Tι αλλάζει για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση

Tι αλλάζει για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που θα εισάγει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για κατηγορίες εργαζομένων οι εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Νέα μέτρα προκειμένου να μην οδηγούν και άλλα νησιά όπου παρατηρείται έξαρση της πανδημίας έχουν πέσει στο τραπέζι ώστε να γλιτώσει η χώρα και άλλα μίνι lockdown τύπου Μυκόνου.

Στη συζήτηση έχει αρχίζει να μπαίνει και πάλι όλο και περισσότερο το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και άλλων ομάδων εργαζομένων, όπως των εκπαιδευτικών.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που θα εισάγει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για κατηγορίες εργαζομένων οι εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Ήδη η συζήτηση έχει ανοίξει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και άλλων επαγγελματικών κατηγοριών όπως οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει επίσημη δήλωση ότι κάτι τέτοιο θα προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση.

Σφίγγει ο κλοιός για τους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Το γεγονός ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης αλλά και οι κλειστοί και ανοιχτοί χώρο νυχτερινής διασκέδασης λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους, κάνει επιτακτικό το ερώτημα τι θα γίνει με τους εργαζόμενους σε αυτούς τους κλάδους.

Οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τους εργαζόμενους που απασχολούν να τους δηλώσουν εάν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, καθώς υπάρχει και το σήμα που θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό που εργάζεται έχει εμβολιαστεί.

 

Αυξάνεται το κόστος για τους ανεμβολίαστους

Η μεγάλη διασπορά του κοροναϊού στους τουριστικούς προορισμούς, όπου λήφθηκαν επιπλέον περιοριστικά μέτρα πιέζει ακόμα παραπάνω τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Η πίεση μάλιστα είναι και οικονομική, καθώς στις έξι ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές (Μύκονος, Πάρος, Ίος, Σαντορίνη, Ρέθυμνο, Ηράκλειο), οι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό και ακτοπλοΐα θα πρέπει να κάνουν self test και rapid test κάθε εβδομάδα, με δικά τους έξοδα.

Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 25 ευρώ για κάθε εργαζόμενο την εβδομάδα και 100 ευρώ τον μήνα, που είναι ένα σημαντικό κόστος για κάποιον που εργάζεται στην εστίαση ή στον τουρισμό.

Μάλιστα, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA εξετάζει περαιτέρω μέτρα για τουριστικούς περιορισμούς με μεγάλη διασπορά, μεταξύ των οποίων είναι και ένα τρίτο τεστ την εβδομάδα ή κάθε δέκα ημέρες, που σε περίπτωση που εφαρμοστεί θα ανεβάσει και άλλο το κόστος για να εργάζεται κάποιος ανεμβολίαστος.

Μπορούν να γίνουν απολύσεις;

Την ίδια στιγμή αυξάνεται η ανησυχία για το κατά πόσο η επιλογή του μη εμβολιασμού θα ανοίξει παράθυρο για απολύσεις. Αν και ο εμβολιασμός για αυτήν την επαγγελματική κατηγορία δεν είναι υποχρεωτικός, δεν σημαίνει ότι απολύσεις δεν θα γίνουν.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη, στο MEGA, που ανέφερε πως μία επιχείρηση δεν μπορεί να επικαλεστεί το εμβόλιο για να απολύσει κάποιον αλλά έχει δυνατότητα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία να απολύσει κάποιον εργαζόμενο για σπουδαίο λόγο χωρίς αποζημίωση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει απόλυση από κάποια επιχείρηση εξ αυτού του λόγου (σ.σ. μη εμβολιασμού για κορωνοϊό) το θεωρείτε εφεύρεση του Άδωνι Γεωργιάδη ή κάτι που συμβαίνει; H κείμενη νομοθεσία έχει άρθρο που λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση.

Συζητάμε το αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση, και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για την λειτουργία της επιχείρησης, είναι ή όχι σπουδαίος λόγος. Κατά τη γνώμη μου, υπό συνθήκες, ασφαλώς είναι σπουδαίος λόγος. Είναι πράγματα που θα συμβούν».

«Κάποιοι θα υποχρεωθούν να εμβολιαστούν»

Αναφορικά με το αν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε δύο πεδία, το ηθικό και το νομικοπολιτικό.

«Αν ένας επιχειρηματίας κάνει την επιχείρησή του για αμιγώς εμβολιασμένους, και 1-2 εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι, θα θέλει να βάλει το σηματάκι ότι είναι όλοι εμβολιασμένοι στο μαγαζί και δεν θα μπορεί. Από αυτό το σηματάκι θα εξαρτάται η επιλογή των πελατών αν θα μπουν ή όχι. Η επιλογή αυτών των εργαζομένων θα κοστίζει χρήματα και θέσεις εργασίας στην επιχείρηση» σημείωσε.

«Είναι εξαιρετικά ανήθικο, κάποιος κοιτώντας τον εαυτούλη του να αδιαφορεί για όλους τους άλλους. Βαθιά εγωιστική και ανήθικη πράξη» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το ποιοι θα υποχρεωθούν να εμβολιαστούν «το έχουμε πει πολλές φορές».

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης, αν και δεν προβλέπεται νομικά λόγος για να απολυθεί κάποιος ανεμβολίαστος, στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων κάτι τέτοιο θα μπορεί να παρακαμφθεί και να υπάρξει το ίδιο αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, για τις κατηγορίες επαγγελμάτων που ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός με νόμο του κράτους, δεν προβλέπεται απόλυση ούτε και πειθαρχική δίωξη.

Το πλαίσιο για όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν ενόψει των επερχόμενων ρυθμίσεων:

  • Δεν θα λαμβάνουν μισθό
  • Δεν θα προβλέπεται πειθαρχική δίωξη
  • Δεν θα λαμβάνουν ασφαλιστικές εισφορές

Όσον αφορά τους επόμενους κλάδους, στους οποίους μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανέφερες τον ΣΚΑΙ το πρωί της Κυριακής  ότι αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς θα επανεκτιμηθεί το θέμα τις επόμενες εβδομάδες καθώς βούληση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια με δια ζώσης παρουσία από τον Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ