Έχετε εμβολιαστεί; Δείτε τα προνόμια που μπορείτε να απολαμβάνετε

Έχετε εμβολιαστεί; Δείτε τα προνόμια που μπορείτε να απολαμβάνετε

Aποκλειστικά για εμβολιασμένους θα λειτουργήσουν από την Παρασκευή 16 Ιουλίου όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σινεμά και θέατρα, με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών

Όπισθεν ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση καθώς «πάγωσε» τα σχέδιά της για τους μεικτούς χώρους σε εστίαση και διασκέδαση για να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς και τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που «χτυπά» τη χώρα μας με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για εφιαλτικά σενάρια.

Όπως ανακοίνωσε, το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα λειτουργήσουν από την Παρασκευή 16 Ιουλίου όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σινεμά και θέατρα, με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.

Αναφερόμενος στον τρόπο ελέγχου, σημείωσε πως «θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί». «Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι πληρότητες στους χώρους θεαμάτων διαμορφώνονται σήμερα ως εξής:

· 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων

· 70% έως 5.000 θέσεων και

· 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων.

· Για θεατρικές σκηνές μεγαλύτερες από 15.000 θέσεις, ο μέγιστος αριθμός θεατών οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Η είσοδος στους παραπάνω χώρους θα είναι δυνατή μόνο εφόσον δείξει πράσινο η ψηφιακή εφαρμογή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την προσέλευση των πελατών, ενώ η εφαρμογή θα κατεβαίνει δωρεάν σε όλες τις συσκευές μέσω του gov.gr, ελέγχοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως προς τη γνησιότητά του.

Μόνο με καθήμενους

Παράλληλα, για όλο αυτό το διάστημα η ψυχαγωγία, είτε αφορά κλειστούς χώρους μόνο με εμβολιασμένους, είτε ανοιχτούς με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους.

«Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ταξίδι με πλοίο

Υπενθυμίζεται ότι όποιος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του εδώ και 14 μέρες μπορεί να ταξιδέψει με πλοίο, επιδεικνύοντας απλά το πιστοποιητικό εμβολιασμού του, γλιτώνοντας έτσι από το έξοδο του τεστ.

Κινηματογράφοι και θέατρα

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως, κινηματογράφοι και θέατρα που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας.

Γήπεδα

Στα γήπεδα – ανοιχτά και κλειστά – θα εισέρχονται από τις 15 Ιουλίου μόνο εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν τους προηγούμενους έξι μήνες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και 85% πληρότητα.

Freedom pass

Δηλαδή voucher ύψους 150 ευρώ σε νέους ηλικίας 18-25 ετών το οποίο θα καλύπτει ταξίδια, ή επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα αφορά όλους τους νέους αυτής της ηλικιακής ομάδας οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν εντός του 2021. Εν τω μεταξύ, την άλλη εβδομάδα, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την απόκτηση του freedom pass, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Κίνητρα για τους εμβολιασμένους στον στρατό

Μολονότι στην περίπτωση του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των στρατεύσιμων ο εμβολιασμός δεν είναι προς το παρόν υποχρεωτικός, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε χθες πως «στο εξής μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι».

Στις 12.30 η εξειδίκευση των μέτρων

Σε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προχωρήσουν σήμερα τρεις υπουργοί της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στις 12:30, στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης θα εξειδικεύσουν τις ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ