Κορωνοϊός: Πώς φτάσαμε στα νέα μέτρα στη διασκέδαση – Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή σε lockdown

Κορωνοϊός: Πώς φτάσαμε στα νέα μέτρα στη διασκέδαση – Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή σε lockdown

Συναθροίσεις και χώροι διασκέδασης όπως μπαρ και κλαμπ αποτελούν τις κύριες εστίες υπερμετάδοσης.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται από χθες το απόγευμα η χώρα καθώς η επιδημιολογική εικόνα έχει επιδεινωθεί ραγδαία. Τα νέα κρούσματα σκαρφάλωσαν στα 1.797, σε σύνολο 66.464 ελέγχων, αριθμός που μας γυρίζει πίσω στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου όταν είχαμε 1.886 και 1.339 κρούσματα την 1η και στις 8 του μήνα αντιστοίχως. Χαρακτηριστικό της επιδείνωσης που υπάρχει είναι το γεγονός ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες η αύξηση των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε το 440%.

Συναθροίσεις και χώροι διασκέδασης όπως μπαρ και κλαμπ αποτελούν τις κύριες εστίες υπερμετάδοσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιά. και στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκαν τα νέα έκτακτα μέτρα για τη διασκέδαση, τα οποία προκειμένου να υπάρχει πιθανότητα να εφαρμοστούν συνοδεύονται από βαριά πρόστιμα για τους απείθαρχους ιδιοκτήτες.

Μόνο καθήμενοι και βαριά πρόστιμα στα κέντρα διασκέδασης

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, «ώστε να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό και την υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους, έτσι ώστε να έχουμε μια ασφαλή και προστατευμένη διασκέδαση».

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που τίθενται εκτάκτως σε ισχύ όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα.

Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας -όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα- θα επιφέρει κύρωση:

  • Για μεν τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες.
  • Για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες.
  • Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στις 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων εκ των υστέρων, με βάση υλικό που θα προκύπτει παράβαση (σ.σ. social media, βίντεο και καταγγελίες).

Επισπεύσθηκαν λόγω της κατάστασης

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, τα μέτρα δεν είχαν προγραμματιστεί να ανακοινωθούν ακόμα αλλά την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο, ο κόκκινος συναγερμός που σήμανε χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν άφηνε κανένα περιθώριο ολιγωρίας.

Ο ρόλος που έπαιξαν τα κορονοπάρτι

Ιδιαίτερο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι καταστάσεις ανεξέλεγκτου συνωστισμού σε beach bar και σε κλαμπ της παραλιακής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κρούσματα στον Νότιο Τομέα της Αττικής, έφτασαν χθες τα 252, ενώ ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 6,1% και 8,4% στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας, αντιστοίχως.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο 10ήμερο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παρατηρείται σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, ο οποίος πλέον αγγίζει τα 27 χρόνια.

Αύξηση έχει παρατηρηθεί και στα κρούσματα που οφείλονται σε συρροές, ενώ το 32% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης, συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. Οπως γνωστοποίησε ο Ν. Χαρδαλιάς, τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν εκατοντάδες κρούσματα τα οποία κατόπιν διερεύνησης εστιάζονται σε χώρους διασκέδασης.

Πόσο πιθανή είναι νέα απαγόρευση κυκλοφορίας

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, στο τραπέζι των ειδικών του υπουργείου υγείας, κατά την αυριανή τους συνεδρίαση, αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων, τα οποία ωστόσο θα είναι τοπικού χαρακτήρα και δεν θα εφαρμοστούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι δεν θα ξαναληφθούν οριζόντια μέτρα στη χώρα.

Ένα από αυτά ενδέχεται να είναι η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά ακόμα και η επιστροφή της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας!

Επιπλέον, είναι πιθανό να τεθεί και το σενάριο της απαγόρευσης της μουσικής σε μπαρ και καφέ, όπως ίσχυε μέχρι και πριν λίγο καιρό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ