Πού θα παίρνουν «κόκκινη κάρτα» οι ανεμβολίαστοι από Σεπτέμβρη – Το σχέδιο για εργασιακούς χώρους, εστίαση, λιανεμπόριο, σχολεία

Πού θα παίρνουν «κόκκινη κάρτα» οι ανεμβολίαστοι από Σεπτέμβρη – Το σχέδιο για εργασιακούς χώρους, εστίαση, λιανεμπόριο, σχολεία

Η κεντρική σκέψη είναι πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία όσων έχουν τρέξει στα εμβολιαστικά κέντρα, μιας και πλέον είναι ξεκάθαρο πως όσοι έχουν τσιμπηθεί μπορούν να κολλήσουν σχετικά εύκολα το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, ωστόσο έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους να το περάσουν βαριά.

Νέες προκλήσεις υψώνει η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όχι μόνο κάνει «ασταμάτητες διακοπές» στα νησιά, αλλά εισβάλει ξανά επικίνδυνα στα νοσοκομεία της χώρας.

Συγκεκριμένα η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας είναι ελεγχόμενη, αλλά επ’ ουδενί βελτιωμένη , ειδικά αν μιλήσει κανείς με δεδομένα.

Τα δεδομένα λένε λοιπόν πως το 60% των ΜΕΘ πανελλαδικά είναι ήδη πλήρεις, ενώ η κάλυψη στις απλές κλίνες Covid βρίσκεται στο 41%.

Φαίνεται μάλιστα πως τα νούμερα αυτά αποτελούν τη βάση για την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου και ότι συνεπάγεται αυτό ( επιστροφή εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα, έναρξη νέας σχολικής χρονιάς).

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει πρώτο το in.gr, ο Αύγουστος θα ήταν ένας καταλυτικός μήνας για το πώς θα πορευτούμε από φθινόπωρο, καθώς και ποια μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να προστατευτεί ο εμβολιασμένος πληθυσμός.

Ο τελευταίος λοιπόν μήνας του καλοκαιριού θα κλείσει με πλήρως εμβολιασμένους 5,5 εκατομμύρια Έλληνες. Το νούμερο αυτό δεν είναι απογοητευτικό, αλλά δεν αποτελεί και τον επιθυμητό στόχο για το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας, το οποίο «απαιτούσε» τουλάχιστον το 70-75% του πληθυσμού εμβολιασμένο. 

Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να προστατευτεί το Σύστημα Υγείας, την ώρα που ήδη οι πρώτες ιώσεις έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο, από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας θα ανακοινωθεί ένα πολυεπίπεδο σχέδιο που θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβρη.

Η κεντρική σκέψη είναι πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία όσων έχουν τρέξει στα εμβολιαστικά κέντρα, μιας και πλέον είναι ξεκάθαρο πως όσοι έχουν τσιμπηθεί μπορούν να κολλήσουν σχετικά εύκολα το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, ωστόσο έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους να το περάσουν βαριά.

Για τον λόγο αυτό οι ανεμβολίαστοι είτε θα έχουν ελεγχόμενη είσοδο σε κάποιους χώρους, είτε δεν θα τους επιτρέπεται καθόλου η είσοδος σε άλλους.

Τα σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση αφορούν τον εργασιακό χώρο, το λιανεμπόριο και την εστίαση (μαζί με τους χώρους ψυχαγωγίας). Επίσης μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν και για τα σχολεία, αλλά και τα Πανεπιστήμια.

Αναλυτικά:

Χώροι Εργασίας – Σχολεία- Πανεπιστήμια

Το επικρατέστερο σενάριο «ακούει» στον τίτλο… είτε εμβολιάζεσαι, είτε έχεις πρόσβαση στον χώρο εργασίας σου μόνο αφ΄ότου έχεις προσκομίσει χαρτί που να πιστοποιεί πως το rapid test σου είναι αρνητικό και το οποίο έκανες με δικά σου έξοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Φυσικά απ’ έξω δεν θα μείνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί. Αν και υπήρχαν σκέψεις να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός, φαίνεται πως αυτό δεν θα γίνει, αλλά θα έχουν την υποχρέωση όπως και οι υπόλοιποι να προσκομίζουν τα απαραίτητα έγγραφα. 

Συζητείται επίσης να προσέρχονται με τον ίδιο τρόπο οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια, ενώ οι μικροί μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν δύο self test την εβδομάδα, τα οποία θα λαμβάνουν δωρεάν από το κράτος.

Σε κάθε περίπτωση η πίεση που θα ασκηθεί προκειμένου να πειστούν όσοι φοβούνται να εμβολιαστούν θα είναι και… οικονομική. Δηλαδή όσοι θα θέλουν να εργαστούν πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί (κάτι που παρέχεται δωρεάν), είτε να κάνουν τηλεργασία (όχι εύκολο για όλους) είτε να μπουν σε διαθεσιμότητα, κάτι που θα μπορούσε να φέρει πιο δυσάρεστες καταστάσεις.

Το άλλο σενάριο είναι αυτό του υποχρεωτικού ελέγχου με rapid τεστ ή self τεστ τα οποία, ωστόσο, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους, μια ιδιαίτερα «ακριβή» διαδικασία για όποιον δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Λιανεμπόριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα για το λιανεμπόριο είναι ακόμη υπό εξέταση και γι΄αυτό δεν είναι ξεκάθαρο το αν θα περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο ένα σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να ψωνίζουν με την παλιά  -και καθόλου λησμονημένη- μέθοδο του click away. 

Χαρακτηριστική ήταν και η σημερινή δήλωση του νέου προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ανέφερε πως κατά την άποψή του ανακοινώσεις σχετικά με το λιανεμπόριο θα υπάρξουν μετά τη ΔΕΘ (11-19 Σεπτεμβρίου).

Εστίαση – Ψυχαγωγία

Η τελευταία κατηγορία είναι και αυτή που έχει τους πιο σκληρούς κανόνες για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι δεν αποκλείεται να λάβουν «κόκκινη κάρτα» για αυτούς τους χώρους.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι ανεμβολίαστοι να βρίσκονται εκτός των εσωτερικών χώρων στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης, πράγμα που ισχύει και τώρα.

Έτσι το αρχικό σχέδιο για μεικτούς χώρους φαίνεται πως μπαίνει ξανά στο συρτάρι, τουλάχιστον για όσο τα νούμερα των εμβολιασμένων δεν αυξάνονται ικανοποιητικά. Επομένως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα έχουν πρόσβαση στο εσωτερικών των καφετεριών και των εστιατορίων, των μπαρ, των κέντρων διασκέδασης και των γηπέδων. 

Πάντως στην ατζέντα βρίσκονται και τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, ωστόσο η απόφαση για αυτά τα δύο δεν έχει κλειδώσει ακόμη.

Τέλος να σημειωθεί πως έχει ξεκινήσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τους υγειονομικούς, στους οποίους ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός. Η αναστολή καθηκόντων όσων δεν θα εμβολιαστούν θα ξεκινήσει από 1η Σεπτεμβρίου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αναπλήρωσή τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ