Νέα μέτρα: Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και «καλοκαίρι καθημένων» – Βαριές «καμπάνες» για τους παραβάτες

Νέα μέτρα: Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και «καλοκαίρι καθημένων» – Βαριές «καμπάνες» για τους παραβάτες

Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: η υιοθέτηση ενός αυστηρού πλαισίου για την διασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ενώ επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα, αποτελεί μονόδρομο.

Νέα μέτρα για την αναχαίτιση του κοροναϊού λαμβάνει η κυβέρνηση την ώρα τα κρούσματα φαίνεται να παραμένουν σταθερά γύρω στα 2.000 καθημερινά.

Οι προβλέψεις των ειδικών δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και χαλάρωσης, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα να κάνει λόγο για 3.000 την Τρίτη.

Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: η υιοθέτηση ενός αυστηρού πλαισίου για την διασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ενώ επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα, αποτελεί μονόδρομο.

Τα μέτρα αφορούν την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στους υγειονομικούς, καθώς και τη λειτουργία των κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους.

Η αρχή γίνεται με τον άμεσο εμβολιασμό των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία.

Η απόφαση ελήφθη μαζί με νέα μέτρα για την εστίαση και συγκεκριμένα για τη λειτουργία κλειστών χώρων διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους, την ώρα που η κυβέρνηση μετά το freedom pass, σχεδιάζει και άλλα κίνητρα για εμβολιασμό.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, μέχρι τις 16 Αυγούστου όλοι οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Οποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή απέχει από τη δεύτερη δόση, θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Εμβολιασμένοι θα πρέπει να είναι και όλοι οι φιλοξενούμενοι. Στη δομή που δεν θα τηρεί τους κανόνες, θα επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής 200.000 συν ποινικές κυρώσεις.

Υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός για εργαζόμενους σε:

  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
  • Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων
  • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας
  • Οικοτροφεία του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας
  • Ειδικά ιδρύματα
  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ).

Υποχρεωτικός είναι εμβολιασμός και για όλους τους νεοεισερχόμενους φιλοξενούμενους στις εν λόγω μονάδες. Τα πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων είναι 50.000 ευρώ στη δομή και 200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

 

Τέλος οι όρθιοι στην εστίαση

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα ο υπουργός τόνισε: «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων. Η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο. Τα ημερήσια κρούσματα διεθνώς αυξάνονται. Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι ζήτημα καίριο να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος στην Ελλάδα, να εμφανίζεται συγκροτημένη εικόνα, να λειτουργούν οι επιχειρήσεις απρόσκοπτα και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Με γνώμονα το κοινό συμφέρον έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα».

Από 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με το 85% της χωριστικότητας.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία. 

Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και μέχρι 8.000 τα κλειστά και για ανήλικους με σελφ τεστ στο στο 5% -από το 85% – της χωρητικότητας.

Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.

Ο υπουργός σημείωσε πως οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια ξεκαθαρίζοντας πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.

Παραβάσεις – πρόστιμα

Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ.

Σε δεύτερη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή 15 ημερών. Σε τρίτη παράβαση αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες.

Συγκεκριμένα:

1η παράβαση:

Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

Για τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη. Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Πέντε ημέρες άδεια για τους στρατεύσιμους που θα εμβολιαστούν

Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, οι νέοι στρατεύσιμοι στον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ κοροναϊού σαράντα οχτώ (48) έως εβδομήντα δύο (72) ώρες, πριν την ημερομηνία κατάταξής τους.

Πώς θα λειτουργεί το Covid Free GR

Την εφαρμογή, «Covid Free GR», με την οποία θα ελέγχεται η εγκυρότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση των πολιτών σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, που θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αλλά και των πιστοποιητικών αρνητικού rapid ή pcr τεστ για τους υπαίθριους μικτούς χώρους, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. 

Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη θα γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεση του ο ιδιοκτήτης του χώρου, στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, από την επόμενη κιόλας μέρα έχουν πρόσβαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID

Κίτρινο: σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

Κόκκινο: σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Μόνο εμβολιασμένοι στα γήπεδα

Σε ό,τι αφορά τα γήπεδα, κλειστά και ανοιχτά, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επανέλαβε πως στα γήπεδα, κλειστά κι ανοιχτά, είναι αμιγείς χώροι μόνο για εμβολιασμένους και η χωρητικότητα στις εξέδρες παραμένει στο 80%.

Οι ανήλικοι (μη εμβολιασμένοι) θα μπαίνουν στα γήπεδα σε ποσοστό 5%.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στα ανοιχτά γήπεδα η χωρητικότητα δεν θα ξεπερνάει τους 25.000 θεατές και στα κλειστά τους 8.000 θεατές.

«Γήπεδα αμιγώς για εμβολιασμένους με 80% πληρότητα και ανώτατο όριο τους 25.000 θεατές σε ανοιχτά γήπεδα και 8.000 σε κλειστά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ