«Πέμπτη ταχύτητα» για την επιχείρηση Ελευθερία: Εμβόλια για όλο τον ενήλικο πληθυσμό – Μεγάλη ανταπόκριση από τους 18άρηδες

«Πέμπτη ταχύτητα» για την επιχείρηση Ελευθερία: Εμβόλια για όλο τον ενήλικο πληθυσμό – Μεγάλη ανταπόκριση από τους 18άρηδες

Τέλος η προτεραιοποίηση, όλα τα εμβόλια για όλο τον ενήλικο πληθυσμό

Ανοιχτή είναι από σήμερα η διαδικασία εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, καθώς άνοιξε και η πλατφόρμα και για την ομάδα 18- 24 ετών.

Με τη δυνατότητα εμβολιασμού όλου του ενήλικου πληθυσμού πλέον ο μεγαλύτερος στόχος είναι η δημιουργία του τείχους συλλογικής ανοσίας, που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 60%-70% προς το τέλος του καλοκαιριού.

Άλλωστε βάσει της πορείας των εμβολιασμών στην Ελλάδα και δεδομένου πως η Επιχείρηση Ελευθερία έχει πατήσει γκάζια για τα καλά, φαίνεται πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός.

Τέλος η προτεραιοποίηση, όλα τα εμβόλια για όλο τον ενήλικο πληθυσμό

Την ίδια ώρα, όπως είχε ανακοινώσει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διαθέσιμο θα είναι στα νησιά και το εμβόλιο της Pfizer και όχι μόνο το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Είναι σαφές πως πλέον στόχος είναι τόσο στην «Επιχείρηση Ελευθερία» όσο και στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» εκτός από την πρόσβαση όλων των ηλικιακών ομάδων στο εμβόλιο, οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα επιλογής εμβολίου.

Εκτός αυτού χτες κερδήθηκε ακόμη ένας στόχος στην θωράκιση κατά της πανδημίας, καθώς ξεπεράσαμε τους 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων με την πρώτη δόση ξεπερνά το 40% του γενικού πληθυσμού και σχεδόν 30% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Υγείας φαίνεται πως η προσέλευση στην χορήγηση της β΄δόσης εξελίσσεται κανονικά παρά την αναστάτωση που έχει προκληθεί μετά συστάσεις για αλλαγές στο όριο ηλικίας στο εμβόλιο με AstraZeneca. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες τα προγραμματισμένα ραντεβού με το εμβόλιο AstraZeneca πραγματοποιήθηκαν σε ποσοστό 93%, με τις ακυρώσεις να κυμαίνονται στο ίδιο επίπεδο όπως και με τα υπόλοιπα εμβόλια.

Ειδικότερα την Τρίτη υπήρχαν 9.123 ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, εκ των οποίων έγιναν τα 8.750, ποσοστό 93%.  Δεν υπάρχουν περισσότερες ακυρώσεις στο σύστημα από ότι έχουμε συνήθως, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στο σύστημα», ανέφερε σήμερα ο Γ.Γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Οι 18αρηδες σπεύδουν να εμβολιαστούν

Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο κ. Γεωργαντάς γνωστοποίησε ότι μέσα στις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν ήδη σταλεί μηνύματα σε  51.000 νέους για να κλέισουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα των 25 – 29 ετών, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι τα ραντεβού που έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής προσεγγίζουν τις 100.000.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο άλλαξε η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για μη χορήγησή του στους κάτω των 60 ετών, o κ. Γεωργαντάς γνωστοποίησε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 1.067.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα, εκ των οποίων 271.000 αφορούν την δεύτερη δόση, χωρίς να υπάρξει κάποια παρενέργεια. 

«Η σύσταση στην χώρα μας, όπως και στις άλλες χώρες, είναι ότι συνεχίζουμε με την δεύτερη δόση του AstraZeneca. Αν για κάποιον κρίνει ο γιατρός ότι δεν πρέπει να κάνει την δεύτερη δόση του εμβολίου αυτού, θα μπορεί από τις 21 Ιουνίου να κάνει μέσω του gov.gr την σχετική αίτηση για να κάνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, αίτηση η οποία θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργαντάς είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει μεγάλο «κύμα» ακυρώσεων ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, λέγοντας πως μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί «0,5% ακυρώσεις ραντεβού για το εμβόλιο της Pfizer, 0,45% ακυρώσεις για το εμβόλιο της Moderna και 1,89% ακυρώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca».

Τέλος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρίνισε ότι υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα από τα εμβόλια των Pfizer και Moderna. «Οι νέοι που λένε ότι δεν βρίσκουν ραντεβού ίσως αναζητούν το εμβόλιο της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό», είπε ο κ. Γεωργαντάς, προσθέτοντας ότι οι παραδόσεις του Ιουνίου αφορούν 165.000 εμβόλια.

Έρχεται και ο εμβολιασμός κατ΄οίκον

Τέλος υπενθυμίζεται πως μαζί με τον ενήλικο πληθυσμό που προσέρχεται καθημερινά στα εμβολιαστικά κέντρα προχωρούν οι εμβολιασμοί ειδικών ομάδω. Ο σχεδιασμός του βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του μήνα, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Με αυτό το πρόγραμμα θα δοθεί το σήμα έναρξης εμβολιασμών από ιδιώτες γιατρούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ