Φωτιά στην Εύβοια – Ποια χωριά παραμένουν σε άμεσο κίνδυνο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Φωτιά στην Εύβοια – Ποια χωριά παραμένουν σε άμεσο κίνδυνο – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Η φωτιά στην Εύβοια μαίνεται για έβδομη μέρα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται τα χωριά Γαλατσώνα, Αβγαριά και Ασμήνι. Ανησυχία για την Ιστιαία.

Ο εφιάλτης συνεχίζεται αφού η φωτιά στην Εύβοια δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο για έβδομη συνεχόμενη μέρα, ενώ σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται τα χωριά Γαλατσώνα, Αβγαριά και Ασμήνι. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να τις αντιμετωπίσουν. Αυτή την ώρα η φωτιά καίει στην περιοχή από Γαλατσώνα προς Αβγαριά.

Δείτε τον χάρτη της περιοχής

Απειλούνται σπίτια – Ανησυχία και για την Ιστιαία

Το μέτωπο στο Ασμήνι είναι επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς τα σπίτια του χωριού. Οι φλόγες προχωρούν και στις Καματριάδες. Αυτή την ώρα, η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά να μην περάσει στην απέναντι πλευρά, και ξεφύγει προς Ιστιαία, περιμετρικά της οποίας σε απόσταση 4 χιλιομέτρων γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, ενώ από αέρος επιχειρούν και Canadair, κάτι που θα γίνεται μέχρι να πέσει το φως του ήλιου.

Στη μάχη και οι Σέρβοι πυροσβέστες

Με κάθε ελάχιστη ριπή αέρα αναζωπυρώνεται η φωτιά με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους με γεωργικά μηχανήματα και με κάθε τρόπο να προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανακόψουν την πορεία της στο υπόλοιπο δάσος. Από χθες έφτασαν εκεί και επιχειρούν οι 34 Σέρβοι πυροσβέστες με 14 οχήματα. Συνεχής και η ροή των εθελοντών που έρχονται με νερό και τρόφιμα να βοηθήσουν.

Τι γίνεται στο μέτωπο των Γουβών

Το μέτωπο που έκαιγε από χθες Κυριακή στις Γούβες έχει φθάσει πίσω από το Αρτεμίσιο. Σκαπτικό μηχάνημα από την Περιφέρεια Στερεάς δημιουργεί αντιπυρική ζώνη ώστε να σταματήσει η επέλασή του. Πυροσβεστικό ελικόπτερο έκανε ρίψεις και έχει βοηθήσει την κατάσταση. Εθελοντές όλων των ηλικιών που ξέρουν την περιοχή με ίδια μέσα και 2 υδροφόρες, με κάθε τρόπο έχουν ριχτεί με όλες τους τις δυνάμεις στη μάχη για να προλάβουν την εξάπλωση. 

Οι αναζωπυρώσεις θα συνεχιστούν για τις επόμενες δύο ημέρες

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κύρια μέτωπα αλλά συνεχόμενες αναζωπυρώσεις οι οποίες είναι αναμενόμενο ότι τις επόμενες δυο ημέρες θα είναι συνεχείς διότι είναι πάρα πολύ μεγάλη η έκταση. Ακόμα κι όταν οριοθετηθεί η πυρκαγιά εμείς έχουμε πάλι μακρύ έργο», είπε. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως τις επόμενες 24 με 48 ώρες θα διασφαλιστεί κατά 80 με 90% η τιθάσευση του μετώπου και μετά θέλει άλλες 4 με 10 μέρες για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει νέα αναζωπύρωση, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Σταθόπουλος.

«Ακόμα και στα Γεράνια όταν η φωτιά εξαφανίστηκε να απασχολεί την επικαιρότητα εμείς για άλλες 20 μέρες ήμασταν εκεί προκειμένου να μην μείνει ούτε καντηλάκι και υπάρξει αναζωπύρωση, οπότε καταλαβαίνετε τι έχουμε μπροστά μας» τόνισε.

Για το κατά πόσο τα εναέρια μέσα επιχείρησαν στη Γαλατσώνα μετά το μεσημέρι λόγω χαμηλής ορατότητας εξαιτίας του καπνού είπε πως δεν μπορεί να το γνωρίζει ωστόσο είναι γνωστό πως οι πιλότοι για να κάνουν ρίψεις πρέπει να μπορούν να «δουν φλόγα», διότι είναι πολύ επικίνδυνο.

O πύρινος όλεθρος στην Εύβοια έχει μετατρέψει σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και κατοικίες. Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια, χωριά εκκενώθηκαν. Πολλοί κάτοικοι βρήκαν ασφαλές καταφύγιο σε οχηματαγωγό πλοίο, στην παραλία, στο Πευκί.

Για ολοκληρωτική καταστροφή έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Σταμούλος τονίζοντας ότι στον συγκεκριμένο δήμο έχουν καεί 1.000 σπίτια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχουν καεί 450.000 στρέμματα, από τα συνολικά 550.000 στα οποία εκτείνεται ο Δήμος.

Η εκτίμηση του δημάρχου της Ιστιαίας – Αιδηψού για την πορεία των μετώπων

Τις αγωνιώδεις προσπάθειες των κατοίκων και των πυροσβεστικών συνεργείων να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο που κατακαίει εδώ και μέρες τη βόρεια Εύβοια κατέγραψε το in.gr.

Η δημοσιογράφος του in.gr και «Των Νέων» Αλεξάνδρα Φωτάκη που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, μίλησε με το δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννη Κοντζιά.

«Είναι μια πολύ κρίσιμη ημέρα, γιατί έχουμε δύο δύσκολα μέτωπα, ένα στις Καματριάδες και ένα στην περιοχή των Αρδηνών και της Γαλατσώνας, τα οποία κατευθύνονται στην περιοχή της Ισταίας» ανέφερε ο κ. Κοντζιάς, προσθέτοντας πως αν αυτά τα δύο μέτωπα δεν ανακοπούν θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα και καταστροφές.

«Εθελοντές, κάτοικοι, πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη, όμως υπάρχει έλλειψη στα εναέρια μέσα» τόνισε ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, υπογραμμίζοντας ότι το πρωί που ήταν διαθέσιμα δεν υπήρχε ορατότητα στο μέτωπο της φωτιάς, ενώ τώρα που είναι καλύτερες οι συνθήκες υπάρχουν μόνο δύο εναέρια μέσα στο μέτωπο.

«Απευθύνω έκκληση να έχουμε περισσότερα εναέρια για να δώσουμε τέλος σ’ αυτόν τον εφιάλτη. Γιατί το ολοκαύτωμα που μιλούσαμε χθες, σήμερα και αύριο θα μιλάμε για ολοκληρωτική εξαφάνιση» συμπλήρωσε ο κ. Κοντζιάς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ