Ένωση Ασθενών: Δεν έχουμε επιστημονικά δεδομένα για χρήση διαφορετικών εμβολίων

Ένωση Ασθενών: Δεν έχουμε επιστημονικά δεδομένα για χρήση διαφορετικών εμβολίων

Πλήρη ενημέρωση σε κάθε ασθενή ξεχωριστά για τις παρενέργειες των εμβολίων και παρακολούθησή τους μετά τον εμβολιασμό, ζητά η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, ιδίως για τους χρονίως πάσχοντες

Οι χρόνιοι ασθενείς, έχουν δικαίωμα στην πλήρη και εξατομικευμένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό και τις ενδεχόμενες παρενέργειές του, με βάση τα εθνικά δεδομένα και μάλιστα προσαρμοσμένα στην ηλικιακή ομάδα και το φύλο του ατόμου. Και το σύστημα υγείας οφείλει στην πράξη να διασφαλίσει το δικαίωμα αυτό.

Γι’  αυτό χρειάζεται συστηματική καταγραφή, παρακολούθηση και ανάλυση των οποιωνδήποτε αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό.

Την επισήμανση αυτή κάνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας με αφορμή τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τον εμβόλιο της AstraZeneca, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι η εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμών για διακοπή της χορήγησης του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών μπορεί μεν να είναι πλήρως αιτιολογημένη, δεν παύει όμως να εγείρει ανησυχίες σε μέρος της κοινωνίας. Παραθέτει μάλιστα και δήλωση του καθηγητή Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης, Αχιλλέα Γραβάνη, που αναφέρει ότι «οι διαρκείς αλλαγές των ηλικιακών ορίων χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca δημιουργεί σύγχυση. Απαξιώνεται ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο που βοήθησε την Μεγάλη Βρετανία να μηδενίσει σχεδόν τους θανάτους λόγω κοροναϊού, ενώ είχε χάσει συνολικά 130.000 πολίτες της. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη μετρά ακόμη απώλειες καθημερινά. Αναφορικά με το διαθέσιμο απόθεμα πέρα από τα σκευάσματα που θα απαιτηθούν για τη δεύτερη δόση, ας το δωρίσουμε σε χώρες με έλλειψη εμβολίων, όπως πράξαμε πριν λίγες ημέρες με την Αλβανία όπου παρείχαμε 20.000 δόσεις».

Επίσης αναφέρεται σε μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης, που προβλέπουν πως εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί 500.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα με το σκεύασμα της AstraZeneca, θα είχαν συμβεί έως και 15.000 επιπλέον λοιμώξεις COVID-19.

Η Ένωση Ασθενών, επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν χορηγηθεί πάνω από 1.000.000 εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας και απομένει η διενέργεια περίπου 450.000 δεύτερων δόσεων.

Και σημειώνει πως «Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα διενέργειας της δεύτερης δόσης με διαφορετικό σκεύασμα, κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμο να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του συγκεκριμένου εμβολίου, ως προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της εθνικής εμβολιαστικής προσπάθειας. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι αρμόδιες αρχές, η επιστημονική κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης και η κοινωνία των πολιτών οφείλουμε να ορθώσουμε ένα συντεταγμένο τείχος έναντι της παραπληροφόρησης με κατανοητό και άμεσο τρόπο που θα καθησυχάσει τους πολίτες και θα απαντήσει στοχευμένα σε κάθε εύλογη απορία τους.

Για την επιτυχή και ομαλή ολοκλήρωσή τους, απαιτείται η διατήρηση και ενδυνάμωση του κλίματος εμπιστοσύνης προς τον εμβολιασμό και η συστηματική, ευρεία επικοινωνία της επιστημονικής τεκμηρίωσης που τον συνοδεύει:

  • Η εκδήλωση του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά σπάνια. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν καταγραφεί μόλις 1,3 περιστατικά ανά εκατομμύριο δεύτερων δόσεων, ενώ στην πρώτη δόση παρουσίασαν θρόμβωση ένας στους 100.000.
  • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σαφής: Ο κίνδυνος από τον κοροναϊό εξακολουθεί να υπερτερεί δυσανάλογα του κινδύνου θρομβώσεων.
  • Η επικαιροποίηση των συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Άλλωστε η συγκεκριμένη τακτική προσαρμογής στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη διαθεσιμότητα των εμβολίων έχει εφαρμοστεί από τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη για όλη τη γκάμα των εμβολίων που είναι εγκεκριμένα και διαθέσιμα.
  • Αντίθετα με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών, η χώρα μας παρέμεινε προσηλωμένη στις συστάσεις του EMA την περασμένη άνοιξη και ορθώς δεν διέκοψε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, συνυπολογίζοντας τα δεδομένα του τρίτου κύματος και της πίεσης που ασκείτο στο υγειονομικό σύστημα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ