Χαμός στη Βουλή: Διαπληκτισμοί Τσίπρα και Τασούλα – Διακόπηκε η συνεδρίαση

Χαμός στη Βουλή: Διαπληκτισμοί Τσίπρα και Τασούλα – Διακόπηκε η συνεδρίαση

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να λάβει τον λόγο στη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Τασούλα δεν προβλέπεται. Για πολιτικό ακτιβισμό εντός Βουλής κατηγόρησε ο πρόεδρος της Βουλής τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδοκιμασίες βουλευτών κατά την διακοπή.

Σκηνικό έντασης στήθηκε στη Βουλή μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της Βουλής καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να λάβει το λόγο στη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Τασούλα δεν προβλέπεται όταν δεν είναι προγραμματισμένη προς συζήτηση επίκαιρη ερώτηση του ιδίου του αρχηγού που ζητάει το λόγο.

Αποδοκιμασίες

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε και επιτέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής κατηγορώντας τον για φίμωση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εξαπέλυσε βέλη κατά του πρωθυπουργού γιατί δεν δέχεται να απαντήσει στις ερωτήσεις που καταθέτει ο κ. Τσίπρας.

Ο Κώστας Τασούλας κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για πολιτικό ακτιβισμό εντός Βουλής και διέκοψε τη συνεδρίαση, χωρίς να δώσει το λόγο στον κ. Τσίπρα.

Μάλιστα ακολούθησαν αποδοκιμασίες προς το προεδρείο από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής σημείωσε ότι «θα λογοδοτήσετε γι’ αυτό που κάνετε».

Δεν ευσταθεί

Αναλυτικά ο διάλογος-διαπληκτισμός των κ.κ. Τσίπρα και Τασούλα έχει ως εξής:

Αλέξης Τσίπρας: Επανειλημμένως κατατίθενται ερωτήσεις την ώρα του πρωθυπουργού και ο πρωθυπουργός επιλέγει να μην απαντά!
Θέλω τον λόγο όπως δικαιούμαι γιατί θέλω να απευθυνθώ στο σώμα επειδή απαξιώνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και η ουσία ζητήματος που είναι μείζονα

Γιώργος Λαμπρούλης (προεδρεύοντας): Είναι η δεύτερη φορά που έρχεστε στις ερωτήσεις! Θα δώσω τη θέση μου στον πρόεδρο της Βουλής.

Κώστας Τασούλας: Θα με απογοητεύσετε σήμερα υποθέτω αλλά… θέλω να σας πω κάτι! Το θέμα που θέσατε δεν ευσταθεί, το δικαίωμα των αρχηγών να μιλούν στη βουλή είναι άπλετο, όμως υπάρχει ημερήσια διάταξη και σεις πρόεδρε επιχειρείτε όπως θέσαμε [….].

Άκουσα το αίτημά σας, μας απασχόλησε το θέμα αυτό στη Διάσκεψη, δεν είναι δυνατόν να καθιερωθεί μια νέα πρακτική μονόλογου που πολιτικός αρχηγός να κρίνει ότι μπορεί στη διαδικασία των επικαίρων να λαμβάνει το λόγο επειδή δεν έχει μπει στην ημερήσια διάταξη απάντηση του πρωθυπουργού ή υπουργού σε ερώτηση!

Αυτή η διαδικασία κ. πρόεδρε δεν προβλέπεται! Οι αρχηγοί έχουν άπλετο δικαίωμα λόγου σε νομοθετική εργασία, επερωτήσεις, εξεταστικές, μομφή, παντού!

Η μόνη περίπτωση που επιτρέπεται

Η μόνη περίπτωση που δεν επιτρέπεται είναι στις επίκαιρες που περιορίζονται ρητά στον ερωτώντα και τον υπουργό που απαντάει! Επιχειρείτε να καθιερώσετε πρακτική που δεν προβλέπεται! Ή θα το συμπεριλάβουμε στον κανονισμό ή δεν θα συνεχίσουμε την πρακτική!

Δεν μπορεί το πράγμα αυτό να γενικευτεί! Και σήμερα ζητάτε να καθιερώσετε νέο τρόπο παρέμβασης στο κοινοβούλιο! Είμαι ανοιχτός σε πρόταση αλλαγής του κανονισμού αλλά δεν μπορεί να αλλάζει η Βουλή κανονισμό με βάση πρωτοβουλίες που δεν προβλέπονται!

Φανταστείτε να γενικευτεί, θα έχουμε ακτιβιστική διαδικασία που θα μετατραπεί η βουλή σε ένα είδος σκηνικού! Δεν προβλέπεται ομιλία αρχηγού, ανακοινώθηκε από τον προεδρεύοντα η ολοκλήρωση της διαδικασίας! Ας μη προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε ντε φάκτο διαδικασίες. 

Σκονάκια

Τσίπρας: Γνωρίζετε καλά ότι αυτός που παραβιάζει το κανονισμό δεν είμαι εγώ, αλλά ο πρωθυπουργός που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αφήστε τα σκονάκια δεν χρειάζονται, ξέρει ο πρόεδρος.

Πριν επιχειρήσετε να φιμώσετε όπως η παράταξή σας στα ΜΜΕ δεν θα καταφέρετε να φιμώσετε τη φωνή μας στο ναό της δημοκρατίας.

Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων ως πρόεδρος της βουλής και όχι ως πρόεδρος που δέχεται σκονάκια από συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ποιο είναι το άρθρο που δεν μου επιτρέπει να μιλήσω όταν κατά πάγια κοινοβουλευτική πρακτική εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 97 παράγραφος 4 που ορίζει ότι οι πρόεδροι των ΚΟ οι πρώην πρόεδροι της Βουλής και πρωθυπουργοί έχουν δικαίωμα να πάρουν το λόγο και να ακουστούν όποτε το ζητήσουν!

Παράπτωμα

Σας καλώ κ. πρόεδρε να μην υποπέσετε σε αυτό το πολύ σημαντικό παράπτωμα! Διότι έχετε και σεις ευθύνη ως πρόεδρος της Βουλής να μην φιμώσετε τη δυνατότητα να ακουστεί ο λόγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σας ζητώ το λόγο για 15 λεπτά.

Είναι θεμελιακό πρόβλημα για τη δημοκρατία η υπερχρέωση κομμάτων. Να μην υποπέσετε στο παράπτωμα να παριστάνετε τον πρόεδρο κυβερνώντος κόμματος ενώ έχετε έγκριση της μεγάλης πλειοψηφίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Σταθείτε στο βήμα ως πρόεδρος των Ελλήνων όχι ως πρόεδρος ΝΔ. 

Αχρείαστο σκηνικό ακτιβισμού

Τασούλας: Αυτό θα κάνω και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση! Επειδή ακριβώς με νοιάζει η βουλή να σταθεί στο ύψος της περισσότερο από τον εαυτό μου δεν θέλω να μετατρέψουμε όσο είμαι πρόεδρος, τη Βουλή σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού!

Το άρθρο που αναφερθήκατε αφορά στο νομοθετικό έργο! Όλα τα άρθρα που δίνουν τον λόγο στους αρχηγούς των κομμάτων είναι το 97 για τη νομοθεσία, το 135 στις επερωτήσεις, το 97 στις μομφές, το 137 στις εξεταστικές.

Στις επίκαιρες δεν προβλέπεται παρέμβαση αρχηγών! Γιατί το άρθρο που μιλά για επίκαιρες δεν ομιλεί για δυνατότητα ομιλίας αρχηγών! Συνεπώς, επαναλαμβάνετε κάτι που σας απαντήθηκε και την προηγούμενη φορά! Ο πρωθυπουργός δεν απαντά. Έχει απαντήσει ήδη σε 7 και έχει προκαλέσει 5 συζητήσεις με δική του πρωτοβουλία και δεν έχει ολοκληρωθεί το ήμισι της παρούσης βουλής όταν στη προηγούμενη σε 160 απαντήθηκαν 8.

Επειδή δεν δεν θέλω να μεταταραπεί σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού η Βουλή, η ολομέλεια δεν μπορεί να μετατραπεί σε συνεδρίαση καμιάς Κοινοβουλευτικής Ομάδας, διακόπτω τη συνεδρίαση. Ολοκληρώνεται και περιμένω πρότασή σας για τροποποίηση του κανονισμού! Προστασίας του κύρους της από κάθε πολιτικό ακτιβισμό.

Τσίπρας: (δεν ακούγεται) Θα λογοδοτήσετε για αυτό που κάνατε σήμερα!

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φωνάζουν «ντροπή σας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ