G7 – Στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα – Θέτουν όρους για συνεργασία με τους Ταλιμπάν

G7 – Στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα – Θέτουν όρους για συνεργασία με τους Ταλιμπάν

«Καλούμε όλα τα κόμματα στο Αφγανιστάν να εργαστούν με καλή πίστη για να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής συμμετοχής γυναικών και μειονοτικών ομάδων», αναφέρουν οι G7 στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου

Μία κυβέρνηση αντιπροσωπευτική και χωρίς αποκλεισμούς ζητούν οι ηγέτες των G7 από τους Ταλιμπάν προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα την επόμενη μέρα. Το τελικό κείμενο της Συνόδου των G7 προειδοποιεί τους Ταλιμπάν να απέχουν στο μέλλον από τρομοκρατικές ενέργειες και να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ αναφέρεται ακόμα ότι θα τους κρίνουν από τα λόγια και όχι τις πράξεις.

«Κάθε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις και τη δέσμευση του Αφγανιστάν για προστασία από την τρομοκρατία, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών και των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων. Να υποστηρίξει το κράτος δικαίου. Να επιτρέψει την απρόσκοπτη και άνευ όρων ανθρωπιστική πρόσβαση. Να αντιμετωπίσει τη διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών. Καλούμε όλα τα κόμματα στο Αφγανιστάν να εργαστούν με καλή πίστη για να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής συμμετοχής γυναικών και μειονοτικών ομάδων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η επίσημη ανακοίνωση της Συνόδου των G7

«Σήμερα, 24 Αυγούστου 2021, υπό την Προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου, εμείς οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Στη συνάντηση παρέστησαν οι Γενικοί Γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και του ΝΑΤΟ. Επιβεβαιώνουμε τη σταθερή δέσμευσή μας προς τον λαό του Αφγανιστάν και υποστηρίζουμε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 16ης Αυγούστου. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και καλούμε για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ευάλωτων Αφγανών και διεθνών πολιτών και την πρόληψη μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ζητούμε την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών, των κοριτσιών και των μειονοτικών ομάδων, και υπενθυμίζουμε ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο τηρείται σε όλες τις συνθήκες. Τιμούμε τις σημαντικές θυσίες του Αφγανικού λαού, των ανθρώπων των χωρών μας και αμέτρητων άλλων, που εργάστηκαν για ένα πιο ειρηνικό, δίκαιο και ασφαλές μέλλον για το Αφγανιστάν.

Θα συνεχίζουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία

Ο αφγανικός λαός αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια, ειρήνη και ασφάλεια, αντανακλώντας τις δύο τελευταίες δεκαετίες των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιτευγμάτων του, ιδίως για τις  γυναίκες και τα κορίτσια. Το Αφγανιστάν δεν πρέπει ποτέ να γίνει ξανά ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία, ούτε πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων σε άλλους. Συνεργαζόμενοι με τους εταίρους, ιδίως τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, όπου κι αν αυτή ξεσπάσει.

Κάθε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις και τη δέσμευση του Αφγανιστάν για προστασία από την τρομοκρατία, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών και των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων. Να υποστηρίξει το κράτος δικαίου. Να επιτρέψει την απρόσκοπτη και άνευ όρων ανθρωπιστική πρόσβαση. Να αντιμετωπίσει τη διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών. Καλούμε όλα τα κόμματα στο Αφγανιστάν να εργαστούν με καλή πίστη για να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής συμμετοχής γυναικών και μειονοτικών ομάδων.

Στηρίζουμε τον ΟΗΕ στον συντονισμό άμεσης διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας

Επιβεβαιώνουμε τη διαρκή δέσμευσή μας προς τον λαό του Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων μέσω μιας ανανεωμένης ανθρωπιστικής προσπάθειας από τη διεθνή κοινότητα. Για το σκοπό αυτό στηρίζουμε τον ΟΗΕ στο συντονισμό της άμεσης διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της απεριόριστης ανθρωπιστικής πρόσβασης στο Αφγανιστάν, και θα συμβάλλουμε συλλογικά σε αυτήν την απάντηση. Ως μέρος αυτού, θα συνεργαστούμε μαζί και με γειτονικές και άλλες χώρες της περιοχής για την υποστήριξη Αφγανών προσφύγων και κοινοτήτων υποδοχής ως μέρος μιας συντονισμένης μακροπρόθεσμης περιφερειακής απάντησης. Καλούμε όλους τους εταίρους του Αφγανιστάν να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα μέσω πολυμερών διαύλων.

Η νομιμότητα κάθε μελλοντικής κυβέρνησης εξαρτάται από την προσέγγιση που ακολουθεί τώρα για τις διεθνείς υποχρεώσεις της

Ως μέρος αυτού, η άμεση προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή εκκένωση των πολιτών μας και εκείνων των Αφγανών που συνεργάστηκαν μαζί μας και βοήθησαν τις προσπάθειές μας τα τελευταία είκοσι χρόνια, και να διασφαλίσουμε τη συνεχή ασφαλή διέλευση από το Αφγανιστάν. Θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε στενά σε αυτό και αναμένουμε ότι όλα τα μέρη θα συνεχίσουν να το διευκολύνουν και να διασφαλίζουν την ασφάλεια του ανθρωπιστικού και ιατρικού προσωπικού και άλλων διεθνών παρόχων υπηρεσιών. Θα συνεργαστούμε μαζί, και με γειτονικές και άλλες χώρες της περιοχής που φιλοξενούν πρόσφυγες, σε μια συντονισμένη προσέγγιση ασφαλών και νόμιμων οδών για την επανεγκατάσταση.

Θα συνεργαστούμε, και με τους συμμάχους μας και τις περιφερειακές χώρες, μέσω του ΟΗΕ, της G20 και ευρύτερα, ώστε η διεθνής κοινότητα μαζί να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα του Αφγανιστάν. Καθώς το κάνουμε αυτό, θα κρίνουμε τα αφγανικά κόμματα από τις πράξεις τους και όχι τα λόγια. Ειδικότερα, επαναβεβαιώνουμε ότι οι Ταλιμπάν θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους στην πρόληψη της τρομοκρατίας, στα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως εκείνα των γυναικών, των κοριτσιών και των μειονοτήτων και στην επιδίωξη μιας πολιτικής διευθέτησης χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν. Η νομιμότητα κάθε μελλοντικής κυβέρνησης εξαρτάται από την προσέγγιση που ακολουθεί τώρα για να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της για να εξασφαλίσει ένα σταθερό Αφγανιστάν».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ