Κόλαση φωτιάς στην Αχαΐα – Εκκενώθηκαν κατασκήνωση και ξενοδοχείο – Απομακρύνθηκαν δεκάδες άτομα από παραλίες

Κόλαση φωτιάς στην Αχαΐα – Εκκενώθηκαν κατασκήνωση και ξενοδοχείο – Απομακρύνθηκαν δεκάδες άτομα από παραλίες

Κλειστά εξακολουθούν να παραμένουν τμήματα της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου, στην Αχαΐα, λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το μεσημέρι στη Ζήρια Αχαΐας σε δασική έκταση. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Λαμπίρι, Καμάρες, Ζήρια και Λόγγος καθώς επίσης ξενοδοχείο της περιοχής του Λόγγου και μια κατασκήνωση.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη μάχη με τις φλόγες παίρνουν μέρος 8 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, 290 μέλη της Πυροσβεστικής με 5 ομάδες πεζοπόρων και 75 οχήματα, ενώ στην περιοχή έσπευσαν και δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις προσπάθειες εκκένωσης όπου χρειάζεται.

Κλειστά εξακολουθούν να παραμένουν τμήματα της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου, στην Αχαΐα, λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου παραμένει ανοιχτή για όποιον θέλει να μετακινηθεί από την Αιτωλοακαρνανία προς την Πάτρα ή τον Πύργο. Σύμφωνα με το MEGA, είναι κλειστή προς την Αθήνα. 

Δύο φορές έχει ενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής το 112 για να ειδοποιήσει όσους πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να εκκενώσουν τους οικισμούς τους. Συγκεκριμένα στις 14:35 οι πολίτες που βρίσκονταν στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι Αχαΐας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν ενώ στις 17:45 στάλθηκε ξανά μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο.

Τουλάχιστον 20 σπίτια εκτίμησε ότι έχουν καεί στη Ζήρια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Έκανε λόγο για αναζωπύρωση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει την προηγούμενη Δευτέρα με μια μικρή εστία που ξέφυγε πολύ γρήγορα.

«Άργησαν να έρθουν τα πυροσβεστικά μέσα, εξαπλώθηκε παρά πολύ γρήγορα η φωτιά, πρόκειται για κατάφυτη και καταπράσινη περιοχή, έχει διανύσει η πυρκαγιά πάνω από 30 χιλιόμετρα, το δυτικό μέτωπο είναι σε εξέλιξη προς Πάτρα και το ανατολικό προς Λόγγο Ανατολικά του Αιγίου».

Όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά, έχουν σημειωθεί τεράστιες ζημιές, πρόκειται για απόλυτη καταστροφή, τουλάχιστον 20 – 30 μπορεί και περισσότερα σπίτια να καήκαν. «Πολλά σπίτια (κάηκαν)… Πέρασε μέσα από τον οικισμό, εκκενώθηκε γρήγορα. Το Λαμπίρι δεν φαίνεται από τον καπνό, καίγεται».

107 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί

Άμεσα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς τέθηκε σε ετοιμότητα το Λιμενικό Σώμα θέτοντας σε άμεση εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κινητοποίηση προσφερόμενων ιδιωτικών σκαφών και εθελοντών ναυαγοσωστών καθώς και πλοίων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος, Νίκο Κοκκάλα, που μίλησε στο MEGA, μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί συνολικά 107 άτομα, από τις περιοχές Μπούκα, Πεύκα και Λόγγο τα οποία έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στο Αίγιο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για εγκλωβισμένους.

Χρυσοχοΐδης: Δύσκολο να ελεγχθεί – Μάχη με τις φλόγες υπό αντίξοες συνθήκες

Για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Αχαΐα για την αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε έκτακτη ενημέρωση.

Ο Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η φωτιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς ξεκίνησε από δασική έκταση, αλλά μπήκε ταχύτατα μέσα στον οικιστικό ιστό. 

Για αυτό τον λόγο και ενεργοποιήθηκε το σύστημα ειδοποίησης 112, ώστε να εκκενωθούν αρχικά τα χωριά Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι και στη συνέχεια και ο Λόγγος.

«Οι αντίξοες συνθήκες θα συνεχιστούν… Θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες» προειδοποίησε. «Καλούμε πολίτες να απέχουν  από κάθε δραστηριότητα στο περιβάλλον ή στον αστικό ιστό μπορεί να διαδώσει πυρκαγιά με τεράστιους κινδύνους για τους ανθρώπους και περιβάλλον» ήταν η έκκληση που απηύθυνε ο υπουργός.

​​​​​​​«Εκδηλώθηκαν 56 πυρκαγιές. Τις τελευταίες μέρες έχουμε πολλές στην Αχαΐα και αρκετές έλαβαν μεγάλες διαστάσεις εξελίχθηκαν πλησίον κατοικιών και εντός οικισμών… Εμείς είμαστε όλοι εδώ σε επαγρύπνηση, σε επιφυλακή, και θα παραμείνουμε και τα επόμενα 24ωρα» σημείωσε.

Καίγεται το κλαμπ Μεντιτερανέ

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά περνάει μέσα από το club Mediteranne στο Λαμπίρι, το οποίο καίγεται. 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ