Σεισμοί στη Θήβα: Φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Σεισμοί στη Θήβα: Φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Οι σεισμοί στη Θήβα είναι αλλεπάλληλοι και η ανησυχία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής στη Βοιωτία αναμενόμενη, με τους ειδικούς ωστόσο να εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Προβληματισμό προκαλούν οι αλλεπάλληλοι σεισμοί που έχουν σημειωθεί στη Βοιωτία, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι το φαινόμενο δεν είναι ανησυχητικό, χρήζει όμως στενής παρακολούθησης.

«Υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι προσεισμοί, όμως η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά. Αλλά δεν είναι βέβαιο πώς θα εξελιχθεί, χρειάζεται να το παρακολουθήσουμε τουλάχιστον 48 ώρες», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σεισμολόγος, Αθανάσιος Γκανάς σχολιάζοντας την έντονη παραγωγή σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήβας.

Ο κ. Γκανάς διαβεβαίωσε πως οι 166 σεισμοί που έχουν καταγραφεί από το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της Θήβας είναι φυσιολογικό φαινόμενο, με τον μεγαλύτερο σε ένταση να έχει μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

«Υπάρχει ένα ρήγμα κάτω από την πόλη της Θήβας που έχει ενεργοποιηθεί και μπορεί να δώσει έναν μεγάλο σεισμό, έως 6 ρίχτερ. Υπάρχει αυτό το δυναμικό το οποίο είναι η οροφή. Ο λόγος που μετά τους σεισμούς ακολουθεί ένα βουητό, είναι ότι τα επίκεντρα βρίσκονται κάτω από τα πόδια των κατοίκων, είναι πολύ ρηχά, με το εστιακό τους βάθος να βρίσκεται στα 3-6 χλμ.

»Το θετικό είναι πως είναι εντοπισμένα τα επίκεντρα, δεν υπάρχει εξάπλωση στην γύρω περιοχή. Όσοι κάτοικοι ζουν σε κτήρια που είναι δομημένα με τους κανονισμούς τους καινούριους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Τα πιο πολλά κτήρια είναι έτσι κατασκευασμένα έτσι, οπότε ακόμα και αν γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα», υπογραμμίζει ο κ. Γκανάς.

Το ρήγμα της Θήβας δεν έχει χαρτογραφηθεί επαρκώς για να ξέρουμε όλο το δυναμικό των ρηγμάτων, αναφέρει ο κ. Γκανάς, ωστόσο καθησυχάζει τους κατοίκους της περιοχής σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Δε θα καταρρεύσει τίποτα, δε θα γίνει καμιά μεγάλη καταστροφή, η αισθητότητα είναι επειδή είναι κοντά τα επίκεντρα στον αστικό ιστό».

Λέκκας: Δεν εμπνέουν ανησυχία οι σεισμοί στη Βοιωτία
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής τόνισε ότι η σεισμική ακολουθία που ξεκίνησε από το Σάββατο το πρωί στη Θήβα δεν πρέπει να μας ανησυχεί.

Εξήγησε, επίσης, ότι οι σεισμοί αυτοί δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, υπάρχει παρελθόν.

«Ενεργοποιούνται μικρά ρήγματα που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό ούτε και να ενεργοποιήσουν μεγαλύτερα ρήγματα», διευκρίνισε και προσέθεσε:

«Για να αρχίσουμε να ανησυχούμε θα πρέπει να πάμε σε μεγέθη πάνω από 6-7 Ρίχτερ, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί αυτό».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ