Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν στη Γενεύη

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν στη Γενεύη

Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας, μετά από ένα δίωρο τετ-α-τετ με την παρουσία μόνο των υπουργών Εξωτερικών, συζήτησαν με την παρουσία διευρυμένων αντιπροσωπειών. Δεν προβλέπεται κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:30 η δεύτερη φάση της συνάντησης ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή διευρυμένης αντιπροσωπείας της κάθε χώρας. Είχε προηγηθεί το δίωρο τετ-α-τετ των προέδρων Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει προαποφασιστεί και αναγγελθεί, δεν πρόκειται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ Μπάιντεν και Πούτιν θα προχωρήσουν σε ιδιαίτερες ενημερώσεις των ΜΜΕ. Είναι μια επιλογή η οποία έγινε προκειμένου να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις και ανεπιθύμητες ερωτήσεις, καθώς το κλίμα των διμερών σχέσεων είναι ιδιαιτέρως βεβαρυμμένο.

«Είναι πάντα καλύτερα να συναντιόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο», είπε ο Μπάιντεν κατά την πρώτη του δημόσια χειραψία με τον Πούτιν, ο οποίος σημείωσε πως τα θέματα που έχουν συγκεντρωθεί «απαιτούν συνάντηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως ελάχιστοι αναμένουν κάτι ουσιαστικό από τις σημερινές – μαραθώνιες, όπως εξελίσσονται – επαφές των δύο προέδρων, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες κινήσεις καλής θέλησης.

Δίαυλος επικοινωνίας

Ακόμη και η αποκατάσταση ενός προσωπικού διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο παλιούς γνώριμους είναι, πάντως, σημαντική σε αυτή τη φάση. Ειδικά μετά τους βαρείς χαρακτηρισμούς που έχουν ανταλλάξει πρόσφατα – υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τον Πούτιν «δολοφόνο», για να λάβει μια απάντηση που άφηνε αιχμές για την… πνευματική του υγεία.

Το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη αναμένει με αγωνία την έκβαση της σημερινής συνάντησης, καθώς κινδυνεύει για μια ακόμη φορά να βρεθεί στο μέσο ενός «Ψυχρού Πολέμου».

Αν και τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να υπάρξει σκληρή γλώσσα στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και της G7 για τη στάση της Μόσχας σε αρκετά θέματα, είναι αλήθεια πως δεν επιθυμούν κατά μέτωπο ρήξη. Κι αυτό παρά το ότι οι Ρώσοι έχουν προσβάλει ωμά την Ευρώπη – ειδικά κατά την επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στη Μόσχα, όταν ο Λαβρόφ είπε πως δεν θεωρεί την ΕΕ αξιόπιστο εταίρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ