«Καμπανάκι» Καλλιάνου για τον καύσωνα: «Με τέτοιες συνθήκες είχαμε τη φωτιά στο Μάτι»

«Καμπανάκι» Καλλιάνου για τον καύσωνα: «Με τέτοιες συνθήκες είχαμε τη φωτιά στο Μάτι»

Η Πέμπτη αναμένεται να είναι πολύ «καυτή» μέρα, τόσο από άποψη θερμοκρασιών όσο και από τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Αύριο, Πέμπτη, πρόκειται να κορυφωθεί ο καύσωνας στη χώρα μας, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος για πυρκαγιές.

Ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, έχει προειδοποιήσει ότι «την Πέμπτη θα τη θυμόμαστε για καιρό», με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται και να φτάνει κατά τόπους τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου

Η Πέμπτη θα είναι μία δύσκολη ημέρα και οι περιοχές που θα ψηθούν είναι η Θεσσαλία, η Κεντρική και Ανατολική Στερεά, η Αττική και η Εύβοια, η Ανατολική και Νότια Πελοπόννησος και η Νότια Κρήτη. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα υπάρχουν τμήματα που ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι 42-43 βαθμούς.

Στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Υπάρχει μικρή πιθανότητα στις βόρειες και δυτικές περιοχές του νομού Αττικής ο υδράργυρος να φτάσει 43 βαθμούς Κελσίου. Τα τμήματα αυτά που συνορεύουν με την Βοιωτία και την Εύβοια θα έχουν αυξημένη θερμοκρασία λόγω των νοτιάδων.

Κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας θα έχουμε ένα δυτικό άνεμο στα ηπειρωτικά τμήματα, ένα δυτικό λίβα έως και 6 μποφόρ, που θα είναι αρκετά ξηρός, και σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίας υψηλός είναι ο κίνδυνος για πυρκαγιές.

«Είχε ξεσπάσει η φωτιά στο Μάτι με τέτοιες θερμοκρασίες»

«Τέτοιος άνεμος και τέτοιες θερμοκρασίες επικράτησαν πριν από 3 χρόνια στο Μάτι. Θα ζήσουμε τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες με τότε: δυτικός άνεμος και πολύ υψηλές θερμορκασίες», προειδοποίησε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Μιλώντας στο Sputnik, ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ εξήγησε: «Απλά λόγω του παρελθόντος και της κατάστασης που είχαμε βιώσει εκείνη την περίοδο, εκφράζω την αγωνία μου, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς δηλαδή, θα είναι δύσκολη περίπτωση όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλα τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα».

«Καμπανάκι» από το Eθνικό Aστεροσκοπείο Aθηνών

Η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα μας, όπου ήδη η ευφλεκτότητα της διαθέσιμης καύσιμης ύλης βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα εξαιτίας της επικράτησης θερμών και ξηρών συνθηκών από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη, ο οποίος υπολογίζεται επιχειρησιακά από το Eθνικό Aστεροσκοπείο Aθηνών/meteo.gr, για την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, πολύ υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών αναμένουμε σε Κυκλάδες, Κρήτη και Αν. Αιγαίο, καθώς και κατά τόπους στην Πελοπόννησο. 

Η Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη πυρομετεωρολογικά ημέρα. Παράλληλα με την κορύφωση του κύματος καύσωνα, αναμένουμε μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με σταδιακή αποχώρηση των θερμών και ξηρών αεριών μαζών, η οποία θα συνοδευτεί από τη στροφή των ανέμων σε δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις, με παράλληλη ενίσχυση της έντασής τους.

Η σταδιακή επικράτηση των δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, ελαττώνοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό τη διαθέσιμη υγρασία.

Ως εκ τούτου, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 σε Πελοπόννησο (κυρίως σε Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία), Βοιωτία, Φθιώτιδα, και Δωδεκάνησα (κυρίως στα ανατολικά τμήματα των νήσων), αλλά και κατά μήκος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας ανατολικά της Πίνδου 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ