Καίγεται για 9η μέρα η Εύβοια – Διαρκείς αναζωπυρώσεις – Αγωνία και στην Αρκαδία

Καίγεται για 9η μέρα η Εύβοια – Διαρκείς αναζωπυρώσεις – Αγωνία και στην Αρκαδία

Τελειωμό δεν έχει ο πύρινος εφιάλτης για τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας καθώς συνεχίζεται για 9η συνεχόμενη μέρα η μάχη τους, μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, με τις φλόγες εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων. Αγωνία και στην Αρκαδία όπου οι φλόγες απείλησαν χωριά και κατοικίες.

Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες που ξεπήδησαν κοντά στο χωριό Αγριοβότανο, στη βόρεια Εύβοια, μετά από αναζωπύρωση. Στο Ψαροπούλι και τα Βασιλικά οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς, όπως και στα Ελληνικά, με τα μέτωπα να καίνε μέσα σε χαράδρα όπου δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Συνεχίζουν οι αναζωπυρώσεις

Οι πυροσβέστες και όσοι μετείχαν στην κατάσβεση, έκοψαν την πορεία της φωτιάς προς το Καστρί, τις Γούβες και την παραλιακή ζώνη Παλαιόκαστρο και Βουλίκι.


Τα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια (εικόνα zoom earth)

Στο Ασμήνι, μετά την απειλή του μεσημεριού χθες, το μέτωπο έχει περιοριστεί. Οι αναζωπυρώσεις συνεχίζουν και χρειάζονται παρεμβάσεις στην περιοχή όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Ντινιούς.

Ανάμεσα σε Γαλατσώνα και Αβγαριά οι αναζωπυρώσεις δεν έχουν τέλος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει στο σημείο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Απείλησε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας να περάσει η φωτιά, αλλά την απέτρεψαν.

Στις Καματριάδες, μπορεί οι ζώνες πυροπροστασίας που δημιουργήθηκαν με τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα να έδωσαν λύσεις, όμως ο κίνδυνος δεν έχει αποφευχθεί.

Σε επιφυλακή

Πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις. Στην ίδια περιοχή, το μέτωπο που κατευθυνόταν προς το Τελέθριο, συνεχίζει να αποτελεί απειλή παρά τις ρίψεις νερού από εναέρια μέσα και επεμβάσεις από πεζοπόρα τμήματα, μέσα σε απόκρημνους βράχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Στερεάς έχει διαθέσει υδροφόρες και 61 χωματουργικά μηχανήματα που παραμένουν στην περιοχή.

Οπως σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, «βλέπουμε τα μέτωπα να περιορίζονται, παραμένοντας όμως επικίνδυνα. Οσο μας συγκινεί η ενεργοποίηση των κατοίκων και των εθελοντών που πέφτουν στη μάχη με τις φλόγες, τόσο μας ‘μαυρίζουν’ οι καταστάσεις που οδήγησαν σε αυτό το σημείο».


Συγκλονιστική μάχη επιβίωσης στο πύρινο τοπίο της Εύβοιας (φωτογραφία Eurokinissi)

«Η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να μείνουν όλες οι δυνάμεις ενεργές, ώστε να μην ξεφύγει πάλι η πυρκαγιά. Πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτόν τον πύρινο όλεθρο, που καταστρέφει τον τόπο και τις ψυχές μας» συμπληρώνει ο περιφερειάρχης.

Μάχη στη Γορτυνία

Μάχη με τις φλόγες έδιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Γορτυνία ώστε να περιορίσουν τις εστίες της φωτιάς που καίνε κοντά στους οικισμούς και να προστατεύσουν τα σπίτια των κατοίκων.

Το βράδυ χθες Τρίτη ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις νερού τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.


Τα πύρινα μέτωπα στην Αρκαδία (εικόνα zoom earth)

Παράλληλα, νωρίς το πρωί αναμένονται στη Γορτυνία επιπλέον χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων, συνεχίζει να μαίνεται μεγάλο πύρινο μέτωπο γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ