Κορωνοϊός – Κόκκινη η Ελλάδα, «στο κόκκινο» οι ΜΕΘ

Κορωνοϊός – Κόκκινη η Ελλάδα, «στο κόκκινο» οι ΜΕΘ

Η αύξηση των διασωληνωμένων του τελευταίου διαστήματος έχει προκαλέσει έντονη πίεση στα νοσοκομεία, με τις ΜΕΘ Covid στη χώρα μας να έχουν καλυφθεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 60%

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η πίεση που έχει αρχίσει να δέχεται το σύστημα υγείας, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κάλυψη στις ΜΕΘ.

Η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών κοροναϊού το τελευταίο διάστημα, καθώς και η αγωνία για το τι μας περιμένει όταν τελειώσουν οι ζέστες και μπούμε στο φθινόπωρο, οδηγεί την κυβέρνηση σε λήψη μέτρων για να… «στριμώξει» τους ανεμβολίαστους και τους ειδικούς σε συνεχείς εκκλήσεις για εμβολιασμό.

Χ. Γώγος: Στο 60% η κάλυψη στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, η κάλυψη των ΜΕΘ Covid στη χώρα βρίσκεται στο 60%, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά μέσο όρο είναι 251 καθημερινά, με αυξητικές τάσεις.

Η μεγαλύτερη δυσκολία, όπως είπε, εντοπίζεται στις ΜΕΘ της Κρήτης, με την κάλυψη εκεί να φθάνει στο 96,5%.

Η κάλυψη στις (απλές) κλινικές Covid είναι στο 44%, ενώ παρατηρείται και μία αύξηση των νοσούντων της τάξης του 12,44%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνολικά, όπως είπε ο καθηγητής, την τρέχουσα εβδομάδα, στα νοσοκομεία εισήχθησαν 1.872 άτομα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εισαχθεί 961 – σχεδόν τα διπλάσια, δηλαδή.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παγκόσμια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και για την εμφάνιση κι άλλων μεταλλάξεων.

Γι’ αυτό, ο κ. Γώγος κάλεσε εκ νέου όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και να κάνουν τεστ πριν γυρίσουν από τις διακοπές τους. Επίσης κάλεσε τους υπεύθυνους να συνεχίσουν τους ελέγχους.

Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση στο υπόλοιπο 10% των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξει και με αυτό τον τρόπο να αποδείξει, μεταξύ άλλων, ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου είναι πρώτα από όλα ζήτημα συνείδησης.

Έχουμε δρόμο ακόμα

«Έχουμε μπει για τα καλά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα και είμαστε μακριά από τον έλεγχό της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

«Η παραλλαγή Δέλτα έχει επικρατήσει παντού, είναι πολύ μεταδοτικό στέλεχος και απειλεί τους ανεμβολίαστους», ωστόσο, τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και γι’ αυτό το στέλεχος, εκτίμησε ο κ. Γώγος.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι αναγκαία τα μέτρα ατομικής προστασίας και η χρήση της μάσκας για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, ενώ υπενθύμισε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, αλλά για μικρότερο διάστημα.

Ο καθηγητής τόνισε, επίσης, ότι το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει συνεχή αύξηση στην επικράτεια, με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3% με 4%, ενώ αυξημένος είναι ο δείκτης θετικότητας σε αρκετά νησιά μας.

Και προσέθεσε ότι τα ποσοστά της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα ξεπέρασαν το 80% (επί των εξετασθέντων δειγμάτων), ενώ έκανε λόγο για «νόσο των νέων» στην παρούσα φάση, αν και παρατηρείται πλέον μία μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Γώγος ανέφερε πως και στη χώρα μας η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς εμφανίζεται στο 85% των ελέγχων.

Είναι απαραίτητη η θωράκιση του ΕΣΥ που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και να αντιμετωπίσει και άλλες ασθένειες.

Ανέφερε ακόμα πως η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.

«Κόκκινη» όλη η Ελλάδα στον χάρτη του ECDC

Στο «κόκκινο» βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Μάλιστα, στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες. 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ