Γιατί βγήκε εκτός ελέγχου η φωτιά στη Βαρυμπόμπη – Τι υποστηρίζει το Αστεροσκοπείο

Γιατί βγήκε εκτός ελέγχου η φωτιά στη Βαρυμπόμπη – Τι υποστηρίζει το Αστεροσκοπείο

Η εκτίμηση του meteo του Αστεροσκοπείου για τη δασική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης

Η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βαρυμπόμπης στους πρόποδες της Πάρνηθας, εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), γεγονός που έδρασε καταλυτικά, ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχός της να καταστεί δύσκολος, σύμφωνα με την εκτίμηση των ερευνητών του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως επισημαίνουν, η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και στην ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένουν μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά το απόγευμα (19:00-20:00).

Η βελτίωση αυτή συνδέεται με την ανάκαμψη της υγρασίας της καύσιμης ύλης, καθώς θα υποχωρούν οι μέγιστες θερμοκρασίες και η υγρασία θα αυξάνεται.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η ευφλεκτότητα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα συνεχίσει να ευνοεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Πεντέλη, οδηγώντας μάλιστα σε πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας 2,5 βαθμών Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό της Πεντέλης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ