Μόσιαλος: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna απέναντι σε όλες τις γνωστές μεταλλάξεις

Μόσιαλος: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Moderna απέναντι σε όλες τις γνωστές μεταλλάξεις

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία, που έρχονται να προστεθούν στα αντίστοιχα ευρήματα από τις μελέτες για τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, υπογραμμίζουν την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων

Σημαντικά στοιχεία για το εμβόλιο της Moderna δίνει ο Ηλίας Μόσιαλος με άρθρο του που δημοσιεύει αποκλειστικά το in.gr. Αναφέρεται σε εργαστηριακές μελέτες που δείχνουν ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα στις παραλλαγές του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής κ. Μόσιαλος τονίζει:

Η Moderna ανακοίνωσε σήμερα νέα αποτελέσματα από εργαστηριακές μελέτες όλων των παραλλαγών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο ορός του αίματος των εμβολιασμένων με δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna, μπορεί να εξουδετερώσει όλες τις παραλλαγές που έλεγξαν, συμπεριλαμβανομένων:

  • νεότερων συγγενικών εκδοχών της παραλλαγής Βήτα (B.1.351, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική),
  • τριών συγγενικών παραλλαγών της B.1.617 (που αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία),
  • των παραλλαγών Κάπα (B.1.617.1) και Δέλτα (B.1.617.2),
  • της παραλλαγής Ήτα (B.1.525, που προσδιορίστηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία),
  • των παραλλαγών A.23.1 και A.VOI.V2 που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ουγκάντα ​​και την Αγκόλα, αντίστοιχα.

Τα νέα στοιχεία ανακοινώθηκαν στην πλατφόρμα bioRxiv (https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.06.28.449914v1) και σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας και τη δημοσίευση με τα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης. Να θυμίσω πως χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, οι ερευνητές είχαν αναλύσει και δημοσιευτεί στο NEJM τον προηγούμενο Απρίλιο, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna σχετικά με την Βρετανική (B.1.1.7) και την Νοτιοαφρικανική (B.1.351) παραλλαγή, που τώρα ονομάζονται Άλφα και Βήτα, αντίστοιχα.

Τα πρόσφατα δεδομένα έδειξαν πως οι παραλλαγές Άλφα και A.23.1 έχουν ελάχιστο αντίκτυπο έναντι της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, και πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό- αν και υπάρχει κάποια μείωση των τίτλων εξουδετέρωσης- έναντι στις παραλλαγές Δέλτα, Γάμα, Κάπα και Ήτα σε σχέση με το στέλεχος που κυκλοφορούσε σε όλη την Ευρώπη την περσινή άνοιξη.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των τίτλων εξουδετέρωσης από την παραλλαγή A.VOI.V2, (που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Αγκόλα) η οποία όμως προς το παρόν δεν δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες.

Να ξαναπούμε πως πρόκειται για μια εργαστηριακή μελέτη, δηλαδή δεν συνυπολογίζει πως πέραν των αντισωμάτων έχουμε και την κυτταρική ανοσία που μας προστατεύει επίσης μετά τον εμβολιασμό.

Και τέλος, να πούμε πως αυτά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, που έρχονται να προστεθούν στα αντίστοιχα ευρήματα από τις μελέτες για τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, υπογραμμίζουν την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων.

Έχει όμως μεγάλη σημασία να ενταθεί και ο ρυθμός των εμβολιασμών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ