφύρας είναι μικρός και συγκρίσιμος με εκείνους από άλλα εμβόλια, όπως κατά της ηπατίτιδας Β, της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς και της γρίπης.

Τόνισαν επίσης ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής παρενέργειας είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο βαριάς νόσου και θανάτου εξαιτίας της Covid-19, ιδίως για τους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες. Επίσης, υπογράμμισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε νεότερα άτομα κάτω των 40 ετών, ώστε να αξιολογηθεί καλύτερα η αντίδραση του οργανισμού των εμβολιασθέντων μετά και τη δεύτερη δόση.

Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία έχουν, μέχρι στιγμής, αναφέρει 209 θρομβοπενικές και θρομβοεμβολικές περιπτώσεις (διαταραχές αιμορραγίας και θρόμβωσης αντίστοιχα) μετά από περίπου 22 εκατομμύρια πρώτες δόσεις και 6,8 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ